matej031 objavljeno: 5. srpanj 2020. Dijeli objavljeno: 5. srpanj 2020. Pozdrav svima, Novi sam na forumu. Nisam uspio naći sličan slučaj pa objavljujem novu temu. Naime kupio sam staru kuću sa pripadajućim placem, na kojoj planiram graditi novu kuću. Pošto je naočigled sve bilo OK, prilaz do placa od ulice 10 metara itd, arhitekt je napravio idejno rješenje i krenio u razradu projekta. Prilikom traženja posebnih uvjeta gradnje od Vodovoda doznajemo da preko pola placa prolazi kanalizacijski kolektor koji skuplja otpadne vode za 5 ulica, a povrh svega na međi do susjeda sa sjeverne strane nalazi se revizijski otvor. Vodovod nema upisana nikakva prava građenja i održavanja u zemljišnim knjigama, ali se pozivaju na Zakon o vodama čl. 239 koji glasi: Služnost radi rekonstrukcije i održavanja komunalnih vodnih građevina Članak 239. Neovisno o upisima u zemljišnu knjigu ili katastar, svakodobni vlasnik ili drugi posjednik nekretnine na kojoj su odnosno ispod koje su izgrađene komunalne vodne građevine do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, dužan je trpjeti služnost radi njihove rekonstrukcije i održavanja, bez naknade. Naime u posebnim uvjetima da bih izgradio kuću po već razrađenom projektu traže od mene da saniram kolektor na mojem placu, te izmjestim revizijski otvor sa sjeverne međe na južnu među, te još traže prolaz širine 4m, visine 4,2m i nosivosti za kamione od 25 tona zbog održavanja kanalizacije. Raspitao sam se o troškovima te sanacije koji su naveli da ja moram platiti, ugrubo bi me izašlo cca 50.000€. Može li mi netko reći imam li ja pravo tražiti tu naknadu od njih, pošto imaju zakonsko pravo, a ne upisano pravo u zemljišnjim knjigama? I može li Vodovod tako jednostrano prebaciti sve troškove na investitora, premda se kolektor nalazi na privatnom posjedu? Hvala unaprijed. Matej Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.