Jump to content

Obiteljsko pravo


Beni123

Preporučene objave

Ako radi na crno, nećete moći naplatiti alimentaciju, ali možda ima neku imovinu, auto, nekretninu koje ćete moći plijeniti. Moći ćete ostvariti pravo na privremeno uzdržavanje od Centra za socijalnu skrb, moći ćete je prijaviti kazneno za neplaćanje alimentacije, gdje potencijalno zbog neplaćanja može završiti i u zatvoru. Možete ostvariti eventualno pravo na dječji doplatak ako se utvrdi da dijete živi s Vama, a primanja su Vam manja od cenzusa kućanstva itd. Iz toga što ćete to pravno regulirati proizlaze brojna druga prava.

Nakon provedenog postupka kod centra, imate rok od 6 mjeseci u kojemu morate podići tužbu za razvod i odluku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, a kojega će i kako viđati te koliko će taj roditelj plaćati alimentaciju. Naravno, pod uvjetom da se pred centrom sve ne dogovorite i sastavite plan zajedničke roditeljske skrbi koji onda samo potvrđujete na sudu, odnosno podnosi se sudu tek radi odobrenja. U centru će Vam sve objasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jer zakon predviđa obvezu bake i djeda za uzdržavanje unučadi. Ovdje se radi o zasebnom sudskom postupku gdje trebate dokazati da majka ne uzdržava dijete i da baka ima financijske mogućnosti za uzdržavanje djeteta. Također, ovdje se utvrđuje i posebna visina obveze na ime uzdržavanja, a koja vrijedi samo za baku tj. iznos koji je obvezivao majku ne mora biti identičan ovom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da nikad nisam susrela u praksi situaciju u kojoj je netko išao na tužbu za uzdržavanje od bake i djeda, a da prethodno nije iscrpio sva pravna sredstva protiv roditelja. Kako je potrebno dokazati da majka ne uzdržava dijete, morate prethodno i dokazati da ste pokušali ostvariti uzdržavanje, po mom mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne pokušavaju, jer im je u tom slučaju neuspjeh u sporu zagarantiran. 

Pod ovim

prije 23 sati , Borbena7 je napisao:

trebate dokazati da majka ne uzdržava dijete

sam mislila da treba dokazati ne samo da dobrovoljno ne doprinosi, već i da je prisilna naplata u ovršnom postupku neprovediva, jer se dug primarno naplaćuje prisilnim putem u ovršnom postupku, a iznimka od pravila je tužba u odnosu na baku/djeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija