Jump to content

Ziva ograda na međi


stef432

Preporučene objave

Izmedju moje i susjedove parcele postojala je ziva ograda(zivica) cca 50m koju je susjed samoinicijativno posjekao bez ikakve konzultacije s nama. Živica je vjerojatno starija od 100godina tamo je od kad ja znam sa sebe i uredno održavana(bilo je u njoj i kupina i lijeski). Svatko je koristio zemlju sa svoje strane desetljecima. Prema katastarskom snimku i ovim ortografskim snimkama međa prati zivicu tako da je vecina na nasoj parceli ali na terenu nema kamena ili bilo kakvih oznaka. Tako da u najboljem slučaju po susjeda ta živica je točno na međi.

Kad se susjeda upozorilo da ne smije to ciniti dok ju je sjekao postao je izrazito agresivan i aludirajuci da je stvarna međa par metara u nasoj parceli. Kako se ne mislim fizički obračunaviti povukao sam se a on posjekao sve do kraja.

Koliko sam upoznat sa zakonom o vlasnistvu u on ne smije srusiti tu zivicu bez moje suglasnosti ali nemogu naci koje su posljedice ako doista to i ucini.

Kako se zastiti od daljnjeg ulaska u moju parcelu pretpostavljam da on sad moze počupati korijenje zaorati i posijati neku kulturu i maknuti svaki trag o nekadasnjoj zivici. Pretpostavljm da ako ne reagiram unutar 30 dana on ima mirni posjed i nemogu ga vise maknuti? Ima li tuzba za smetanje posjeda smisla za ogradu na međi ili stvarno moram cekati da krene rovariti duboko po mojoj zemlji?

Idealno bi bilo sada utvrditi stvarnu među i povuci zicanu ogradu ali ako ja pozovom geodeta on se s tim ne mora sloziti i vjerojatno nece.

Pretpostavljam da mi jedino preostaje sudsko utvrdjenje medje prije nego se pokusam ograditi jer opet sam na istome moze i tu ogradu srusiti.

uređeno: od stef432
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sami ste si odgovorili na pitanje - sudsko utvrđenje međe bi bilo najispravniji put, tako se nitko ne bi mogao kasnije buniti. Ovo rezanje živice predstavlja smetanje i Vašeg posjeda, pa po mom mišljenju, međa će se utvrđivati po dogovoru, odnosno po posljednjem mirnom posjedu. Predlažem da tužite susjeda i za smetanje posjeda, kako njegov posjed nakon 30 dana od učinjenog smetanja ne bi postao miran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija