Jump to content

Prijava za zlostavljanje na radu - čekanje


andrijabandrija

Preporučene objave

Poštovani,

Krajem prethodne godine (dakle prije oko 8 mjeseci) podnio sam DORH-u prijedlog za progon kaznenog djela iz čl. 133. KZ-a (Zlostavljanje na radu) protiv osobe koja mi je nadređena na poslu.

DORH je predmet proslijedio nadleženoj policijskoj upravi u ZG, gdje je predmet dobio nadležni policajac te su ubrzo ispitani svjedoci koje sam predložio kao i ja sam. Policajac mi je rekao da je on svoje obavio (još u svibnju) i da se o daljnjem statusu predmeta informiram na DORH-u. U međuvremenu sam više puta kontaktirao DORH, a DORH mi je rekao da je predmet i dalje na policiji te da se i dalje vrše izvidi, što je nekako u kontradikciji s onim što mi je rekao policajac. Možda sam paranoičan no pribojavam se da osoba protiv koje sam podignuo prijedlog nije našla nekakav kontakt u policiji koji mu pomaže da "odugovlači" cijeli postupak. Također, na DORH mi je službenik kod kojeg sam se informirao o statusu predmeta rekao da to može trajati i mjesecima i godinama, no nije mi jasno gdje je zapelo kad je policajac rekao da je odrađeno s policijske strane. Osim toga, na DORH-u su me pitali "jesam li ispitan kao oštećenik", no nije mi je jasno na što je mislio - svakako me Policija detaljno ispitala (razgovor je trajao nekoliko sati), pa pretpostavljam da je to to.

Moja pitanja su sljedeća: postoje li nekakvi rokovi za rješavanje prijave od strane DORH-a odnosno policije? Također, što mi je najpametnije činiti obzirom na gore opisanu situaciju?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju Vaše prijave, kreće se u postupak. U koordinaciji sa ODO-om, policija provodi izvide koje naloži ODO. U fazi izvida, prikupljaju se dokazi i naposlijetku se odlučuje o osnovanosti prijave i podiže optužnica ili se prijava odbacuje, tzv. rješenje o odbačaju. U vašem slučaju se provodi tzv. istraživanje. Ukoliko dođe do optuženja, postupak seli na sud, ako se ne riješi kaznenim nalogom. Rok u kojem državni odvjetnik mora odlučiti je mjesec dana od završetka istraživanja. Taj rok može produljiti dva mjeseca uz obavezno obavještavanje oštećenika i okrivljenika. U vezi statusa predmeta, savjetujem Vam da se obratite nadležnom ODO u radno vrijeme sa strankama (uživo) i da se informirate o predmetu. Uvid u spis možete ostvariti kada budete ispitani. Po načinu odgovora na pitanja koje ste dobili na DORH-u, pretpostavljam da vam je netko davao općenitd odgovore bez konkretnih ulaženja u detalje. Vas može ispitati državni odvjetnik (nekad i sudac istrage na prijedlog ODO), a može i policija na temelju naloga ODO. Svakako, ispitivanje koje "vrijedi" je ono u kojem Vas upozore da će se Vaš iskaz koristiti u postupku i ako na sudu npr. odbijete odgovarati na pitanja i sl. Taj Vaš iskaz se na sudu može i samo pročitati i on vrijedi. Obavijesni razgovor sa policijom se izdvaja iz spisa nakon podizanja optužnice i ne vrijedi u kaznenom postupku. Uglavnom, vrijedi ispitivanje koje se snima kamerom i u kojem ste upozoreni o pravima. Službene zabilješke policije ne. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, državni odvjetnik je vezan rokom od šest mjeseci od upisivanja kaznene prijave u upisnik KP. Isto tako, na Vaš zahtjev, dužan Vas je obavijestiti o poduzetim radnjama u roku od dva mjeseca od kada ste prijavili djelo. Na policiji se dobije nekakav papir naziva "obavijest žrtvi kaznenog djela", možete se ravnati po tom datumu prijave. Državni odvjetnik mora odgovoriti u roku od 30 dana. Ako postoji razlog uskrate odgovora, isto Vas mora obavijestiti 

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija