an-arhos objavljeno: 19. kolovoz 2020. Dijeli objavljeno: 19. kolovoz 2020. (uređeno) Putem oglasne ploče suda uručena mi je presuda u žurnom prekršajnom postupku. Citiram iz presude: Okr. je bio pozivan na ročišta u žurnom postupku radi iznošenja obrane zakazane za 27.7.2018.g., 13.8.2018. i 28.9.2018., ali su se pozivi vraćali neuručeni s napomenom HP-a da je okr. o njihovom prispijeću obaviješten, ali da nije podigao pošiljku. Stoga je od Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu na čijem području okr. prebiva zatraženo njegovo zamolbeno ispitivanje, ali se okr. nije odazvao niti pozivima zamoljenog suda na ročišta zakazana za 11.6.2019. i 10.7.2019., za koje su mu pozivi upućivani na prijavljenu adresu prebivališta s koje je i poslao prigovor. Obzirom na navedeno sud je zaključio da okr. izbjegava dostavu poziva pa samim time i prekršajnu odgovornost, a uslijed čega mu je poziv za ročište zakazano za 27.11.2019. istaknut na oglasnu ploču suda dana 12.11.2019. s koje je skinut 20.11.2019. te je s navedenim datumom dostava poziva okr. uredno iskazana u smislu odredbe čl. 145 st. 5 PZ-a. Visoki prekršajni sud je 12.svibnja 2009. zauzeo stajalište br. G-2185/09: Čl. 145/5 PZ – Može li se dostava prekršajnog naloga i presude donesene bez ispitivanja okrivljenika (ako izbjegava pozive a ispitivanje nije nužno pa je pozvan putem oglasne ploče i proveden postupak) pravovaljano izvršiti putem oglasne ploče? ODGOVOR: Poziv za prvo ispitivanje i prekršajni nalog ne mogu se obaviti stavljanjem na oglasnu ploču, jer okrivljenik prije toga nije upoznat o postupku protiv njega pa ne može nastupiti za njega posljedica predviđena člankom 145. stavkom 5. PZ). Na prekršajni nalog izjavio sam prigovor. O prekršajnom postupku nisam obaviješten. Slijedom navedenog presuda je nezakonita. Kako se radi o žurnom postupku nemam pravo žalbe. Što mogu poduzeti? uređeno: 19. kolovoz 2020. od an-arhos tipfeler Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Prekršajni postupak je počeo izdavanjem prekršajnog naloga i okrivljenik zna za što ga se tereti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
an-arhos odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Da, ali prigovorom sam pobio nalog i postupak je tu gotov. To funkcionira od 2000. godine. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Ništa nije gotovo samim pisanjem/predajom prigovora.Nalog+prigovor idu sucu na odlučivanje.Kad on donese presudu (ovaj put preko oglasne ploče) onda je gotovo. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
an-arhos odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 19. kolovoz 2020. (uređeno) U redu, ali kako mogu osporiti presudu jer mi niti jedno pismeno nije uručeno (potpisano) ? Nemam pravo žalbe, kako pobiti presudu? uređeno: 19. kolovoz 2020. od an-arhos Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Iustitia_ZD odgovoreno: 19. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 19. kolovoz 2020. prije 4 sati , an-arhos je napisao: U redu, ali kako mogu osporiti presudu jer mi niti jedno pismeno nije uručeno (potpisano) ? Nemam pravo žalbe, kako pobiti presudu? Izvanredni pravni lijekovi ili ustavna tužba Ruby_Danderfluff, an-arhos i drot13 2 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
an-arhos odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Članak 228. (1) Prekršajni nalog kao posebna odluka o prekršaju može se izdati: 1. prije pokretanja prekršajnog postupka, U kojem slučaju se prekršajni nalog izdaje prije pokretanja prekršajnog postupka? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Šta te sad zanima prekršajni nalog kad je izdan po zakonu (tebi na ruke)? Dobio si ga legalno i legalno si na njega napisao prigovor.Znači ne da si samo upoznat za što te terete (optužuju) nego si se na njega i žalio.Tako da ti ono tumačenje VPS-a za nalog ne vrijedi. an-arhos 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 20. kolovoz 2020. prije 20 sati , an-arhos je napisao: Nemam pravo žalbe, kako pobiti presudu? Bilo je ispitivanja ustavnosti ovakvog uređenja od strane našeg USRH-a po brojnim prijedlozima, no zaključak je da to nije protivno Ustavu (iako se osobno s time ne slažem, a i rezon obrazloženja nije previše uvjerljiv). Stoga vam ostaje ovo što Iustitia predlaže, no morate imati osnovu i za jedno i za drugo (kako biste uspjeli). an-arhos 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Dio problema s trajanjem sudskih postupaka jest i u ovakvom izbjegavanju primitaka poziva, zbog čega postupak stoji. U konkretnom slučaju, bilo je održano 6 bezuspješnih ročišta, kojima se okrivljenik nije odazvao. Ja se slažem sa sivkom, okrivljenik je bio obaviješten o ročištima, imao je mogućnost dopuniti svoju obranu koju je iznio već u prigovoru, kako on osobno nije takvu mogućnost iskoristio, mislim da je prekršajni sud učinio jedinu moguću stvar da mu spis ne stoji narednih godinu dana ili do zastare. U protivnom, na koji način da prekršajni sud obavijesti o ročištu okrivljenika koji očigledno ne želi primiti poziv? Tako da s obzirom na pravomoćnost, jedino preostaju izvanredni pravni lijekovi (obnova postupka), i ustavna tužba, no nijedan od njih ne zadržava izvršenje presude. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
an-arhos odgovoreno: 20. kolovoz 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 20. kolovoz 2020. prije 8 sati , Ruby_Danderfluff je napisao: U protivnom, na koji način da prekršajni sud obavijesti o ročištu okrivljenika koji očigledno ne želi primiti poziv? Upravo tako, u ovom pravnom sistemu prekršajni sud ne može obavijestiti okrivljenika koji ne želi primiti poziv o ničemu. Zato me i iznenadio postupak suda koji presudu objavljuje na oglasnoj ploči. To mi se nije dogodilo već 20 godina. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 21. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 21. kolovoz 2020. U ovom slučaju može što je i učinio. Ne može u drugom slučaju a to je kad policija izda samo obavijest po čl.109 da će bit podignut optužni prijedlog.Ukoliko optuženi ne primi optužni prijedlog (odbija) ne zna ni za što je optužen jednako ako odbija primiti prekršajni nalog poštom. an-arhos 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.