Jump to content

PDV na usluge pružene firmi iz druge članice EU


majestic_cro

Preporučene objave

Pročitao sam da postoji zakon koji kaže da u slučaju pružanja B2B usluga nekoj drugoj firmi u drugoj članici EU, pružatelj usluge (ja, vlasnik obrta) nije dužan obračunati PDV, već se na račun dodaje napomena da je obračunat PDV od 0% (reverse charge).

Znači li to da ako sam pružio usluge u vrijednosti od 1000 eura i na računu stoji vrijednost od 1000 eura, da nisam dužan platiti ništa PDV-a hrvatskoj državi, pa čak i ako su mi prihodi iznad 300.000 kuna i obveznik sam PDV-a? Tih 1000 zarađenih eura su kompletno moji (uz naravno plaćanje ostalih davanja osim PDV-a)? Spada li onda dužnost plaćanja PDV-a na firmu koja je te usluge primila i platila mi?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji Zakon i zove se Zakon o porezu na dodanu vrijednost - čl. 17. Ako tuzemni poduzetnik obavi uslugu drugom poduzetniku sa sjedištem u drugoj članici EU na računu se ne obračunava PDV već se obveza prenosi na primatelja usluge. Potrebno je da i primatelj i izvšitelj usluge imaju valjani PDV ID broj. Takva vrsta usluge  posebno se iskazuje u PDV obrascu. Naravno da za ovo pravilo postoje i izuzeci kao što je npr. slučaj kod usluge koje su vezane uz nekretnine, usluge u kulturi i sl. Primatelj u tom slučaju obračunava PDV i ukoliko ima ima sve uvjete isti si u istom poreznom razdoblju može priznati kao pretporez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija