Jump to content

Zatajivanje lokacije osobe koju se krivično goni za obiteljsko nasilje


ZbunjenaZg

Preporučene objave

 

 Poštovani,

Prvo želim reći da se nadam da sam pogodila temu, haha. Radi se o obitelji moga dečka, on je već isfrustriran svime ovime i nije siguran koji korak bi bio pravilan u ovoj situaciji.

Slučaj teče ovako - obitelj je u suštini disfunkcionalna te je dijete više puta (minimalno dva) bilo oduzeto majci i dato na skrb baki, koja je unatoč prijedlozima i presudama suda i CZSS guralo dijete da održi kontakt s majkom. Majka je nasilna i niti jedan kontakt s njom nije završio u pozitivnom tonu, već u okršaju majke na dijete te je bila potrebna policijska intervencija u nekoliko navrata. Osim zabrane (?) kontakta s djetetom, majka također zbog prijava obiteljskog nasilja ima i zabranu kontakta sa bakom. Logično, s obzirom na pretrpanost CZSS, ovo se nije provjeravalo te su osobe u pitanju (osim djeteta, koje se odselilo) čak i dijelile zajedničko kućanstvo, što je sve kulminiralo krajem prošle godine (kraj 10. ili početak 11. mjeseca) kada je majka nasrnila na baku hladnim oružjem. Pozvata je policija, koja je intervenirala, baka je kao svjedoka navela dijete koje nije ni bilo na lokaciji ali je pozvalo policiju na temelju poruka između djeteta i bake. Saslušani su svi, a u međuvremenu je izrečena privremena odluka o zabrani prilaska 8 dana od incidenta. U međuvremenu, prije nego što se uopće izrekla presuda, majka je nakon saslušanja emigrirala van države. Baka sada održava redoviti kontakt sa svojom kćeri, a to negira pred policijom i CZSS i govori da ne zna gdje je. CZSS i policija su također kontaktirali i dijete, kojemu je više puna kapa svega ovoga i reklo da se to njega ne tiče. 

Osim ovoga incidenta, a priori je bilo više slučajeva nasilja između svih njih, prvenstveno od strane majke na baku i dijete. U niti jednom slučaju se nije obavilo psihološko vještačenje iako je isto bilo traženo, kao ni obiteljska savjetovanja niti ikakvi sastanci takvoga tipa. S obzirom da moj dečko već više od dvije godine (znači od malo nakon punoljetstva pa nadalje) ne živi u istom kućanstvu, ali još uvijek konzumira izmet da se pristojno izrazim zbog njihovih incidenata u koje ga uvijek uvuku, koliko bi pametno bilo da dečko ode do CZSS i kaže nadležnoj soc. radnici da baka laže i ostvaruje redoviti kontakt sa majkom koju se goni za pokušaj ubojstva (još k tome je žrtva toga pokušaja sama baka), te treba li imati konkretne dokaze za isto? Bakinih socijalnih medija i elektroničkih uređaja se ne može dočepati, a već su mu odbili audio snimke iz kuće kao dokaz za nasilje bake nad djetetom (GDPR, snimanje bez znanja osobe u zatvorenom prostoru). Postoji li mogućnost da CZSS/soc. radnica na temelju njegovih dojava se dočepa naloga za pregled elektroničkih uređaja i privatnih poruka (ako to uopće postoji)? Također ga zanima ima li on pravo zatražiti psihološko/psihijatrijsko vještačenje na temelj osobnih iskustava ako izrazi zabrinutost da su i jedna i druga opasnost za sebe i za okolinu? (više za baku, jer se majka ne planira vraćati nekoliko godina u RH kako zbog korone, tako zbog posla). Također - može li on tražiti da ga isključe iz slučaja kompletno nakon što ode u CZSS i kaže radnici za zatajivanje lokacije?

Iznimno Vam se zahvaljujem na Vašem strpljenju i pomoći,

- ZbunjenaZg 😖

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija