Jump to content

raspodjela radnog vremena i godišnji odmor


prorok

Preporučene objave

Stalno sam zaposlen od 2011. 2017. odlučujem upisati fax i na poslu tražim i dobivam pola radnog vremena kako bih mogao obavljati i studentske obaveze. Puno radno vrijeme podrazumijevalo je rad u smjenama u pravilu od 10 ili 12 sati. Prelaskom na pola radnog vremena osim fonda sati, ništa se nije trebalo promijeniti i to tako stoji u dodatku Ugovoru o radu koji sam potpisao s poslodavcem. U dogovoru s nadređenima koji formiraju mjesečne rasporede, uglavnom sam odrađivao vikende, kada bih u smjenama od 10 sati odradio potrebni fond od 20 sati tjedno i to je dobro funkcioniralo neko vrijeme. Onda su se kolegice, koje se inače stalno žale da rade skoro svaki vikend, žalile što ja radim samo vikende, jer su vikendi nešto više plaćeni. Tu se upleo direktor koji "nije htio lošu atmosferu na poslu" i poslao dopis da mogu bit raspoređen kao i svi ostali ovisno o potrebama posla. To raspoređivanje kao svi ostali, pretvorilo se u to da sam ja na poslu manje više isti broj dana, samo u duplo kraćim smjenama, a ne da mi daju smjene kao i svima ostalima, samo manji broj radnih dana. Odlazak na radno mjesto je samo po sebi određeni vremenski i financijski trošak i takva raspodjela radnog vremena mene stavlja u izrazito nepovoljan položaj u odnosu na ostale kolege. Osim toga, takav razvoj događaja u potpunosti ignorira razloge zbog kojih sam uopće tražio i dobio pola radnog vremena. Ima li tu elemenata zlostavljanja na radnom mjestu i prostora za tužbu? 

Druga stvar, kao što sam već naveo, potpisivanjem dodatka ugovoru, trebao je biti promijenjen samo fond mjesečnih sati, no dolaskom 2019. i potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora koji sadrži nedorečeni stavak koji se tiče prava na korištenje godišnjih odmora, a glasi: Radnici koji su sklopili ugovor o radu za rad u nepunom radnom vremenu, imaju pravo na godišnji odmor razmijerno ugovorenom nepunom radnom vremenu, poslodavac mi je prepolovio broj dana godišnjeg odmora s 27 na 14. Nakon mog inzistiranja da mi objasne kako je to razmijerno s obzirom da je razmijernost već provedena u broju sati na koliko se odnosi dan mog godišnjeg odmora (4 umjesto 8), dobio sam samo novi proizvoljni izračun po kojemu su izračunali 17, no s obzirom da je zakonski minimum 20, eto mi 20! Ovdje još valja spomenuti kako tih 7 dana više od 20 su dani koje sam ja stekao radom, a prema Pravinicima o radu i Kolektivnim ugovorima u vremenu kada sam bio radio puno radno vrijeme. Čitavo vrijeme mi odbijaju dati bilo kakvo argumentirano objašnjenje, direktor u međuvremenu šalje usmene poruke kako "kadrovska služba nije moja privatna prčija, da prestanem slati upite i da ako mi se ne sviđaju njihova objašnjenja da tražim dalje..." i slično. Ima li ovdje prostora za tužbu? Što da radim? 

 

Hvala 

uređeno: od prorok
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , prorok je napisao:

Ima li tu elemenata zlostavljanja na radnom mjestu i prostora za tužbu? 

Nema, poslodavac je taj koji organizira rad prema potrebama posla.

prije 10 sati , prorok je napisao:

Ima li ovdje prostora za tužbu? Što da radim? 

Jeste dobili kakvu odluku o godišnjem odmoru? Što kaže Pravilnik o radu i Kolektivni ugovor o utvrđivanju dana godišnjeg odmora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija