Jump to content

Legalnost nametnute radne obveze


Sanja 1988

Preporučene objave

Pozdrav, imam 27 godina i imenovana sam skrbnikom za jednu poslovno neposobnu šizofrenu osobu. Imamo podršku ravnatelja Centra. Za djelatnike Centra za socijalnu skrb, koji su pod nadležnošću  Ministarstva za obitelj, mlade i socijalnu politiku  nametnuto je Obiteljskim zakonom sljedeće radno zaduženje:

Obiteljski zakon čl 247., st 6 i st. 7.

(6) Ako to zahtijevaju okolnosti slučaja i dobrobit štićenika, centar za socijalnu skrb će skrbnikom imenovati osobu zaposlenu u tom centru iz redova stručnih radnika. Skrbnikom ne može biti imenovan ravnatelj centra za socijalnu skrb ni službenik koji obavlja pravne poslove skrbništva u tom centru.

(7) Za imenovanje skrbnika iz stavka 6. ovoga članka nije potreban pristanak osobe koja se imenuje skrbnikom.

Skrbnik mora brinuti o imovinskim pravima i obvezama štićenika.

U praksi se to dešava često, i svi imamo 3 do 4 štićenika o kojima  u pravilu brinemo često i dok ne umru. Naknadu ne dobivamo za taj rad, izuzev ako se ti poslovi odvijaju van radnog vremena, a mi ih obavljamo unutar radnog vremena, osim ako smo na godišnjem odmoru, onda je van radnog vremena, jer  koji uključuje tipa odlazak u banku na tjednoj bazi, i dizanje gotovine i isplaćivanje plaće u 4 dijela radi dobrobiti korisnika koji bi je odmah potrošio,  davanja suglasnosti radi prodaje nekretnine korisnika, obilazak štićenika u domovima, svakodnevna komunikacija s štićenicima koji nisu uračunljivi pa vas konstantno hoće vidjeti, vjerojatno svi znate za slučaj iz Đakova kad je ubijena socijalna radnica i njen kolega od strane štićenika, a koja je bila skrbnica, problem je i kad trebate davati štićeniku gotovinu na tjednoj bazi , godinama, niste u mogućnosti napustiti mjesto prebivališta i otići tipa negdje na 3 tjedna( ovdje govorim o težim slučajevima).

 

U Ustavu piše

čl. 23 

Zabranjen je prisilni i obvezatni rad

čl, 55

Svatko ima pravo na rad i slobodu rada

U našem ugovoru o radu piše. Radnik će obavljati poslove diplomiranog pravnika/ socijalnog radnika u odjelu novčanih naknada/ za brak djecu i obitelj/ za maloljetnike i druge poslove prema nalogu poslodavca a koji su u skladu s naravi i vrsti posla za koji je zasnovan radni odnos

 

u pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta našeg Centra piše 

 

Radnik obavlja i druge povjerene poslove u skladu sa Statutom, zakonom i drugim propisima ili po nalogu ravnatelja Centra

 

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi  nisam našla neke odredbe

 

 

U praksi to izgleda da tipa socijalni radnik, ili pravnik, npr sa odjela novčanih naknada, koji je tehnički birokrat i piše rješenja o ukidanju priznavanju socijalne pomoći i odobrava jednokratne naknade, preko noći biva imenovan skrbnikom jer po Obiteljskom zakonu njegova suglasnost se uopće ne traži., i odjedanput, dajete suglasnost za prodaju stana od 100 000 eura, za poslovno nesposobnu šizofrenu osobu, jer od tog novca ga naprimjer smještate u starački dom ili odobrenje za operaciju, težina posla je velika, uvijek vas rodbina ili strana sa suprotnim interesom, tipa rođaci potencijalni nasljednici, napadaju i prijete. Da ne spominjem da jedan pravnik, ili socijalna radnica nemaju apsolutno nikakvog iskustva, edukacije niti saznanja za tako teške odluke, znači riječ je o totalno nesrodnom poslu u odnosu naspram vašeg posla, i koji nemaju nikakvih dodirnih točaka, kad taj posao rade osobe koje nisu dužne uzdržavati štićenika dobivanju naknadu za rad, nama nije do naknade, nego svakodnevno imamo problematične situacije i prijetnje koje želimo izbjeći.

Pitanje je da li se može ovo ikako izbjeći., i kako to postići., postoji mogućnost žalbe na rješenje o imenovanju, ali što staviti u žalbi?

uređeno: od Sanja 1988
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako iskoristite pravo žalbe, i napišite kada se radi o izrazito konfliktnim situacijama ovako kako opisujete ovdje, te predložite da se u konkretnom slučaju imenuje osoba iz Centra za posebno skrbništvo, koja ima položen pravosudni ispit, i koja ima veće iskustvo u ovoj vrsti posla. Nakon toga, vjerujem da možete ići i u upravni spor, mada se u njemu ocjenjuje zakonitost donesenog rješenja, a ne njegova svrhovitost, a ovo što navodite su sve argumenti iz područja svrhovitosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija