Jump to content

Dug


Davor66

Preporučene objave

Duzan sam banki ,Erste 70.000kn hbp minus 13.000kn pozajmice razne,cash epert ,itd,EOS Matrix otkupila mi dug od 270.000kn ,t,com 20.000kn ,ne znam sta da radim ima zasticeni racun i još kredit 10god po 800kn u podravskoj banki meni ostane 3300kn na racunu zasticenom a swe skupa dug je 400.000kn ,sta da napravim ne zeli mi nitko 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uvjete za proglašenje bankrota nemate, kreditno ste nesposobni za dobiti krediti za refinanciranje. jedno što vam ostaje jest da radite vikendom za uber/bolt te da taj novac dajete za otplatu kredita. ostaje još opcija da se pokušate nagoditi s eos matrixom da im vraćate samo glavnicu i nešto manje kamata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, Davor66 je napisao:

Ali ja nemam ništa na sebi imovinu ništa ,znaci,ja cu im morati to vracati onda dok sam ziv ,

Da, to je Vaš dug.

Prije 3 minuta, Davor66 je napisao:

Jer ,mi ostane 3300kn ,i još kredit imam koji mi je 10god,jel se moze dogovoriti d smanje dug ,pa da za swe imam jednu ratu 

Imate više dugova i više vjerovnika, tako da je potrebno pregovarati sa svakim zasebno, a o njihovoj dobroj volji ovisi koliko su Vam voljni izaći u susret i oprostiti dio duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Davor66 je napisao:

Ne znam sta da radim ,kome da se obratim

Nema razloga da se ne bi pokušali obratiti Fini. Naime, prije samog pokretanja stečaja potrošača pred nadležnim općinskim sudom, u Fini se može provesti izvansudski postupak pred posrednikom u savjetovalištu s ciljem sklapanja izvansudskog sporazuma između potrošača i njegovih vjerovnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Davor66 je napisao:

Sta to znaci za mene onda stečaj potrošača ,? Ne znam kako krenuti dalje 

Stečaj potrošača je postupak kojim se otplaćuju dugovi te se brišu oni koji su neotplativi. U slučaju da potrošač ima imovine imovina se unovčuje i otplaćuju se dugovi koji se mogu otplatiti s dobivenim iznosom. Prema ostalima se radi otplati plan prema kojem plaćate dug vjerovniku. Vi nemate uvjete za proglašenje stečaja jer vam dugovi nadmašuju višestruko prag do kojeg se može proglasiti stečaj. Kao što vam je Borbena rekla probajte se obratiti vjerovnicima preko fine da složite neki otplatni plan i da vam otpišu dio dugovanja. 

Dobijete neki određeni iznos s kojim morate izčarobirati do kraja mjeseca (mislim da je 800 kn). Dobijete povjerenika koji kontrolira koliko trošite i kako trošite. Čak vam može prodati mobitel ukoliko procijeni da vam ne treba. Razmislite dobro jer proglašenje bankrota rezultira životom sa minimumom. 

Kad dobijete potvrdu tu od moderatora da možete pokrenuti stečaj pratite ove korake

 

prije 17 sati , shallot je napisao:

Molio bih objašnjenje zašto nema uvjete za osobni stečaj potrošača - bankrot? Pretpostavljam da ga nitko ne može proglasiti već samo zatražiti, a o tome onda odlučuje sud, zar ne?

Prema zakonu postoji jednostavni stečaj i stečaj klasični. Naime ukoliko su dugovanja veća od 20.000 kn ne može se proglasiti jednostavni stečaj s kojim bi se obrisali dugovi. Malo me zbunjuje klasični tako da će neko drugi to morati pojasniti.

@Borbena7, @Ruby_Danderfluff može pomoć. Da li se ovo odnosi samo na obrtnike ili može i pokretač teme proći pod to. Zbunjuje me jer sam pronašao i ovo prema kojem bi pokretač teme mogao pokrenuti stečaj.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , BRKICA00 je napisao:

Vi nemate uvjete za proglašenje stečaja jer vam dugovi nadmašuju višestruko prag do kojeg se može proglasiti stečaj.

 Brkica, cijenim vaš trud i dobre namjere, ali molim Vas, ovo su životno ozbiljne stvari i nemojte zbunjivati očajnog čovjeka upisima iz područja u kojem niste potkovani. Ja sam također laik i zato se ne usudim dijeliti savjete nego samo postavljati pitanja.

Odakle crpite tvrdnju da postoji MAKSIMALNI iznos za pokretanje postupka stečaja potoršača? Meni izgleda poprilično jasno da, naprotiv, zakon propisuje samo minimalni iznos:

Stečajni razlog

Članak 5.

(1) Postupak stečaja potrošača može se otvoriti samo ako je potrošač nesposoban za plaćanje.

(2) Nesposobnost za plaćanje je, u smislu ovoga Zakona, nemogućnost ispunjenja dospjelih novčanih obveza.

(3) Smatrat će se da je potrošač nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000,00 kuna.

Davorov iznos duga je nemoguće vratiti za života pri prosječnim primanjima kakve on očigledno ima, pa mislm da je njemu zapravo stečaj i jedini izlaz kako god bilo gadno tih pet godina provjere. stečajni povjerenik kojeg mu sud dodjeli mora voditi računa  o tome da u najmanju ruku - preživi, držeći se ovoga;

Zaštita dostojanstva potrošača

Članak 63.

(1) Pri unovčenju stečajne mase povjerenik je dužan voditi računa o dostojanstvu potrošača i o tome da potrošaču mjesečno ostane dovoljno sredstava za primjerene životne potrebe / primjereni životni standard.

(2) Visinu sredstava iz stavka 1. ovoga članka sud određuje prema iznosu koji je izuzet od ovrhe u slučaju kada se ovrha provodi na plaći ovršenika

(3) Troškove stanovanja (najamnina, komunalne naknade, električna energija, plin, grijanje, voda, odvodnja i drugi troškovi stanovanja u skladu s posebnim propisima) potrošač samostalno namiruje iz sredstava iz stavka 1. ovoga članka.

Ja bih se ovaj drugi (2) stavak usudio tumačiti čak tako da se Davoru životna situacija i neće značajno promijeniti, ne znam odakle ste izvukli iznos od 800 kn. Osobno mislim da je bolje 5 godina života na minimumu nego doživotno dužničko ropstvo. Naravno, kao što rekoh, i sam sam laik pa molim upućene da moj upis podvrgnu kritici, a Davoru preporučujem da i sam pogleda Zakon o stečaju potrošača jer očigledno je (internetski) pismen.

 

uređeno: od shallot
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , shallot je napisao:

stvari i nemojte zbunjivati očajnog čovjeka upisima iz područja u kojem niste potkovani. Ja sam također laik i zato se ne usudim dijeliti savjete nego samo postavljati pitanja.

Ali sam isto tako potražio pomoć od onih koji znaju (pogledajte gore).  Uputiš nekoga, a ako šta kažem krivo moderator će me ispraviti. Rekao sam otvoreno da me zbunjuje nešto i zatražio pojašnjenje od drugih. Kriv sam sto posto. 

 

prije 18 sati , shallot je napisao:

Ja bih se ovaj drugi (2) stavak usudio tumačiti čak tako da se Davoru životna situacija i neće značajno promijeniti, ne znam odakle ste izvukli iznos od 800 kn.

jedandvatri

prije 18 sati , shallot je napisao:

Odakle crpite tvrdnju da postoji MAKSIMALNI iznos za pokretanje postupka stečaja potoršača

odavde. taj iznos me jest zbunio kad sam napisao da nema pravo na proglašenje bankrota i zbog toga sam zatražio pojašnjenje

prije 18 sati , shallot je napisao:

Osobno mislim da je bolje 5 godina života na minimumu nego doživotno dužničko ropstvo

s time se i ja slažem

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Davor66 je napisao:

Kako mogu proglasiti bankrot ako imam i još kredit sta vracam 10god ,pa koliko bi mi ostalo uopce za zivot ,tko to odlučuje 

Definitivno bi Vam prvi korak trebao biti da se javiti u nadležnu poslovnicu Fine. Tamo ćete dobiti detaljnije upute nakon što naprave uvid u svu Vašu dokumentaciju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, BRKICA00 je napisao:

 

@Borbena7, @Ruby_Danderfluff može pomoć. Da li se ovo odnosi samo na obrtnike ili može i pokretač teme proći pod to. Zbunjuje me jer sam pronašao i ovo prema kojem bi pokretač teme mogao pokrenuti stečaj.

 

Gospodin je potrošač, bilo koji dug koji ispunjava uvjete nesposobnosti za plaćanje, dakle, do bilo koje visine, trebao bi udovoljavati uvjetima za redovni stečaj potrošača. Ovo ograničenje do 100.000,00 kn odnosi se samo na obrtnike, po mom mišljenju (mada i oni tome mogu doskočiti, jer obrtnik uvijek može zatvoriti obrt, a dugovi prelaze na njega osobno).

Redovni stečaj se također pokreće na inicijativu potrošača (ispunjavanjem obrasca) kod FINE, prvo ide jedan mirni postupak savjetovanja, a zatim, ako on ne uspije, kod suda se vodi stečaj potrošača na sličan način kao i jednostavni stečaj potrošača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
prije 21 sati , Davor66 je napisao:

Jel se moze u zatvor radi duga ,? 

Ne, to jednostavno nije dozvoljeno.

prije 21 sati , Davor66 je napisao:

Ne znam sta da radim

Dobili ste uputu, javite se što prije FINA-i gdje ćete dobiti detaljne odgovore sukladno Vašoj financijskoj situaciji.

prije 21 sati , Davor66 je napisao:

dali sredstva sta dobim na zasticeni racun 3900kn ostaju meni ili to sud moze uzeti 

Evo Vam link za sličnu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija