Jump to content

prednost pri zaposljavanju


anonimno

Preporučene objave

Da li mi netko moze reći poštuje li se Zakon o pravima hrv. branitelja u smislu ostvarenja prednosti pri zapošljavanju nezaposlenih branitelja kod zapošljavanja u državnim službama. Da li da se pozovem na tu okolnost kod prijave za posao? Što da priložim? Da li je točno da dragovoljci imaju prednost pred braniteljima? Molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost pri pokušaju zapošljavanja ja osobno nisam primjetio niti čuo od branitelja da se poslodavci toga pridržavaju. Umjesto dragovoljca, branitelja ili HRVI svi gledaju da na posao prime mlađe, školovanije i ambicioznije osobe tako da tu braniteljima, dragovoljcima i HRVI obično "nema mjesta" iako u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja decidirano piše :

 

PRAVO NA ZAPOŠLJAVANJE

Članak 35.

(1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:

– djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,

– HRVI iz Domovinskog rata,

– članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– dragovoljcu iz Domovinskog rata,

– hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

(2) Javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i prora¬čunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezne su prilikom zapošljavanja dati prednost osobi iz stavka 1. ovoga članka, po utvrđenom redoslijedu, ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa.

(3) Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz stavka 1. ovoga članka koja ispunjava uvjete za ostvarivanje toga prava, dužna je uz prijavu, odnosno ponudu na natječaj priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo te dokaz da je nezaposlena.

(4) Provedbu odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka nadzire nadležna inspekcija koja je po posebnim propisima ovlaštena za nadzor u svezi sa zapošljavanjem.

(5) Osoba koja ne bude primljena u tijelo državne uprave, tijelo sudbene vlasti ili tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ukoliko smatra da joj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju da bi ostvarila navedeno pravo obvezna je podnijeti prigovor na rješenje o prijamu.

(6) Po konačnosti rješenja o prijmu iz stavka 5. ovoga članka ili po proteku roka od petnaest dana od dana podnošenja prigovora protiv tog rješenja, osoba koja ocijeni da joj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, može u narednih petnaest dana podnijeti zahtjev upravnoj inspekciji za provedbu nadzora.

itd.itd.itd.................

 

:-(:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo za onog koji se nda zaposlenju. Sa mnom u uredu (državna služba) radi kolega koji se zaposlio jer je ispunjavao sve uvjete natječaja i jer je imao status branitelja. Doduše primljen je kao vježbenik i to što je imao status branitelja mu je bila jedina štela. Ne znam je liu drukčije kad se traži osoba s iskustvom. Ali evo, navodim primjer da se zna da se poštuju odredbe navedene u prethodnom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija