Jump to content

Telefonski kontakti žrtve i počinitelja oboteljskog nasilja


Bureksa

Preporučene objave

Poštovani

Molim za savjet prijateljica je supruga prijavila za kd obiteljskog nasilja i povreda prava djeteta. Pokrenula je postupak za razvod braka i sud je donio privremenu mjeru o načinu i vremenu ostvarivanja kontakta mlt djeteta (5g) i oca. Međutim bivši suprug joj stalno šalje poruke da pita gdje su ona i djete i kako je djete i želi da svaki dan priča na telefon sa djetetom iako se svaki drugi dan vide. Nju njegove poruke uznemiravaju jer ga se bojim i to je način komunikacije koju je koristio i ranije nakon kad bi počinio nasilje ili bi se posvađali. Ona mu je jasno rekla da ju uznemirava i da neka se drži samo nužne komunikacije i privremene mjere. Međutim on ne odustaje i govori da to nije uznemiravanje i da je dužna omogućiti da se tel čuje sa djetetom uprotivnom čini kd otuđenje djeteta. Ona se ne može obratiti czss jer je centar već ranije stao na njegovu stranu zahvaljujući njegovoj odvjetnici. Od prijave policiji pa do sada učinjeno je niz propusta i nezakonitosti kako bi mu se pogodovalo jer je on policijski službenik. 

Pitanje da li ona kao žrtva mora to trpiti radi djeteta tj može li kako pravnim putem ograničiti tu komunikaciju. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona ne brani da dijete čuje oca kada dijete to poželi što je nažalost rijetko i ranije je ona morala dijete nagovarati da se čuje s ocem. Otac je taj koji inzistira da svaki dan kad nije njegov dan za viđanje čuje i vidi dijete na viber, a na sudu tvrdi da nije istina da ga djete nije htijelo čuti već da ona to izmišlja i govori djetetu protiv oca. Upravo je ona prije nego je prijavila nasilje inzistira na susretima i kontaktima s ocem međutim on ih je održvao samo kada njemu to odgovara i na način koji njemu odgovara a ne što dijete želi. Čak nije htio doći vidjeti bolesno dijete mjesecima govoreći mu da je mama kriva što ne dolazi i to je sad na sudu sve izokrenuto. Iz tog razloga ona se boji šta će biti na sudu i centru ako ne udovolji njegovim zahtjevima a s druge strane boji ga se i nepotrebni kontakti ju dodatno uznemiravaju. Nije joj jasno zašto ona ko žrtva to mora trpiti i ne zna kako to zauataviti pogotovo jer joj czss stalno prigovara da mora  poraditi na komunikaciji i komunicirati s njim. Čak su inzistirali da ona kao žrtva bude u istoj prostoriji s njim i da je to dužna. Ona želi s njim komunicirati samo onoliko koliko je nužno radi skrbi oko djeteta jer je to za dobrobit djeteta koliko god njoj to teško bilo i želi da otac viđa dijete i sudjeluje u skrbi, ali ništa više od toga.

Da li postoji neka zakonska mogućnost da ga prisili na samo nužnu komunikaciju? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Bureksa je napisao:

Čak su inzistirali da ona kao žrtva bude u istoj prostoriji s njim i da je to dužna.

Gospođa je dužna odazvati se pozivu CZSS-a, ali slobodna je proučiti i pozvati se na Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. S obzirom na okolnosti koje ste opisali, nema razloga da od CZSS-a ne zatraži, dapače, inzistira na tome da joj odobre zasebni termin s obzirom na osjećaj straha - najbolje pisanim putem: putem emaila i preporučeno s povratnicom.

Obavezno treba tražiti zapisnik sa svakog sastanka u CZSS-u (odmah nakon sastanka i pisanim putem). Zatim, kao priprema za svaki razgovor na ovu temu, potrebno je dobro proučiti Obiteljski zakon i inzistirati na pravima djeteta, ali i na svojim pravima kao majke, koja nedvojbeno ima - baš kao i roditelj koji s djetetom ne stanuje. Pritom će različiti akteri, od CZSS-a do drugog roditelja, pokušati upakirati nemali popis stavki u dužnosti u odnosu na drugog roditelja koje se moraju "pretrpjeti radi djeteta". Međutim, proučite li zakone, međunarodne i europske konvencije i propise - vidjet ćete da postoje mehanizmi na koje se može pozvati i kojima gospođa može zaštititi svoja prava, i najvažnije, prava maloljetnog djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ja sam joj rekla da se pozove na Direktivu o min pravima žrtve i na Istambulsku konvenciju a odgovor koji je dobila na CZSS bio je da njihov postupak nije kazneni postupak iako koliko je meni poznato ovi propisi se ne odnose samo na kaz. postupak. Dosad niti jednom nije od czss dobila zapisnik, da smo barem znali da na to ima pravo. Nažalost u obiteljskom pravu nisam doma pa ne znam na koji način zakonski može regulirati te telefonske kontakte sa bivšim osim da se strpi dok ne prikupi dovoljno supstrata za kd nametljivo ponašanje ma da po mom mišljenju to će biti jako teško dokazivo na sudu budući da se on u tim porukama raspituje o djetetu i traži da ona djetetu prenosi njegove pozdrave... iako ga svaki drugi dan viđa. Molila bi ako mi netko može reći kako konkretno zaustaviti neželjenu komunikaciju tj kojim pravnim mehanizmom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li on već osuđen za to obiteljsko nasilje ili je postupak u tijeku?

Bez obzira bio on osuđen ili ne, CZSS NE SMIJE tjerati žrtvu nasilja da bude u istoj prostoriji s nasilnikom, samo što CZSS na to treba upozoriti jer se inače prave blesavi.

Privremenom mjerom određeni su kontakti oca s djetetom. Da je sud smatrao da otac ima svaki dan zvati dijete, tada bi to i pisalo u mjeri. Gospođa će se pozvati na sljedeći članak i reći da ju otac djeteta kontrolira suprotno zakonu, a da to radi pod izlikom da želi čuti dijete.

Dužnost roditelja na razmjenu informacija u vezi s djetetom

Članak 111.

(1) Roditelji su dužni, bez obzira na to ostvaruju li roditeljsku skrb zajednički ili samostalno, međusobno razmjenjivati informacije o očuvanju djetetova zdravlja i dosljednosti u odgoju te informacije u vezi sa školskim i izvanškolskim obvezama djeteta. Razmjena informacija mora biti jasna, brza i usmjerena isključivo na dijete.

(2) Roditelji ne smiju dužnost suradnje iz stavka 1. ovoga članka koristiti radi kontrole drugog roditelja.

Razmjena informacija NE znači SVAKI dan.

U kojem se to vežećem zakonu RH uopće spominje "otuđenje" i po kojem je to važećem zakonu RH "otuđenje" kazneno djelo?

Gospođa se MORA obratiti CZSS, a ukoliko postoje nepravilnosti u njihovom radu mora ih prijaviti, jer ne obraćanjem CZSS sud će smatrati da nema nepravilnosti u radu CZSS. Naime, ukoliko gospođa tek na sudu počne govoriti o nepravilnostima u radu CZSS, tada će sud to smatrati pravnom manipulacijom. Dakle, prijava TIMU koji radi na slučaju, ukoliko nema odgovora u roku 30 dana PREDSTOJNIKU, ukoliko nema odgovora u roku 30 dana (ako je Zagreb u pitanju SREDIŠNJICI pa) MINISTARSTVU, ukoliko nema odgovora u roku 30 dana DORH-u.

uređeno: od rozenaočale
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala. Puno ste pomogli. Za kd postupak je u tijeku. 

Imam još jedno pitanje. Bivši suprug je sudu u žalbi na privremenu mjeru napisao da mu ona nije htijela dati dijete u subotu (mjera donesena u petak),te da želi otuđiti dijete. Naime ona tada još rješenje nije  primila, već ju je telefonom nazvala djelatnica CZSS i upoznala sa sadržajem mjere. CZSS- u se emailom obratila i napisala da je odvjetnica na putu i da do ponedjeljka ne može preuzeti rješenje a čim ga preuzmu postupit će po njemu i od tad ga poštuju. Ne znam da li sam u pravu, ali koliko ja znam rješenje proizvodi učinke za stranku tek kad joj je dostavljeno sukladno zakonu (osim kada je vidljivo da stranka izbjegava primitak istog što ovdje nije slučaj). 

Svojoj odvjetnici je otkazala punomoć tj. zbog loše komunikacije i grešaka koje je napravila što je i sama priznala i što joj nije pomogla oko czss već je ulogu czss umanjivala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepša hvala svima na pomoći. Danas je iskrsnuo novi problem. Naime prijateljica je već ranije (u vrijeme braka) primijetila da djete (5 g) loše reagira na lego kockice (pokazuje agresivno ponašanje prema sebi, udara se, intenzivno se češka po tijelu, baca ljutito legiće, ružno govori o sebi). Ona je to povezala sa činjenicom da je otac uvijek kupovao legiće za dob neprimjerenu djetetu pa kada djete ih ne bi uspjelo složiti počelo bi pokazivati opisano ponašanje a otac bi mu uzeo legiće i sam slagao bez da djete u tome sudjeluje ili da mu on pokaže kako složiti pa da zajedno slože. Ona je već ranije upozoravala supruga da neka ne kupuje legiće djetetu pogotovo ne one neprimjerene njegovoj dobi ukazujući mu na navedeno ponašanje djeteta. Neko vrijeme on se pridržavao toga a kasnije ne. Sada kada ne žive zajedno a posebice od kad ga je prijavila za obiteljsko nasilje on pokušao mu je prvo preko treće osobe dostaviti legiće što nije uspio, da bi jučer djete nakon što je bilo sa ocem donio nove legiće (7+ g) koje su po izjavi djeteta kupili sestra od oca i njezin suprug. Danas ih je krenuo sastavljati i kako nije uspio počeo se ponašati na gore naveden način. Ovaj put prijateljica je to sve snimila mobitelom. Ona je upozoravala i istical u nekoliko navrata i u czss, kod privremene skrbnice, vrtiću i na sudu problem sa legićima. Međutim czss je rekao da takvo ponašanje ne mora biti vezano uz legiće nego da roditelji djete opterećuju nepotrebnim sadržajem iz vlastitih loših odnosa. Sud se priklonio mišljenju centra bez obzira na proturječno mišljenje posebne skrbnice koja je jedina od svih razgovarala sa djetetom. Dijete je u tretmanu ustanove za pomoć djeci sa problemima u ponašanju zbog niza drugih problema koji vjerojatno potječu iz loše obiteljske situacije (nekontrolirano dnevno i noćno mokrenje, izjave da će se ozljediti, ispadi bijesa i agresije itd...) 

Prijateljica želi zaštiti djete od dodatnih trauma i zanimaju kako da riješi ovu situaciju s legićima budući da centar ne vidi u tome problem. Dijete nije vještačeno iako je prijateljica to predložila na sudu. 

Ideja je da se jednim emailom obrati posebnoj skrbnici, centru i sudu i priloži navedene snimke. Ima li još kakva mogućnost? 

Ona nikako ne želi da se prekinu kontakti oca i djeteta već da se oca upozori na određena ponašanja. Ona je tražila viđanje uz nadzor ali joj nije odobreno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome što pišete, legići su iz nekog razloga okidač za lošu reakciju djeteta. S druge strane, legići su uistinu vrhunska igračka koja razvija kreativnost, maštu, finu motoriku kod djece ... Koristi su bezgranične,  a osim toga, kako se radi o prilično skupom daru - za razumjeti je da akteri kojima bi se gospođa obratila za pomoć nemaju pretjerano sluha za tvrdnje o štetnosti legića. Dapače, moglo bi se dogoditi posve suprotno od onoga što očekuje - a to je da pokušava dijete "odvratiti" od poklona drugog roditelja.

Međutim, bilo bi dobro da se gospođa o tom problemu savjetuje sa stručnjacima iz ustanove koju ste spomenuli. Zasigurno će joj znati dati dobar, primjenjiv i koristan savjet, ali i iskustvo iz prakse. Ono što gospođa samostalno može poduzeti jest da u za dijete primjerenom trenutku rasprostre legiće na stol, otvori upute i s djetetom zajedno složi LEGO set. Svaki pomak i uspjeh u slaganju bilo bi dobro popratiti nekom paradom koja će dijete veseliti (pljeskom, vikanjem "bravo", i slično). Tako će dijete legiće početi povezivati s uspjehom,  veseljem i osjećajem postignuća, a taj osjećaj potreban je svakome, a pogotovo malome djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušala je to međutim djete odbija pomoć i želi uporno slagati samo. Tome sam i ja svjedočila pa znam da je istina. Nažalost do 9 mjeseca ne može kod djetetovog psihologa jer je na go. Imaju druge vrste igračaka koje se slažu i koliko sam ja vidjela tu nema problema sa slaganjem i prihvaćanjem pomoći ako ne ide

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Bureksa je napisao:

Bivši suprug je sudu u žalbi na privremenu mjeru napisao da mu ona nije htijela dati dijete u subotu (mjera donesena u petak),te da želi otuđiti dijete. Naime ona tada još rješenje nije  primila, već ju je telefonom nazvala djelatnica CZSS i upoznala sa sadržajem mjere. CZSS- u se emailom obratila i napisala da je odvjetnica na putu i da do ponedjeljka ne može preuzeti rješenje a čim ga preuzmu postupit će po njemu i od tad ga poštuju. Ne znam da li sam u pravu, ali koliko ja znam rješenje proizvodi učinke za stranku tek kad joj je dostavljeno sukladno zakonu (osim kada je vidljivo da stranka izbjegava primitak istog što ovdje nije slučaj). 

Svojoj odvjetnici je otkazala punomoć tj. zbog loše komunikacije i grešaka koje je napravila što je i sama priznala i što joj nije pomogla oko czss već je ulogu czss umanjivala. 

Privremene mjere su izvršne danom donošenja.  Tim CZSS sigurno nije dobio mjeru na dan kada je donesena jer čak da je sud mjeru poslao dostavljačem CZSS iste sekunde nakon što je donesena i ovjerena to se trebalo urudžbirati i doći do tima. "Priopćavanje sadržaja nečega nekome telefonom" nije pravno obvezujuće za onoga kojem se priopćava. Telefonom vas je mogao nazvati bilo tko i bilo što vam slagati. Stranku se poziva u CZSS i daje joj se na uvid ORIGINAL mjere te se u zapisnik stavlja da osoba još nije zaprimila mjeru od strane suda, ali je upoznata sa sadržajem iste te da se stranci daje primjerak kopije mjere. Moguće je da je bivši ili njegov opunomoćenik slikao u pisarnici mjeru ili je zaista podigao isti dan kada je donesena na sudu i odnio u CZSS, no tu se onda postavlja pitanje tko mu je dojavio da je mjera donesena i gdje da ju istog trena preuzme. Uobičajeno traje par dana dok se sve natipka, isprinta, ovjeri, pošalje...

Dobro da je odvjetnici otkazala punomoć jer odvjetnik koji se kao bavi obiteljskim pravo i koji minorizira ulogu CZSS pojma nema o praksi. Praksa pokazuje da ima sudaca koji izjavljuju da im je mišljenje CZSS sveto pismo pa se postavlja pitanje uloge tih sudaca jer čemu onda uopće sudac, neka onda CZSS sam donese rješenje bez suda. Odvjetnik koji ne savjetuje stranci da se žali na svaku nepravilnost rada CZSS nema što tražiti u obiteljskom pravu jer radi štetu svojoj stranci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Bureksa je napisao:

Dijete je u tretmanu ustanove za pomoć djeci sa problemima u ponašanju zbog niza drugih problema koji vjerojatno potječu iz loše obiteljske situacije (nekontrolirano dnevno i noćno mokrenje, izjave da će se ozljediti, ispadi bijesa i agresije itd...) 

Odmah prilikom prvog tretmana napomenuti stručnjacima za problem s lego kockama. Oni će znati kako pomoći djetetu, majka to neće sama moći riješiti. Otac bi pak svoje psihičke probleme trebao rješavati kod psihijatra jer način kako se ponaša prema djetetu - daj to meni, ti si nesposoban, evo gledaj kako se to radi - sigurno nije dobar način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala sada su nam mnoge stvari jasnije. Nešto će morati poduzeti glede czss jer smo već ranije sumnjali da njegova odvjetnica povlači neke veze da stvari idu njemu u korist. 

Što se tiće djeteta morala je otići u drugu županiju potražiti psihološku pomoć jer nažalost u njezinoj nema nikog tko bi pomagao djetetu. I u czss je centru nekoliko puta isticali da djetetu treba pomoć ali oni smatraju da ne treba iako nikada djete nisu vidjeli. Njezin suprug ima problema sa alkoholom i kad ne pije postaje fizički agresivan prema njoj ili djetetu a kad je pijan onda vrijeđa i baca stvari, ali centar smatra da ona samo želi njega ocrniti i ne smatra potrbnim njezine navode provjeriti. To je očito djelo njegove odvjetnice i činjenice da je on pol. službenik. Kako je sud u privremenoj mjeri napisao nije vjerojatno da bi se uzorni pol. sl. tako ponašao. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li netko preporučiti dobrog odvjetnika za obiteljsko u Istri? Hvala

 

, rozenaočale je napisao:

Privremene mjere su izvršne danom donošenja.  Tim CZSS sigurno nije dobio mjeru na dan kada je donesena jer čak da je sud mjeru poslao dostavljačem CZSS iste sekunde nakon što je donesena i ovjerena to se trebalo urudžbirati i doći do tima. "Priopćavanje sadržaja nečega nekome telefonom" nije pravno obvezujuće za onoga kojem se priopćava. Telefonom vas je mogao nazvati bilo tko i bilo što vam slagati. Stranku se poziva u CZSS i daje joj se na uvid ORIGINAL mjere te se u zapisnik stavlja da osoba još nije zaprimila mjeru od strane suda, ali je upoznata sa sadržajem iste te da se stranci daje primjerak kopije mjere. Moguće je da je bivši ili njegov opunomoćenik slikao u pisarnici mjeru ili je zaista podigao isti dan kada je donesena na sudu i odnio u CZSS, no tu se onda postavlja pitanje tko mu je dojavio da je mjera donesena i gdje da ju istog trena preuzme. Uobičajeno traje par dana dok se sve natipka, isprinta, ovjeri, pošalje...

Dobro da je odvjetnici otkazala punomoć jer odvjetnik koji se kao bavi obiteljskim pravo i koji minorizira ulogu CZSS pojma nema o praksi. Praksa pokazuje da ima sudaca koji izjavljuju da im je mišljenje CZSS sveto pismo pa se postavlja pitanje uloge tih sudaca jer čemu onda uopće sudac, neka onda CZSS sam donese rješenje bez suda. Odvjetnik koji ne savjetuje stranci da se žali na svaku nepravilnost rada CZSS nema što tražiti u obiteljskom pravu jer radi štetu svojoj stranci.

A kakvo je stanje glede e komunikacije tako se sada preuzima pošta i tako je njegova opunomoćenica preuzela mjeru? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Bureksa je napisao:

Nešto će morati poduzeti glede czss jer smo već ranije sumnjali da njegova odvjetnica povlači neke veze da stvari idu njemu u korist. 

Ne mora uopće biti u pitanju veza, mito, korupcija. Može biti do djelatnika CZSS: da nema dovoljno iskustva, da je lakovjeran, da ne zna čitati ljude, da ne poznaje zakone, da pati od stereotipa (policajac ne može biti agresivan jer on brine za red i mir) itd.

Mora poduzeti ono što sam već ranije napisala, žaliti se na SVE nepravilnosti rada CZSS. Netko će reagirati. U krajnjem slučaju DORH.

 

, Bureksa je napisao:

A kakvo je stanje glede e komunikacije tako se sada preuzima pošta i tako je njegova opunomoćenica preuzela mjeru? 

Molim nekoga tko se bolje razumije u ovo pitanje da odgovori jer se ja za sada nisam susrela da su mjere/presude sudovi dostavljali e-mailom, no, možda su to pojedini sudovi počeli raditi zbog korone? Ali tada bi i Vašoj prijateljici odnosno njenoj odvjetnici dostavili e-mailom da su se odlučili na takav način dostave - ne bi jednoj strani slali poštom, a drugoj e-mailom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , rozenaočale je napisao:

Molim nekoga tko se bolje razumije u ovo pitanje da odgovori jer se ja za sada nisam susrela da su mjere/presude sudovi dostavljali e-mailom, no, možda su to pojedini sudovi počeli raditi zbog korone? Ali tada bi i Vašoj prijateljici odnosno njenoj odvjetnici dostavili e-mailom da su se odlučili na takav način dostave - ne bi jednoj strani slali poštom, a drugoj e-mailom.

To nije emailom nego e komunikacija a njezina odvjetnica to isti dan nije mogla preuzeti jer je bila na putu. Ali nema veze ionako je czss upoznat o mjeri telefonom od strane njegove odvjetnice pa je zatim czss upoznao nju također telefonom. A kao što ste već rekli telefonom je mogap zvati bilo tko. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, rozenaočale je napisao:

Molim nekoga tko se bolje razumije u ovo pitanje da odgovori jer se ja za sada nisam susrela da su mjere/presude sudovi dostavljali e-mailom, no, možda su to pojedini sudovi počeli raditi zbog korone? Ali tada bi i Vašoj prijateljici odnosno njenoj odvjetnici dostavili e-mailom da su se odlučili na takav način dostave - ne bi jednoj strani slali poštom, a drugoj e-mailom.

E-komunikacija na trgovačkim sudovima je uvedena prije nekoliko godina, obveznici e-komunikacije su odvjetnici, javni bilježnici, sve pravne osobe u RH itd.. Izmjenama ZPP-a krajem prošle godine su se stvorili uvjeti da se e-komunikacija uvede i na općinskim sudovima, a zbog korone su se tehnički preduvjeti za to malo i ubrzali, pa se negdje od svibnja putem e-komunikacije preuzimaju sva sudska pismena, a istim putem se i predaju (bespapirna korespondencija), svaki odvjetnik ima svoj korisnički pretinac u kojem preuzima podneske i uploada ih na isti način, a sud ih zaprima. Od trenutka zaprimanja putem e-komunikacije se računaju i rokovi, a moguće je preuzeti i pregledavati poštu u realnom vremenu, bilo kada. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija