Jump to content

Ponovno boravište na istoj adresi


shegi89

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Prije početka pisanja ove teme, potražio sam nekoliko tema na ovom forumu koje se bave sličnim problemom te sam djelomično dobio i odgovor na svoja pitanja. Ipak odlučio sam pokenuti novu temu te molim modove da me upozore ako je ovo nepotrebno "dupliciranje" teme. Unaprijed hvala.

Boravište mi je u Zagrebu. Za mjesec dana ističe mi 2. godina tog boravišta. Živim u stanu kojega sam iznajmio - hoću li još tu živjeti mjesec dana ili godinu dana, ne znam. Svejedno, u Zagrebu radim i želio bih živjeti (boraviti) u trenutnom stanu što dulje. Ugovor o radu imam na neodređeno, no budući da nisam vlasnik stana u kojem boravim, želio bih izbjeći prijavu prebivališta. U zakonu od prebivalištu (članak 4) piše kada je osoba dužna prijaviti boravište i prebivalište te da se boravište temelji ne samo na adresi (ulica i kućni broj) nego i mjestu (u mojem slučaju Zagreb). Zaključno tome, potražnja drugog stana (na drugoj adresi) unutar grada Zagreba nije mi opcija, odnosno tako neću moći prijaviti boravište na ponovo 1+1 godinu.

No ništa u gore spomenutom zakonu ne piše o potrebnoj "pauzi" između dozvoljene prijave boravišta u istom mjestu i istoj adresi (molim vas da me netko ispravi ako to negdje piše u spomenutom zakonu). Prema odgovorima članova ovog foruma u drugim temama, vidim da ta pauza iznosi 1 godinu. Drugim riječima, ako meni ističe boravište 30. rujna 2020. na trenutnoj adresi, smijem prijaviti boravište na toj istoj adresi 30. rujna 2021.

S druge strane, iz vlastitih izvora, čuo sam da pauza ne mora trajati godinu dana, već samo dulje od 3 mjeseca. Koliko vidim, pojam "3 mjeseca" spominje se samo u članku 2 zakona o prebivalištu, ali u kontekstu obvezne prijave boravišta, tj. boravili se u istom mjestu i istoj adresi duže od 3 mjeseca tada je prijava boravišta obvezna, u suprotnom nije.

Moja pitanja:

Postoji li vremenski razmak (pauza) između kojeg je moguće ponovo prijaviti boravište na 1+1 godinu u istom mjestu i istoj adresi?

Ako da, iznosi li ta pauza >3 mjeseca (izvor: poznanici) ili >1 godinu (izvor:forum)?

 

Isprike na pravopisnim greškama i unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija