Jump to content

Preporučene objave

Pozdrav! Naime naišla sam na problem vezano za ostvarivanje prava rada preko studentskog servisa, na sc-u me upućuju da zovem ministarstvo, a ono mi ne odgovara na e-mail niti na pozive.
Nalazim se u situaciji da sam 22.07. upisala drugi preddiplomski studij kao izvanredni student (stručni studij računovodstva i financija Split, Kopilica). Jedan preddiplomski studij sam već završila u roku kao redovni student, prije 2 godine (Zdravstveno veleučilište Zagreb). Sada imam 23 godine i po drugi put upisujem 1. godinu preddiplomskog studija, što po zakonu o radu ne predstavlja problem za ostvarivanje prava na studentski rad.
Kada čitam zakon, ne nailazim na nijednu prepreku za ostvarivanje prava rada preko sc-a, koja se po zakonu ostvaruju od dana upisa na studij.
No kada sam došla na student servis, rekli su mi da u sustavu ne piše da su mi ostvarena studentska prava i da mi iksica nije aktivna pa mi ne mogu omogućiti upis.
S e-građanina sam preuzela potvrdu o statusu studenta (jer je referada fakulteta na godišnjem), što znači da sam u ministarstvu obrazovanja upisana kao student.
Nije mi jasno gdje je nastao problem i nitko me ne može uputiti kako ga riješiti, stoga molim savjet. :/
U nastavku ću citirati spomenute članke iz zakona o obavljanju studentskih poslova...
 

ps. Smatram da je problem u ISVU ili ISSP sustavu po kojima još nemam prava studenta i pretpostavljam da će se ona ostvariti od početka akademske godine. Ali, pravo rada na sc imamo od upisa na studij, koji je u mom slučaju već obavljen, stoga želim početi raditi odmah, a ne tek za koji mjesec.

 

Citiraj

 

Uvjeti za obavljanje studentskoga posla

Članak 10.

(1) Student može sklopiti ugovor za obavljanje studentskoga posla (u daljnjem tekstu: ugovor) za vrijeme studiranja od dana upisa na visoko učilište.

(2) Pravo na sklapanje ugovora ne može biti duže od dvostrukog vremena trajanja studija na prvoj i drugoj razini.

(3) Posrednik može posredovati za studenta upisanog u tekuću akademsku godinu koji je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 1 ECTS bod.

(4) Uvjet iz stavka 3. ovoga članka ne primjenjuje se na studenta koji upisuje prvu godinu studija i studenta koji je u prethodnoj akademskoj godini imao opravdan prekid studija.

(5) Posrednik ne može posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

(6) Status studenta koji studira na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj dokazuje se uvidom u elektroničke evidencije podataka o studentima u Informacijskom sustavu visokih učilišta (ISVU) i Informacijskom sustavu studentskih prava (ISSP).

(7) Status studenta koji studira na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske dokazuje se potvrdom matičnoga visokog učilišta na kojem studira.

(8) Status druge osobe dokazuje se javnom ispravom o završenom srednjoškolskom obrazovanju odnosno potvrdom visokog učilišta o završetku studija odnosno potvrdom o završetku studija matičnoga visokog učilišta na kojem je završio studij.

(9) Provjeru radnoga statusa studenta iz stavaka 6. i 7. ovoga članka i druge osobe iz stavka 8. ovoga članka obavlja posrednik uvidom u podatke nadležne službe za mirovinsko osiguranje.

(10) Student i druga osoba iz stavka 8. ovoga članka moraju biti nositelji prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, što se dokazuje zdravstvenom iskaznicom ili preslikom prijave na obvezno zdravstveno osiguran

 

 

Uređeno od lussia
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Po meni, problem je u tome što ste izvanredni student, a ne redovni. Smatra se da imate posao ako upisujete izvanredni studij pa niste kandidat za studentske poslove. Ja nisam pravnik, ali mislim da je tako bilo i kad sam ja studirala. Probajte se pozabaviti s tom činjenicom i pregledati zakon ako vam nitko ne odgovori.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, lussia je napisao:

ps. Smatram da je problem u ISVU ili ISSP sustavu po kojima još nemam prava studenta i pretpostavljam da će se ona ostvariti od početka akademske godine. Ali, pravo rada na sc imamo od upisa na studij, koji je u mom slučaju već obavljen, stoga želim početi raditi odmah, a ne tek za koji mjesec.

Tada forsirajte SRCE da razriješi problem ili da Vam barem dade adekvatan odgovor.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Slične teme

  • objavio NarančastaNaranča
   Pozdrav!
   Trenutno sam redovan student upisan na fakultetu na kojemu ne postoji opcija izvanrednog studiranja.
   Postoji mogućnost da povremeno obavljam jedan online posao titlovanja i prevođenja za stranog poslodavca, a novac bi se isplaćivao na PayPal. 
   Zanima me mogu li kao redovan student obavljati ovakav posao i uredno plaćati porez na dohodak koji steknem obavljanjem tog posla? Gubim li ikakva studentska prava? 
   U konačnici, koje su mi opcije, ako ovo nije moguće?
   Lijep pozdrav i hvala unaprijed.
  • objavio EditaC
   Pozdrav,
   imam status redovnog studenta i voljela bih se baviti freelance radom preko stranica kao što su Fiverr i Upwork. Zanima me hoću li zbog toga izgubiti status redovnog studenta (također primam stipendiju) te na koji način me se oporezuje ako sam student, a novci mi sjedaju na račun bez studentskog ugovora? Do sad nisam uspjela doći do nekakvih cjelovitih informacija - neki su mi rekli da mogu freelanceati samo ako otvorim obrt ili tvrtku (što ne namjeravam jer mi je cilj zadržati studentska prava), a neki da mogu raditi normalno i zarađivati dokle god nakon svake uplate na moj račun ispunim joppd obrazac.  Također sam čula da je jedna od opcija primati novce na paypal račun, i da se u tom slučaju moj prihod ne oporezuje ako ga ostavim na paypalu i koristim samo za internet kupnju. S obzirom na to da se bavim umjetničkim radom, bi li autorski ugovor bio dobra opcija? Kako takav ugovor funkcionira kada je poslodavac iz inozemstva, i bih li izgubila studentska prava? Ako itko ima bilo kakvu korisnu informaciju, unaprijed se zahvaljujem. 
  • objavio ivan792
   U članku 10. zakona o obavljanju studentskih poslova stoji:
   (5) Posrednik ne može posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.
    
   Pošto sam ja tri puta promjenio studijski program, tj. četvrti put sam redovno upisao prvu godinu različitog studija, ispada da sam rupa u zakonu, zar ne?
   Ne bih se htio igrati sa zakonom jer se pri učlanjenju u servis potpisuje izjava kojom potvrđujem da ne spadam u spomenutu kategoriju, a i u zakonu također stoji da je studentski servis koji krši novi zakon dužan platiti do 100 000 kuna kazne što im sigurno ne bih htio učiniti.

   Međutim, iako je očito da su se s ovom stavkom htjeli ograditi od ljudi koji iz godine u godinu upisuju studij samo radi iskorištavanja prava (što nije bio moj slučaj, već mi je život bio svakakav i nisam znao što radim), zakonodovac nije jasno definirao od koje se skupine studenata želi ograditi. Vjerojatno su mislili na ljude koji su po dva ili više puta promjenili studijski program. Pošto je meni treći put, a u zakonu se takav slučaj nigdje ne spominje, znači li to da ja zbog rupe u zakonu ipak imam pravo na rad odmah na prvoj godini trenutnog studija?

   Svakako ću danas provjeriti u student servisu, ali me zanima mišljenje pravnih stručnjaka ili studenata sa sličnim iskustvom.

   Lijep pozdrav i unaprijed hvala!
  • objavio dora.
   Poštovani,
   zanima me kako je moguće upisati redovno fakultet i postati redovni student, a pritom prije toga prekinuti radni odnos. Ili gdje bi takve informacije mogla saznati? Isto tako, zanima me je li moguće ovo ljeto provesti u radnom odnosu preko SC-a (krenuti raditi kao student nakon što se upiše faks) ili mi je to onemogućeno i da li je moguće preći limit koji je određen za svakog studenta (Onih 15000 ili 50000, zavisi kako tko ima) ili se svaka pređena kuna iznad limita mora vraćati državi? Hvala!
 • Temu posjetio   0 korisnika

  No registered users viewing this page.

 • Online korisnici

×
×
 • Napravi novi...