Jump to content

Iuzmjena tužbe?


jasnasontag

Preporučene objave

Dobila sma neosnovanu tužbu za klevetu inormalno da nisam pristala na "priznanje klevete i ispriku" kad kleveta ne postoji. Zatim je sudac rekao da ako nema mirenja onda ide rasprava, pa ak već nema klevete, onda ima uvrede i ako izgubim da ću ja njima morati nadoknaditi sve troškove. Zar sudac misli prčkati po otptužnici, mijenjati ju iz klevete u uvredu??? Zar može? Jesam li ja kriva što su me tužili po pogrešnoj osnovi? Ako on njima okrene tužbu u klevetu u tužbu za uvredu, i ne poštuje zastaru, mogu li ja onda njih tužiti za iznudu otkaza i maltretiranje na radnom mjestu o čemu sam progovorila, pa su me išli tužiti? Kaj je to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužitelj je taj koji, načelno govoreći, gospodari predmetom optuženja.

Međutim, sud nije vezan pravnom ocjenom djela kojeg je tužitelj optužio te stoga ima dispoziciju da, nakon provedenog dokaznog postupka, a u okviru predmeta i opsega optuženja, intervenira u pravni opis djela te ukoliko ta intervencija iziskuje i modifikaciju činjeničnog opisa, onda je ovlašten da i to učini, pod jedinim uvjetom da sve to ne bude na gore po optuženika (dakle, ne može ga osuditi za teže kazneno djelo od optuženog).

Kako je uvreda "lakše" kazneno djelo od klevete, a nalazi se u istoj glavi posebnog dijela KZ-a (Kaznena djela protiv časti i ugleda) i ima identičan zaštitni objekt, po mom mišljenju, sud je itekako ovlašten učiniti opisanu promjenu ukoliko sam tužitelj to propusti učiniti.

Drugi upit tiče se materije radnog prava i o njemu se u sklopu kaznenog postupka neće raspravljati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, jasnasontag je napisao:

Ako on njima okrene tužbu u klevetu u tužbu za uvredu, i ne poštuje zastaru, mogu li ja onda njih tužiti za iznudu otkaza i maltretiranje na radnom mjestu o čemu sam progovorila, pa su me išli tužiti? 

Kako oni tebe tuže tako si i ti njih trebala tužiti.

Ako je nastupila zastara to odmah kažeš sucu na raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija