Jump to content

Neproglasavanje tehnoloskog viska


Okretajzavrtnja

Preporučene objave

Molim Vas za savjet. Ravnatelj skole tvrdi da nema potrebe za iskazivanjem tehnoloskog viska dok se kolegica i ja ne vratimo s roditeljskog dopusta jer ce tek tad biti visak radnika (stanje se zna, 6 ucitelja na neodredjeno, 5 razrednih odjela) . Dakle, tjera me da iskoristim cijeli roditeljski dopust pa cu dobiti otkaz kad se vratim na radno mjesto. Cemu postoji apsolutna zabrana otkaza za vrijeme trudnoce, koristenja rodiljnog, roditeljskog dopusta i sl. ako oni tako manipuliraju s trudnicama i majkama? Tko je u pravu? Ravnatelj koji ceka nas povratak ili mi koje zelimo da se proglasi tehnoloski visak? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo i osnovno, nitko nije tehnološki višak dok škola ne zaprimi odluku o broju razrednih odjela. Ne mora iskazati županiji višak do tada.

Višak ćete eventualno biti na dan 01.09. ako ne koristite prava iz kategorije apsolutne zabrane, pa tako regulirajte pravo na roditeljski. Napominjem da ako prekinete roditeljski, ravnatelj ima pravo za 30 dana odgoditi Vaš zahtjev za davanjem suglasnosti za prekid ili nastavak roditeljskog dopusta (čl 47. st. 2. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama). Ravnatelj vas ne može tjerati da iskoristite cijeli dopust jer je Vaše pravo s njime raspolagati kako vi želite, s time da ravnatelj može odgoditi davanje suglasnosti za 30 dana.

Uostalom, ne manipulirate li Vi Vašim pravom kako ne biste ispali tehnološki višak i to tako da starije kolegice izvise? :/

 

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Okretajzavrtnja je napisao:

A to moje pravo mi netko zeli oskvrnuti.

Vi bi požurili odluku, jer Vam to sada ide u prilog. Po navedenom nema propusta u postupanju ravnatelja.

prije 8 sati , Okretajzavrtnja je napisao:

Kolegica nece ostati ni gladna ni zedna nego otici u starosnu mirovinu, a moja djeca bi ostala gladna jer samo ja radim.

Ovo nije razlog da ravnatelj brza sa donošenjem odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Okretajzavrtnja je napisao:

Dakle, taj zakon meni ne znaci nista nego se poslodavac njime sluzi kako njemu odgovara. 

Uporno tumačite po svome. Zakon o radu se primjenjuje kada to okolnosti zahtijevaju, isto vrijedi i za ostale akte. Međutim, kod Vas još uvijek nisu nastupile okolnosti da bi se primjenjivale odredbe o tehnološkom višku radnik. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , sivko je napisao:

Trenutno niste višak jer nikome ni ne predajete.Kad se vratite a nemate kome predavati onda ste višak.

Nažalost ne u školama. Škole prije početka šk. god. od Županije dobiju odluku o broju razrednih odjela na osnovu prijave broja djece, a od koje odluke ovisi koliko odjela će biti u školi. Ako ih je npr. 1 manje u razrednoj nastavi, 1 učiteljica je višak s 01.09. odnosno početkom šk. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proučavajući materiju, vidim da postoje različita tumačenja u pogledu trenutka proglašavanja viškom u školama. Ja sam stava da u konkretnom slučaju s 01.09. treba proglasiti viškom učiteljicu koja nije u kategoriji zabrane. No, Hzoš i neki pravnici su mišljenja da se višak može proglasiti po povratku osobe npr. na roditeljskom dopustu, naravno uzevši u obzir zabranu od 15 dana po povratku iz zor-a. A to mi je neshvatljivo, jer npr. radnik može koristiti neko pravo iz zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje traje godinama. Npr čeka se povratak učiteljice koja ima 3 godine roditeljskog dopusta za blizance a ona zatrudni? Što povlači enormne komplikacije.

Nadam se da moderatori imaju kakvu sudsku praksu pri ruci.

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 59 minuta, gala385 je napisao:

No, Hzoš i neki pravnici su mišljenja da se višak može proglasiti po povratku osobe npr. na roditeljskom dopustu, naravno uzevši u obzir zabranu od 15 dana po povratku iz zor-a.

Vjerujem da ovo tumačenje ide iz čl. 9. Zakona o radu, odnosno iz primjene povoljnijeg prava za radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija