Jump to content

Podjela bračne stečevine


NPR

Preporučene objave

Poštovani!

U braku sam bila 17 godina. U tom periodu dobili smo dvoje djece koji su pripali meni. Bivši suprug ostao je živjeti u kući koju je naslijedio nakon smrti roditelja. U istu tu kuću ulagali smo sve te godine. Za razliku od njega, ja nisam čuvala svaki račun . Imao je duplo veći dohodak pa je i više ulagao dok sam i ja ulagala koliko sam mogla uz dvoje djece koje sam uglavnom, sama financirala. Kupili smo nekretninu i gr. parcelu na moru. Kako je on uzeo kredit za kuću a ja za parcelu, tražio je više nakon prodaje iste. Odvjetnica me savjetovala da ne tražim ništa od ulaganja u kuću, pa je pristao na podjelu novaca od prodaje na pola. Ostala sam bez krova nad glavom sa dvoje školaraca i kreditima. Imam li mogućnost tražiti veću svotu od prodaje nekretnine? Bivši suprug živi u kući ( koju smo zajedno uređivali) od oko 160m2. Prislio me da uzmem kredite za koje am rekla da ne mogu isplačivati . Živim kao podstanar sa kreditom, dvoje malodobne djece, dok on čeka novce od prodaje nekretnine. Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , NPR je napisao:

U braku sam bila 17 godina. U tom periodu dobili smo dvoje djece koji su pripali meni. Bivši suprug ostao je živjeti u kući koju je naslijedio nakon smrti roditelja. U istu tu kuću ulagali smo sve te godine.

Ako su njegovi roditelji bili živi dok ste ulagli u nekretninu, ulagali ste dobrovoljno u tuđu imovinu.  Ako ste uagli u održavanje nekretnine, npr obnovili fasadu ili zamjenili dotrajali plinski bojler, time niste povećavali vrijednost nekretnine.

Ali ako ste primjerice neuređeni tavan preuredili u stambeno potkrovlje, time ste povećali vrijednost nekretnine.

Dakle samo u drugom slučaju biste imali pravo potraživati nešto, a i tada ovisi o tome kada je to bilo, tko je u tom trenutku bio vlasnik i koliko vremena je prošlo. I možete li to dokazati.

prije 5 sati , NPR je napisao:

Kupili smo nekretninu i gr. parcelu na moru. Kako je on uzeo kredit za kuću a ja za parcelu, tražio je više nakon prodaje iste. Odvjetnica me savjetovala da ne tražim ništa od ulaganja u kuću, pa je pristao na podjelu novaca od prodaje na pola.

Sve što ste stekli vlastitim radom za trajanja braka je bračna stečevina i dijeli se popola.

Ali pazite - i dugovi su bračna stečevina koja se dijeli popola. 

prije 5 sati , NPR je napisao:

Ostala sam bez krova nad glavom sa dvoje školaraca i kreditima. Imam li mogućnost tražiti veću svotu od prodaje nekretnine? 

Ne znam detalje, ali pretpostavljam da je i njemu ostala otplata kredita za tu kuću koju ste prodali, i to sa ratom većom od vaše? Ako budete vi tražili više, može i on tražiti da preuzmete otplatu i djela njegovog kredita. 

Ovako kako ste ugrubo opisali, meni se čini ok ta podjela imovine. Uostalom, imate odvjetnicu, i uvjeren sam da bi vas ona uputila da postoji kakva realna mogućnost da dobijete bolji deal. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija