Jump to content

Otkaz ugovora o najmu na neodređeno vrijeme bez poštivanja obvezatnosti oblika ugovora


DanielaCB

Preporučene objave

Pozdrav. Sklopila sam 2019. godine ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme bez poštivanja propisanog oblika, ali uz dogovor s najmodavcem. Početkom lipnja 2020. godine najavila sam mogućnost otkaza ugovora o najmu što sam i potvrdila telefonskim putem 5. srpnja 2020. Platila sam 6. srpnja stanarinu za lipanj i srpanj, podmirila uredno obveze za čitavo vrijeme trajanja najma te napustila stan.

Je li ugovor o najmu otkazan sukladno zakonu? Moram li dodatno poslati i pisanu izjavu o otkazu ugovora o najmu na neodređeno vrijeme? Je li moguća eventualna dužnost plaćanja stanarine i režija za cijelo vrijeme trajanja otkaznog roka u slučaju tužbe? 

uređeno: od DanielaCB
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najmodavac nije inzistirao na ugovoru o najmu u pisanom obliku pa nisam formalan oblik niti ja zahtijevala. Osim toga, nikad nisam bila prijavljena na adresi predmetnog stana. S obzirom da je zakonom propisan oblik kao bitan sastojak ugovora, je li ugovor konvalidirao sukladno članku 294. ZOO-a?

Što se tiče raskida, nikad nismo ništa posebno ugovorili. Sam najmodavac nije pravio nikakve probleme što se tiče otkaznog roka u smislu pozivanja na odredbe Zakona o najmu stanova.

Biste li savjetovali slanje izjave o otkazu na najmodavčevu kućnu adresu kao eventualni "osigurač" u slučaju tužbe s obzirom da se čitav odnos zasnivao na usmenim dogovorima? 

uređeno: od DanielaCB
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Borbena7 je napisao:

Otkazali ste najam, podmirili režije i najamninu, te iselili iz stana. Tako da ne vidim razlog zašto bi se sada vraćali korak unatrag i pismeno otkazivali najam?

Iako je postignut sporazum sa samim najmodavcem, recimo da je vrlo prevrtljiva osoba i sklona parničenju pa želim izbjeći eventualan gubitak parnice zbog formalnosti kao što je oblik izjave o otkazu... Je li otkaz dan telefonskim putem valjan iako zakon izričito propisuje pisanu izjavu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija