Jump to content

uređenje međe


sipekjos

Preporučene objave

Molim  vas za  pojašnjenje! Imamo naslijeđeno imanje ( supruga po majci) koje graniči sa susjedom. Ulazisu u dvorišta sa glavne ceste. Dali je susjed dužan uređivati među koja je njemu kod ulaža sa desne strane, jer primječujem da reže grane u živici i baca na naše imanje. Ne održava ogradu koja se prevalila na naše??? Šta kaže zakon? čija je koja međa**

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...

U svakom slučaju susjed nesmije rezati grane i bacati ih u Vaše dvorište .Treba vidjeti da li postoje međašne oznake , od kada živica dijeli dvije čestice , na čijem je posjedu zasađena živica ?.Najbolje bi bilo da se pokušate na miran način dogovoriti sa susjedom  da prestane  s uznemiravanjem  vašeg posjeda, da  svoj posjed koristi na način da ne uznemirava Vaš posjed kao bi mogli  mirno koristiti svoje vlasništvo . Susjed nesmije zloupotrebljavati svoje pravo na način da zloupotrebljava susjedska prava  čl.101 .ZOV-a. Vas savjetujem da posjetite dobrog odvjetnika i da ga zamolite da  pismeno obavijesti susjeda   o prestanku  smetanja ili uznemiravanja , kako ne bi  bili prisiljeni sudskim putem štititi svoja prava :

1.tužbom za smetanje posjeda (rok 30 dana od počinjenja smetanja rezanjem grana i bacanjem na Vaš posjed)

2. ako je rok protekao tada imate mogućnost  ustati tužbom za uznemiravaanje posjeda  -tu rok nije 30 dana

3. ako međaške oznake nisu vidljive , tada u izvanparničnom postupku  sudskim se putem obnavljaju međe

Sve to itziskuje puno novaca  zato  i među i smetanje riješite dogovorom uz kavu ,bez inata i ljutnje .

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima zanima me koliko košta sudski vještak za utvrđivanje međe. Medjutim posjedujem već papir od geodete koji je izmjerio dvorište i obilježio među.

Susjed je svoje čemprese posadio točno na među i grane tj grm ulazi u moj posjed cca 40 cm. Sad me zanima postoji li neka zakonska regulativa o udaljenosti čempresa od međe 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Među je najbolje urediti u sudskom  izvanparničnom postupku. Podnese se prijedlog i  sud imenuje vještaka  koji treba postupiti po čl.103 ZOVO. Vi imate mogućnost da tražite  da se međa uredi po posljednjem mirnom posjedu , po sporazumu ili po katastru , .Najbolje je da sud  uredi među po sporazumu stranaka , tada  sud na licu mjesta prilikom očevida  obilježi među ili postavlja međne oznake.

Na takav se zapisnik potpisujete i ako je u pitanju sporazum tada  neće biti nezadovolje stranake, da se žali , a kasnije i tuži.

Nije uputno sam rješavati među ukoliko nema ranijih međnih oznaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod sadnje drveća trebate voditi brigu da  stablo kada naraste ne prelazi u susjedov zraćno prostor jer  u tom slučaju susjed ima pravo da reže grane duž cijele međe , sve što prelazi u njegov posjed. Vi imate pravo koristiti svoje vlasništvo na način da ne uznemiravate susjeda u vršenju svojih prava  čl-101.   susjedska prava treba poštivati .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija