Jump to content

Sporazum o razvrgnuću


kklem

Preporučene objave

Poštovani, molim savjet i mišljenje.

Nekretnina je greškom legalizirana kao jedno stambeni objekt. Započevši postupak etažiranja saznali smo da je prvo potrebno ishoditi Građevinsku dozvolu za više stambeni objekt i tek tada izvršiti etažiranje. To je postupak koji traje i za koji treba izdvojiti značajna financijska sredstva. Sestra i ja smo suvlasnici. Sklopili smo Sporazum o razvrgnuću nasljedničke zajednice i razmišljamo o sklapanju Sporazuma o posjedu i korištenju dijelova nekretnine. Molim da mi odgovorite koja je pravna snaga tih dokumenata u eventualnom nasljeđivanju ili prodaji jednog suvlasničkog dijela nekretnine, ako bi se to dogodilo prije ishođenja Građevinske dozvole i etažiranja. Da li bi suvlasnički posjed ostao zaštićen nakon promjene drugog suvlasnika.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Sporazum o razvrgnuću
prije 9 sati , kklem je napisao:

Nekretnina je greškom legalizirana kao jedno stambeni objekt. Započevši postupak etažiranja saznali smo da je prvo potrebno ishoditi Građevinsku dozvolu za više stambeni objekt

Ovo baš i nije nešto najjasnije, tko je napravio grešku i u čemu je greška. Naime u ovisnosti u čemu je greška, to se radi na način da se ista ispravi i traži izmjena Rješenja o izvedenom stanju. Sam izraz jednostambeni objekat u rješenjima o izvedenom stanju se uopće ne spominje, osim u opisu  onoga što se ozakonjuje te se tada navodi uz ostalo, da se u zgradi nalazi jedna stambena cjelina, no to se odnosi na jednostavne zgrade, jedne etaže koje nisu veće od 100 m2 GBP. Ako je tako ne vidim nekakovu grešku pa bi vam bila potrebna građevinska dozvola za nadogradnju/rekonstrukciju kojom bi nadležno tijelo moglo potvrditi da se u zgradi nalazi više samostalnih uporabnih cjelina koje se mogu etažirati.

prije 10 sati , kklem je napisao:

Sestra i ja smo suvlasnici. Sklopili smo Sporazum o razvrgnuću nasljedničke zajednice

Mislite valjda na sporazum o razvrgnuću suvlasničke zajednice. Prema tome bi se radilo o dobrovoljnom razvrgnuću što je moguće i dopušteno, no sam sporazum bi bio dio etažnog elaborata čime bi se u vašem slučaju sve to provelo kroz zemljišne knjige. Imati nekakov sporazum bez provedbe kroz ZK znaći samo da je nekretnina i dalje u suvlasništvu i kao takova se može prodati, svatko svoj udio u suvlasništvu, a sad, hoće li se naći kupac za suvlasništvo sa samo nekakovim sporazumom koji bi mogao proći kao međuvlasnički ugovor, te da kasnije ne bi radio probleme, malo je vjerovatno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

U Rješenju o izvedenom stanju je navedeno: - broj i vrsta funkcionalnih jedinica:  1 stambena jedinica.

U postupku legalizacije sam upozoren da se nekretnina ne može legalizirati kao više stambena jedinica, jer između etaža ne postoji zid nego vrata, tako da etaže  nisu odvojene, iako su  tu godinama živjele dvije obitelji (moj otac u prizemlju i moja obitelj na I katu i potkrovlju). Brojila za plin i struju su bila odvojena . Voda je bila zajednička.

Paralelno sa legalizacijom trajao je i ostavinski postupak na sudu koji se nije mogao završiti prije pravomoćnosti rješenja o legalizaciji, jer je u Zemljišnim knjigama bio evidentiran samo legalni dio nekretnine.

U toj situaciji zamolio sam da se nekretnina legalizira na bilo koji način, kako bi riješio problem ostavinske rasprave.

Kasnije, kada sam saznao da se etažiranje neće moći  izvršiti bez nove građevinske dozvole, u Gradskom uredu za prostorno uređenje,izgradnju grada, graditeljstvo,…rečeno mi je da , ako je nekretnina prije bila više stambena, to je poništeno Rješenjem o legalizaciji.

Dakle, radi jednog zida sada treba nova građevinska dozvola.

Dok se ne završe postupci oko Građevinke dozvole i  Elaborata o etažiranju, što po nekim procjenama može trajati i tri godine, polagao sam nadu u Članak 17. „Nasljeđivanje posjeda“  i  Članak 42. „Odluka o izvršavanju posjeda i vlasničkih ovlasti“  Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Još jednom zahvaljujem i preporučam se za sva korisna mišljenja i savjete!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, kklem je napisao:

Sporazuma o posjedu i korištenju dijelova nekretnine. Molim da mi odgovorite koja je pravna snaga tih dokumenata u eventualnom nasljeđivanju ili prodaji jednog suvlasničkog dijela nekretnine

Takav bi sporazum kao obveznopravni akt obvezivao i nasljednike suvlasnika  koji su ga sklopili kao i eventualnog kupca, a važio bi sve dok se novom odlukom stara odluka ne izmijeni ili ne opozove. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Ako sporazum o posjedu i korištenju dijelova nekretnine obvezuje nasljednike i eventualne kupce, tada je mnogo lakše čekati da se dovrši građevinska dozvola i etažiranje. Koliko sam uspio pročitati, takav sporazum se ne može unijeti u Zemljišne knjige, nego samo ovjereni Elaborat o etažiranju.

Još jednom hvala na komentaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija