Jump to content
jimiST

Ovrha na zaostatke alimentacije

Preporučene objave

Poštovanje,

Sudskog odlukom iz 2004. određeno mi je da plaćam alimentaciju u iznosu od 1.500kn. Od 2005., zbog smanjenja plaće, uz usmeno odobrenje majke, plaćam 1.400kn i tako sve do 01-2020, kad je Sud odobrio prekid plaćanja zbog navršenih 26 godina. Sada, pola godine kasnije, dobio sam ovrhu na razliku neuplaćenih alimentacija za 11 godina (07-2009 - 06-2020). Za koliko godina me kćer ima pravo ovršiti? Majka joj je odvjetnica, pa i njoj moram platiti 1000kn troška. Na stranu to što se do sada nikad nisu bunile, što sam ja 2009. išao u mirovinu i što su mi primanja tad pala ispod 50%, a ja nastavio plaćati isti iznos...Molim savjet.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Potraživanje je opravdano i dužni ste podmiriti sve navedeno. Jednostavno ste u to doba kada su nastale promjene na Vašoj financijskoj strani trebali tražiti sudsko utvrđivanje smanjenja alimentacije, pa onda dalje postupati po sudskoj odluci, a ne po usmenom dogovoru.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Znam da sam trebao, ali nisam htio da prima manje. I izdržao sam dugi niz godina, a ona je studij rastegla na maksimum. Ne mislim da je ovo u redu sa njene strane, materijalno je vrlo dobro osigurana.

Uređeno od jimiST
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, jimiST je napisao:

Za koliko unazad, od datuma potraživanja, moja kćer ima pravo na ovrhu?

Za sve što niste podmirili, a Vi se možete pozvati na zastaru. Ova tražbina zastarijeva u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina tj. u roku od 3. godine od dospijeća svake pojedine tražbine. S tim da zastara ne teče između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo, tako da rok zastare od 3 godine teće tek od punoljetnosti djeteta.

, jimiST je napisao:

Znam da sam trebao, ali nisam htio da prima manje

Ali ste joj uplaćivali manje.

, jimiST je napisao:

I izdržao sam dugi niz godina, a ona je studij rastegla na maksimum.

Podmirivali ste svoju obvezu dok ste to bili dužni, a ona je studirala dok je na očito na to imala pravo.

, jimiST je napisao:

Ne mislim da je ovo u redu sa njene strane, materijalno je vrlo dobro osigurana.

Gledajte na to kao da je to novac na koji je imala pravo, ali ga nije dobila i sada ga pokušava naplatiti prisilnim putem.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Upravo sad, jimiST je napisao:

A što ako ovrhovoditelj nema svojih primanja?

Isto kao i kod ovršenika, onda možda ima mogućnosti za provedbu ovrhe na drugim predmetima i sredstvima kao što su ovrha na novčanim sredstvima (to nije isto kao i ovrha na plaći ili mirovini), na pokretninama, na automobilu, na nekretninama, na poslovnom udjelu...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači, da bih odblokirao svoje račune moram platiti nerealno postavljen iznos (3* veći od onoga što ne ide u zastaru) i onda se natezati sa povratom preplaćenog? Zašto Sud odmah na početku (kad ovrhovoditelj preda zahtjev) ne provjeri iznos koji se traži? Ovako se bespotrebno uvećavaju troškovi na više strana.

 

Uređeno od jimiST
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 48 minuta, jimiST je napisao:

Znači, da bih odblokirao svoje račune moram platiti nerealno postavljen iznos (3* veći od onoga što ne ide u zastaru) i onda se natezati sa povratom preplaćenog?

Nije baš tako. Ovisi o načinu na koji je pokrenuta, ovršenika ima pravo na žalbu, odnosno na pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju po članku 210. OZ-a.

Prije 51 minuta, jimiST je napisao:

Zašto Sud odmah na početku (kad ovrhovoditelj preda zahtjev) ne provjeri iznos koji se traži? Ovako se bespotrebno uvećavaju troškovi na više strana.

Ako ovrha ide preko suda, naravno da se provjerava.

Prije 55 minuta, jimiST je napisao:

Ovako se bespotrebno uvećavaju troškovi na više strana.

Troškove u konačnici snosi onaj tko nije uspio u sporu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 45 minuta, jimiST je napisao:

Ako Sud donese rješenje o odgodi ovrhe na isti datum kad Fina plijeni sredstva, može li se tražiti povrat tih sredstava na račun ovršenika?

Može malo više informacija, kako je došlo do odgode, kako glasi obrazloženje rješenja? Mislite isti dan kada Fina prenosi sredstva na račun ovrhovoditelja? 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pogledala sam odluku. Nije napisana baš kako bi trebala biti, pa Vas to s opravdanjem zbunjuje. Naime u ovakvim situacijama se to treba jasno napisati da se pod odgodom misli na odgađanje izdavanja naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava u postupku izravne naplate koji se provodi i to do odluke o žalbi (to je u Vaš slučaj). Pa bih odgovor na Vaše prvo pitanje bio, ne. Ti novci nisu na računu ovršenika već su samo zaplijenjeni, ali ne i preneseni na njegov račun.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako je moguće da FINA već 7 dana od odluke Suda nema to isto Rješenje? Putuje vlakom preko Zagreba? U dobu informatizacije oni ne priznaju elektronički (provjerljiv) dokument?

Btw, sredstva jesu već prenesena jer je zakonskih 60 dana proteklo u godišnjim odmorima sudaca/sutkinja.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Preko e-blokade imam izvješće FINE. Sud nije radio u periodu od 2.7. do 25.8., pa su zapljenjena sredstva prenesena 31.8. i kasnije, 8.9. Sve radnje (žalba na zastaru, prijedlog za odgodu ovrhe, požurnica) su predani prije 31.8.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Moj odvjetnik sve dobije elektronskim putem istog dana od Suda. Nije mi jasno da i prema FINI ne ide na isti način. Nije vrag da im treba "papir" u 21. stoljeću? Koji putuje ne znam čime evo već 8. dan!?

Uređeno od jimiST
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


  • Online korisnici

    No members to show×
×
  • Napravi novi...