Jump to content

Neredovito plaćanje alimentacije


Lilywashere

Preporučene objave

Sudskom odlukom o razvodu braka određen je iznos mjesečne alimentacije od 1000 kn za malodobno dijete. Od dana prestanka bračne zajednice do okončanja braka (7 mj) bivši muž nije mi uplatio ni jednu alimentaciju. Na sudu je dogovoreno da zaostale alimentacije plaća na rate dok je isplati cijeli dug 1000 kn redovne alimentacije + 500,00 kn duga. Međutim, dug nije u cijelosti isplaćen niti su mi redovito uplaćivane redovne alimentacije pa je ukupan dug 10 000 kn. Od razvoda je prošlo 5 godina. Čitavo vrijeme bila sam strpljiva, pristajala na dogovore, čekala, naivno vjerovala... Što mi je činiti? Kako utjerati dug? Može li na taj dug nastupiti zastara? 

Jesenas dijete kreće u školu pa razmišljam o traženju povećanja iznosa alimentacije. Odakle krenuti? 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za nastali dug, tu nemate što čekati tj. već ste trebali poduzeti radnje za prisilnu naplatu. Postupak je jednostavan, odete do poslovnice FINA-e i podnesete zahtjev za prisilnu naplatu. Pri tome Vam treba ta presuda sa klauzulom pravomoćnosti i ovršnosti, te popunjen zahtjev sa obrazloženjem svojih potraživanja. Ukoliko otac radi ili je u mirovini, tada umjesto na FINA-u zahtjev za prisilnu naplatu šaljete poslodavcu odnosno HZMO-e.

Vezano za povećanje alimentacije, pogledajte link, pa ako bude nejasnoća slobodno se javite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija