Jump to content

Najmanje i najduže trajanje otkaznog roka, Bolovanje


antonio76

Preporučene objave

Pozdrav,

molim informaciju o najmanjem i najdužem trajanju otkaznog roka kada radnik redovno otkazuje ugovor o radu (radnik zaposlen 1,5 godinu na neodređeno vrijeme kod trenutnog poslodavca).

Ukoliko radnik želi redovno otkazati takav ugovor o radu sa 15.11.2020. (kroz cca 2 mjeseca od danas), da li radnik već danas ili sutra može predati takav otkaz, odnosno kada ga najranije može dati poslodavcu?

U Zakonu o radu nalazim sljedeće:

(7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog.

Da li to znači da ako radnik želi redovno otkazati ugovor o radu sa 15.11.2020., otkaz ne smije predati prije 15.10.2020.?

 

Drugo pitanje. Ukoliko radnik redovno otkaže ugovor o radu uz otkazni rok od jednog mjeseca, te u toku tok otkaznog roka npr. tjedan dana bude na bolovanju, da li će se otkazni rok sa mjesec dana produžiti na mjesec i tjedan dana tj. produžiti za vrijeme za koje je radnik bio na bolovanju?

Ukoliko se otkazni rok produžuje, što u praksi napraviti ako je radnik već potpisao ugovor s drugim poslodavcem s početkom rada koji je mjesec dana od dana davanja otkaza na prethodnom poslu? Ukoliko mu se otkazni rok produžuje, ne može ispoštovati početak rada kod drugog poslodavca. Ukoliko se otkazni rok produžuje, time se praktički brani zdravstvena zaštita i biti bolestan za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Hvala

uređeno: od antonio76
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel postoji mogućnost da s poslodavcem sporazumno prekinete radni odnos? Dogovorite točan datum prestanka radnog odnosa i svi sretni i zadovoljni.

Otkazni rok zamišljen je da štiti onu stranu kojoj se otkazuje, i iako zakon to izrijekom ne spominje, ta strana može se i odreći otkaznog roka (ukoliko joj tako odgovara). Glede točnog trajanja otkaznog roka, sve zavisi o tome kako imate reguliran ugovor o radu po tom pitanju (jer to je jedan od glavnih sastojaka svakog ugovora o radu).

Ovo što ste citirali glede trajanja otkaznog roka je iznimka i mora postojati validan razlog pri čemu je naša sudska praksa dosad zauzimala stav kako novi posao (u pravilu) nije opravdan razlog osim ako bi se radilo o nekoj nevjerojatnoj "once in a lifetime" prilici.

Otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnosti za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija