Jump to content

Ovrha nad dužnikom


elle_she

Preporučene objave

Poštovani, 

majka ima dužnika koji joj više godina ne vraća posuđeni novac, a i ne pokazuje jasnu namjeru da to napravi. Majka posjeduje i javnobilježničku potvrdu kojom dotični priznaje dug. 

Na koji način bi se eventualno moglo provesti ovrha nad njegovim računom, s obzirom da ima stalna primanja? Imate li kakav drugi prijedlog za naplatu duga?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, Borbena7 je napisao:

Sa kakvom potvrdom majka raspolaže tj. što u njoj točno piše? I koliki je dug u pitanju?

Izjava ovjerena kod javnog bilježnika kojom on priznaje/potvrđuje da je kroz određeni vremenski period posudio novac, a riječ je o nešto više od pola milijuna kn. Donesena je i sudska presuda u korist moje majke, no na nikakav način ga ne možemo natjerati da otplati dug, pa mi se čini da je jedino rješenje sjesti mu na račun ..... Ne znamo što dalje, majka ne vidi korist od njegovog eventualnog odlaska u zatvor, a obećanja i odugovlačenja o vraćanju duga su nam svima već mučna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 21 minuta, elle_she je napisao:

Mene zanima koje korake moramo poduzeti da sjednemo na njegov račun?

Jasno je meni što Vas zanima, samo su Vam objave zbunjujuće. Prvo spominjete izjavu, pa presudu. Nije isto sa kakvom ovršnom ispravom se želi pokrenuti postupaka. Zapravo o ispravi ovisi vrsta i način pokretanja ovršnog postupak. Pa kada postavim hrpu pitanju, to radim iz nužde, a ne iz dosade. I svako pitanje je tu s razlogom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, ja sam najiskrenije zahvalna na Vašem trudu i angažmanu. Trenutno nisam u blizini tih dokumenata, pa kad kroz par dana budem u mogućnosti točno prepisati iz pravnih papira što piše, budem se javila. Hvala Vam najljepša, već mi je veliko olakšanje što negdje mogu postaviti pitanje i vidjeti da postoji dobra volja s druge strane. Javim se da egzaktnim podatcima i hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate presudu u kojoj je naloženo tuženom da u određenom roku plati tužitelju naznačeni iznos, te ako je prošao ovaj rok, tada trebate otići na sud i zatražiti da Vam se na tu presudu stavi klauzula pravomoćnosti i ovršnosti. Ovakva presuda je ovršna isprava s kojom možete pokrenuti ovršni postupak. Prvo treba pokušati naplatu na novčanim sredstvima preko FINA-e i plaće/mirovine ovršenika. Predlažem ovo drugo, ako ima redovna primanja. Također, saznajte kolika je visina glavnice tog duga (bez troškova ili kamata), pa Vam mogu dati upute za dalje ukoliko je plaća/mirovina već opterećena nekom ovrhom ili pak novčana sredstva na FINA-i.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija