Jump to content

revizija


ja i pravo

Preporučene objave

Interesira me sljedeće;

Da li je stranci povrijeđeno Ustavno ili neko drugo pravo ako je pred sudom vodio spor čija vrijednost je bila iznad 210000kn ( platio vrlo visoke pristojbe i odvjetničke tarife), a onda je od rujna 2019 godine mu izmjenama ZPP-a to pravo ukinuto?  Naime, ako je stranka sluteći da neće biti ispunjena njena očekivanja dva stupnja sudovanja željela osigurati još i treći, onda sigurno da joj je povrijeđeno neko pravo ako bez tog prava ostane u toku postupka? Da li se može u slučaju povrede nekog od prava pokrenuti neka tužba ili žalba?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Jack Butler je napisao:

Ne. Uvijek možeš podnijeti prijedlog za dopuštenje revizije. Sada čak i u slučaju spora male vrijednosti.

to znam, ali moje pitanje je išlo što je sa onim predmetima velike vrijednosti iznad 210000 kuna koje su tekle kad je stupila na snagu u rujnu 19 ova odredba? Naime do tada si imao prava u tim predmetima po završenom 2 stupnju podnijeti "redovnu" reviziju u kojoj bi se odlučivalo o biti stvari za koju si pokrenio spor, a sada moraš prvo podnjeti prijedlog za dopuštenost, ali IZVAREDNE revizije u kojoj moraš naznačiti pravno pitanje, zašto je ono važno za primjenu, različitu sudsku praksu itd itd. Znači pitanje korisno za društvo u cijelini, a ne za tebe pojedinca. Da bi se riješili na brzake zaostataka Vrhovni je prije više od 65% takvih izvarednih revizija odbijao kao nedopuštenih ( čitaj, odvjetnici nemaju pojma pisati izvaredne revizije), a sada će to odbacivanje biti preko 90%. Zato i postavljam pitanje, da li je stranka kojoj je pokrenut postupak prije ove izmjene i koja je imala pravo na "redovnu reviziju" zbog velike vrijednosti spora, ovom izmjenom izigrana (plativši masno odvjetnike i velike sudske pristojbe), a sad u toku postupka to pravo izgubila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne. Sudovanje u dva stupnja je pravilo. Po meni je prijašnje rješenje bilo upitno jer je postojala nejednakost među strankama ovisno o VPS-u, odnosno neki su imali pravo na redovnu reviziju, a neki ne samo zato što je njihov zahtjev bio manje vrijednosti. Sadašnje rješenje je po meni puno bolje. uvijek je netko izigran kod izmjene bilo kojeg zakona, a posebno postupovnog. Bitno je da nisi izgubio pravo na pristup Vrhovnom sudu, a Ustavnom se uvijek možeš obratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija