Jump to content

Rok za preuzimanje kaznenog progona


Damaiondie

Preporučene objave

Postovani,

Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv pocinitelja koja je odbacena samo na temelju dopisa pocinitelja - nikakava ispitivanja nisu provedena. Vecinu dogadaja imamo snimljeno te ne mislimo odustati od progona.
Jedan od podnositelja kaznene prijave je zaprimio Rjesenje od ODO-a, drugi, kao ni odvjetnik nisu. Odvjetnik je na GO i uvjerava nas da rok od 8 dana tece od kad odvjetnik zaprimi Rjesenje.

Nas to pomalo brine jer smo laici i cini nam se da bi rok trebao teci od kad podnositelj zaprimi Rjesenje (u kojem se navodi da ostecenik ima rok od 8 dana od dana primitka). Kako mozemo dokazati da pocinitelji i "svjedoci" lazu u gotovo svakom svom navodu, ne bismo htjeli da rok prode i da izgubimo mogucnost da se pocinitelje kazni. 

Ljubazno molim pojasnjenje oko roka od 8 dana od dana primitka rjesenja za preuzimanje progona protiv osumnjicenika kao i za prijedlog za provodenje dokaznih radnji. Da li stvarno mozemo bezbrizno cekati da se odvjetnik vrati s go i zaprimi rjesenje? Ili prijedlog treba predati u roku od 8 dana od kad je jedan od ostecenika zaprimio rjesenje?

 

Naljepse zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, G-man je napisao:

Oba podnositelja kaznene prijave imaju istog opunomoćenika?

Da, odvjetnika koji je na go. Drugom podnositelju je vjerojatno doslo na adresu prebivalista, ali jos nije otisao po to. Prema savjetu vjezbenika u odvjetnikovom uredu, ne bismo trebali podizati vise nista dok se odvjetnik ne vrati s go.

Moram napomenuti da je najveca steta (fizicki napad, ozlijedivanje, protupravno oduzimanje slobode itd.) naneseno podnositelju koji je zaprimio rjesenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik vjerojatno aludira na odredbu čl. 174 st. 3. ZKP-a, prema kojoj se dostava ima obaviti opunomoćeniku.

Međutim, ukoliko dostava bude uredno obavljena i samom podnositelju prijave, onda sam mišljenja da tom konkretnom podnositelju rok za preuzimanje progona počinje teći prvi dan iza dana uredne dostave.

Imajte na umu kako ZKP izrijekom regulira dostavu u različite dane samo u slučaju okrivljenika i branitelja (čl. 91. i 463. st. 3. ZKP-a), nigdje izrijekom ne spominje i druge sudionike postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 10 minuta, G-man je napisao:

tom konkretnom podnositelju rok za preuzimanje progona počinje teći prvi dan iza dana uredne dostave.

Zahvaljujem! Da li bismo onda trebali inzistirati da odvjetnik, unatoc go, u ime podnositelja podnese navedene prijedloge? Nismo bili obavijesteni da odvjetnik ide na go niti dobili uputu da ne podizemo postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , G-man je napisao:

Ja bih na vašem mjestu svakako kontaktirao odvjetnika. Dobra stvar, zasad, je da dostava još nije izvršena (ako sam vas dobro shvatio).

Uredno je dostavljeno jednom podnositelju, a smjesta smo informirali odvjetnicki ured, no odvjetnik je na go. Vjezbenik nam je rekao da ce odvjetnik po povratku s go (vise od 15 dana nakon sto je Rjesenje zaprimio podnositelj) napisati prijedlog u nase ime unatoc nasim bojaznima da je rok 8 dana od zaprimanja, a zaprimljeno je. Njegov odgovor je da odvjetnik ni ne moze odgovoriti jer odvjetnik nije Rjesenje zaprimio. Mi smo donjeli Rjesenje da iskopiraju, ali sluzbena dostava odvjetniku nije obavljena. Rekli su i da je ured obavijestio sudove i ODO da je na godisnjem - nas nisu.


Misljenja sam da je na podnositelju da preda prijedlog prema uputama iz Rjesenja, a da ODO ne zanima hoce li prijedlog pisati on, susjeda, baka ili odvjetnik. Uzasno nas to brine, pa sutra idem na ODO razgovarati s dezurnim savjetnikom. Danas je bilo prekasno. 

Da sam bar postavila upit ranije.... Nekako smo vjerovali da odvjetnik tj. njegovi zaposlenici valjda znaju sto rade, ali strah i traume su prevelike da bi smo riskirali da se pocinitelji izvuku. 
Podnositelj koji je Rjesenje zaprimio ne moze ici na ODO jer je na terenskom radu. Valjda ce me htjeti primiti kao stranku u postupku iako Rjesnje jos nisam podigla niti ga fizicki imam kod sebe (imam skenirano na mailu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da je ovom podnositelju kojem je dostava uredno izvršena rok počeo teći idući dan nakon zaprimanja rješenja o odbačaju. Za drugog podnositelja, obzirom dostava nije izvršena, rok nije ni mogao početi teći.

Ponavljam da ZKP razliku različite dostave izrijekom spominje samo u slučaju okrivljenika i branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,
U pravu ste, tako je potvrdio i savjetnik u ODO. Napomenuo je kako se ne trebamo brinuti zbog toga jer smo 2 podnositelja i dok jedan od nas nije primio Rješenje, ne teče rok. Nisam izvršila uvid u spis jer bi to bilo istovjetno primanju Rješenja. Savjetovano mi je da ne podižem Rješenje dok se odvjetnik ne vrati s go.

Zahvaljujem Vam na savjetima i mišljenju.

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija