Jump to content

Opomena pred ovrhu


Liburn

Preporučene objave

Nastavak na slijedeće teme

Nakon izreke Ustavnog suda kojom se privremeno obustavlja izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju članaka 2., 3., 5. i 8. Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (»Narodne novine« broj 84/19.), odlučio sam plaćati račune po staroj cijeni. Krenuo sam pismeno obrazložiti zašto nisam plaćao iznos koji se oni tražili, ali nisam siguran u jedan dio izreke koji glasi:

14.1. Ustavni sud pritom napominje da svi opći i pojedinačni akti i radnje koje se poduzimaju na temelju Uredbe:50/17 ostaju na snazi. Obveze jedinica lokalne samouprave o usklađivanju odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, koje proizlaze iz članka 11. Uredbe:84/19, ne odnose se na primjenu članaka 2., 3., 5. i 8. Uredbe:84/19.

Međutim, osporeni članak 8 stavak (12) kaže:  Cijena javne usluge ne može se obračunati na temelju kriterija površine i obujma nekretnine iz članka 30. stavka 5. Zakona. 

Dakle, obustavom članka 8, stavka (12), moguće je cijenu javne usluge i dalje obračunavati na temelju kriterija površine i obujma nekretnine.

Međutim, navedeni članak 30. ne vidim ovdje

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_05_50_1138.html

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Liburn je napisao:

Međutim, navedeni članak 30. ne vidim ovdje

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_05_50_1138.html

 

Vjerojatno se misli na ZOGO, ali ni tamo ne vidim ništa o kriteriju obujma ili površine nekretnine:

(5) Korisnik usluge iz stavka 1. ovoga članka na području pružanja javne usluge je vlasnik nekretnine, odnosno vlasnik posebnog dijela nekretnine i korisnik nekretnine, odnosno posebnog dijela nekretnine kada je vlasnik nekretnine, odnosno posebnog dijela nekretnine obvezu plaćanja ugovorom prenio na tog korisnika i o tome obavijestio davatelja usluge. Više korisnika mogu na zahtjev, sukladno međusobnom sporazumu, zajednički nastupati prema davatelju usluge iz stavka 3. ovoga članka.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_07_94_2123.html

 

Zanimljiviji je:

Članak 30
(4) Javnu uslugu iz stavka 1. ovoga članka pruža davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, odnosno davatelj javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada (u daljnjem tekstu: davatelj usluge).
(6) Korisnik usluge iz stavka 4. ovoga članka dužan je:
...
3. snositi troškove gospodarenja komunalnim otpadom razmjerno količini otpada kojeg je predao davatelju usluge.
 

Dakle, 0 otpada = 0 troškova

Što je u suprotnosti sa odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada (travnja 2019.) koja kaže:

Članak 6.
Dodaje se članak 14.a koji glasi:
(1) Minimalni volumen spremnika, koji korisnici usluge mogu odabrati putem Izjave iz članka 31. ove Odluke određuje se na način:
- Za kućanstva: kombinacijom kriterija: 
...
 Ukoliko na adresi stambenog objekta nema prijavljenih osoba, broj članova kućanstva se u tom slučaju određuje prema m2 stambenog prostora na način da se za stambeni objekt do 70 m2 obračunava 1 član, od 71 do 140 m2 2 člana, a za 141 m2 na dalje 3 člana kućanstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadalje, ista uredba 50/17 koja ostaje na snazi kaže:

Nekretnina koja se trajno ne koristi
Članak 13.
Nekretnina koja se trajno ne koristi je nekretnina za koju je utvrđeno da se ne koristi na temelju očitovanja vlasnika nekretnine i kad je potrebno na temelju podataka očitanja mjernih uređaja za potrošnju električne energije, ili plina ili pitke vode ili na drugi način.
 

Dok oni u svojim izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada kažu:

Članak 38. mijenja se i glasi:

»(1) Nekretnina koja se trajno ne koristi je nekretnina za koju je utvrđeno da se ne koristi minimalno uzastopnih 12 obračunskih razdoblja i to na temelju pisanog očitovanja vlasnika nekretnine i dostavljenih potvrda ovlaštenih pružatelja usluga o potrošnji električne energije i vode, odnosno potvrde o priključenju na sustav elektrodistribucijske mreže i sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

 

Pa to se "krše" zakoni na sve strane...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija