Jump to content

Pravo sluznosti puta do parking mjesta


zagy69

Preporučene objave

Kupac zeli kupiti stan , prilazni put do parking mjesta prolazi jednim  malim dijelom preko susjedne parcele da bi dosla do parking mjesta . Ja sam vlasnik  tog stana koji se prodaje  u zgradi koja ima 6 stanova . Takoder sam u 1/2 vlasnik susjedne parcele na kojoj se nalazi zgrada koja jos  nije zavsena ni etazirana  i preko koje djelomicno ide taj isti put . To je tzv pozarni prilaz . Parcelacije su rađene prema lokacijskim dozvolama, tako I svaka promjena treba imati lokacijsku dozvolu ili neki građevinski akt temeljem kojeg bi se mogla raditi nova parcelacija. Znaci nemogu taj mali dio odvojiti od druge parcele. Da bi dodao prvoj parceli . Kupac se zeli osigurati i ne zeli imati problema kasnije kada se zgrada zavsi i etazira . Ne zeli da joj netko sprijeci jednog  dana put do parking mjesta .Do sada to nije bio problem  i iskreno nisam ni znao da je problem . U principu sto ako u budcnosti netko nesto napravi  i stavi ogradu . Razumijem ! Dali bi joj pravo sluznosti  do parking mjesta  medutim  ona zeli da to gruntovno upise  na susjednu parcelu koja  je 1000 m2 i na kojoj se nalazi nedovsena zgrada . Ako joj mi to dozvolimo ,dali to ogranicava nase vlasnistvo na toj parceli  kod prodaje itd . Dali mi moramo nju pitati za potpis kod prodaje itd . Znaci kako zakon gleda na taj teret . Jer pitam geodetu i arhitekta oni kazu sve je uredu i to tako mora biti .Kao netreba joj pravo sluznosti . Pitas odvjetnike jedan joj kaze nemoj kupiti moj odvjetnik mi kaze dovoljna je da joj das potvdu o pravu sluznosti . Nemora se upisati gruntovno. Medutim kupac zeli kupiti i zeli da se osigura sto ja i razumijem . Kakve su podljedice na nase vlasnisto i dali to ogranicava nase vlasnistvo ? Znaci dali bi joj pravo sluznosti preko tog malog dijela puta koji je vec  asfaltiran  ali ne preko cijele parcele . Dali postoji mogucnost da se to napise i naravno pismeno objasni i opise ? Dali donja parcela koja ulazi u prvu parcelu moze dati pravo sluznosti . Bez da se daje pravo sluznosti  osobama . Unaprijed zahvaljujem na odgovor! Lp 

uređeno: od zagy69
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnivanje prava služnosti puta ili prolaza svakako ograničava Vaše pravo vlasništva, iako ne u smislu da ne biste mogli prodati cjelokupnu parcelu, već da bi navedeno pravo služnosti pratilo nekretninu i kod novog vlasnika. Ako je već osnovano, dobro je i da se upiše u zemljišnu knjigu tako da kupcu ono mora biti poznato ili mu ne može ostati nepoznato. Služnosti se i dijele na osobne i na stvarne. Služnosti puta i nužnog prolaza su stvarne služnosti. To znači da one ne prate osobu, jedna nekretnina kao povlasna ima pravo služnosti na drugoj nekretnini kao poslužnoj. Dakle, stan te gospođe, zajedno s parkirnim mjestom kao pripatkom, bi bio povlasna nekretnina, a Vaša neizgrađena parcela bi bila poslužna nekretnina. Dakle, kada ona prodaje stan, služnost prati stan. Kada Vi prodajete parcelu, služnost prati Vašu parcelu. Ne znam odgovara li Vam ovo na Vaše pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija