Jump to content

Mobbing- koja su prava radnika i kako natjerati poslodavca da reagira na zlostavljanje


rubens

Preporučene objave

Poštovani,

Molila bih vas odgovor na pitanje kome se obratiti u slučaju psihičkog zlostavljanja-mobinga na poslu od strane meni nadređene osobe, koje se na mene odrazilo teškim napadajima panike i prekomjernom dozom stresa. Moram napomenuti da se to događa/lo konstantno zadnjih šest mjeseci,da bi se naposlijetku odrazilo na moje psiho-fizičko zdravlje te sam sada zbog istog na bolovanju i pod lijekovima. Nažalost sve navedeno događa se u našem pravosuđu, gdje se konstantim omalovažavanjem, vrijeđanjem i sustavnim mobingom degradiraju osobe zaopslene na mjestu državnog službenika. Molila bih vas da mi pomognete svojim pravnim savjetom, kome se obratiti i na koji način. Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod Poslodavca mora postojati osoba koja je zadužena za postupanje po prijavama za mobing. Osoba je dužna u roku osam dana od zaprimanja pismene prijave istražiti mobing, otkloniti ga,ako utvrdi da ga ima i pisanim putem obavijestiti radnika o mjerama koje je poduzeo po tom pitanju. Ako se zlostavljanje nastavi tada postoji mogućnost sudskog postupka, može se podnijeti i tužba, radnik može ostati kod kuće ali o tome mora obavijestiti poslodavca. Sve dok se mobing ne otkloni takvom radniku pripada plaća kao da je i radio. Uz to sve, predlažem se obratiti Udruzi za mobing, koja je dovoljno stručna i savjetima može pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

Mobbing

Poštovani,

 

još davne 2003. godine sam poslana u službu Razvoja (u našoj firmi ta služba nije cijenjena) pod prijetnjom otkaza. Poslana sam na nešto veće bodove što mi je onemogućavalo daljnju borbu..

Ja sam inženjer. U službi u kojoj sam do tada radila (od prvog dana zaposlenja 1976. godine) radila sam kao da se radi o mojoj službi. U timu za informatiku (pionirski radovi) sam se našla u potpunosti. Potpuno posvećena poslu uz ostale poslove sam programirala dva softwear-a za potrebe službe. Šef nije bio zadovoljan jer se osjećao ugrožen što ja tada nisam shvaćala. Stalno je bilo napetosti, kao da mi ne da raditi. Ja sam samo željela učiti i raditi. Godinama sam se punila negativnom energijom.. Šef je bio naklonjen kolegici koja nije bila baš zainteresirana za posao.

Odlaskom šefa u mirovinu trebalo je postaviti novog šefa.

Uprava je vidjela da postoje neki problemi. Direktor je to riješio na taj način da je postavio privremenog šefa iz druge službe koji je odmah pri dolasku morao odlučiti da jedna od nas dvije treba vani. Taj novi šef je poslao mene u Razvoj.

Ja sam to shvatila kao privremen potez. Nisam mogla vjerovati da je drukčije.

Kolega iz druge službe kome sam se obratila za pomoć mi je rekao da ne brinem da su meni namijenili visoki položaj (kompjuterizacija firme).

Tada je krenulo nizbrdo. Godinama su mi davali nadu navodno ispitujući moje ponašanje u raznim momentima. Šef Razvoja je imao zadatak da odluči jesam li za to radno mjesto. On je to radio raznim metodama.Glumili su psihologe. Dobivala sam neke sitne poslove na kojima nisam mogla iskazati sebe. Ostale kolege u Razvoju su mi govorile što direktno što indirektno o čemu se radi. Na kraju po njima šef je odlučio da ostanem u Razvoju jer se „bojao svoje sjene“ kako su oni rekli.

To je jako dugo trajalo i stalno sam bila puna nade. Nisam rekla da je u Razvoju radila i šefova sestra iz prve službe. Ona je isto podmetala gdje god je mogla jer nije htjela da njena sestra bude kriva za nastalu situaciju.

Uglavnom odlaskom šefa Razvoja u mirovinu zadatak da odluči o meni dobio je moj direktor. Nastavilo se ispitivanje sličnim metodama preko novog šefa Razvoja. Stalno su bili opterećeni sa mnom. Novi šef u Razvoju po zaduženju od direktora maltretirao me koječim. Derao se na mene u više navrata. Ja sam to shvatila da je to vezano s mojom nekadašnjom negativnom energijom koje više odavno nije bilo jer sam se baš pazila da je ne navučem ponovo. Istovremeno me je direktor par puta doslovno tjerao u mirovinu jer sam dotle stekla prve uvjete za prijevremenu mirovinu. Nisam dopustila da me otjeraju.

Uglavnom sad sam par godina pred punu mirovinu i više ne očekujem ništa. Svih ovih godina sam radila sitne poslove neadekvatne mom zvanju. Nisu bili u stanju dati mi odgovarajući posao. Jedino sam bila prisiljena (pismenim nalogom) održavati ona dva softwear-a koja sam ja programirala u prvoj službi. Oni se i danas koriste.

Psihički sam dosta stradala.

U međuvremenu se promijenilo vodstvo firme i zato sam se odlučila na ovo. Razmišljam o tužbi. Imam kolege koji su otišli u mirovinu ili u drugu firmu i računam na njih.

Molim Vas da mi pomognete, što da radim?

Hvala.

S poštovanjem,

Gorana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 3 tjedna kasnije...

I sama sam u sličnom položaju. Mali radni kolektiv, a vrlo zatrovana međuljudska komunikacija gdje učestalo bivam izložena ponašanju kakvo ne mogu zamisliti u civiliziranom svijetu. Naravno to utječe na obavljanje posla, učestala bolovanja, kontrole kod liječnika i trajne zdravstvene probleme. Proučila sam sve zakone i propise do kojih sam došla, ali nigdje nisam našla podatak o sudskoj praksi u slučajevima psihološkog zlostavljanja na poslu. Ima li netko konkretan primjer da je došlo do prestanka zlostavljanja od strane zlostavljača i na koji način je to postignuto? :place::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja se nalazim u vrlo sličnoj situaciji kao i vi

radim u okruženju pojedinih osoba koje za sebe smatraju da su iznad svih i svakoga da mogu činiti i raditi što ih volja

ako im se nisi dovoljno približio da nebudem nekulturna uvukao gotov si,smatraju da su najpametnije ,najbolje i da ono što one rade nitko drugi nemože

ulizuju se šefovima, govore neistine i zabušavaju na poslu a druge osuđuju

radim svoj posao i šutim koliko mi to pristojnost dopušta ali mislim da sam na izmaku snaga. u toj firmi radim 3 godine stalni sam radnik i radim dosta odgovoran posao, trudim ga obaviti što bolje ali nekome uvijek smeta moj rad i nesklonost tračevima, zabušavanju i neradu a pogotovo ulizivanju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

nesmijemo dozvoliti da to bude "opće prihvaćena pojava" jer ovo što radnici proživljavaju se kosi sa apsoulutno svim ljudskim pravima.I ja sam žrtva sustavnog maltretiranja,kao i većina djelatnika firme u kojoj radim.Vrijeme je da se tome stane na kraj. Jasno mi je da se da se postupa prema članku 130 ZR,ali zanima me što konkrentno možemo poduzeti?kako se podiže tužba,što je sve potrebno (izjave svjedoka??)te od kuda krenuti? molim vas ako mi itko možete odgovoriti čim prije! jer se mora odmah djelovati a ne dopuštati da nas gaze kao zadnje smeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nesmijemo dozvoliti da to bude "opće prihvaćena pojava" jer ovo što radnici proživljavaju se kosi sa apsoulutno svim ljudskim pravima.I ja sam žrtva sustavnog maltretiranja,kao i većina djelatnika firme u kojoj radim.Vrijeme je da se tome stane na kraj. Jasno mi je da se da se postupa prema članku 130 ZR,ali zanima me što konkrentno možemo poduzeti?kako se podiže tužba,što je sve potrebno (izjave svjedoka??)te od kuda krenuti? molim vas ako mi itko možete odgovoriti čim prije! jer se mora odmah djelovati a ne dopuštati da nas gaze kao zadnje smeće.

 

hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Na žalost ne postoji mehanizam koji bi Vas zaštitio od progona, a koji bi trebao osigurati sam poslodavac. Najbolji mehanizam su rezultati vašeg rada pa pokušajte malo raditi na toj statistici i pripremiti jednu malu prezentaciju koju ćete zadržati za sebe. Od najveće pomoći je vaša radna okolina i stvaranje kruga suradnika u koje možete imati povjerenje. Koliko god zvuči neuvjerljivo, probrana literatura o phihološkoj (samo)pomoći Vam zaista može pomoći. Predlažem da napravite jedan prihvatljivi kompromis sa svojim poslom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 3 tjedna kasnije...

Ovako da iskreno iznesemo kako stvari stoje! Kakav mobing, kakva prijava, ma tko će vam to priznati nitko, samo ćete si navući još veće probleme, obratite se glavnom šefu nemojte to nikome komentirati ali.... Uzmite stvari u svoje ruke i zauzmite se za sbe, cjenite sebe i nema straha tko vam što može dok to neshvatite prolazit ćete tako kako prolazite. Moja zlostavljačica bolje rečeno psihopata i dalje pljuje po meni i drugi je slušaju kao da nemaju mozga, prije sam htjela dati otkaz, jer mi je pakovala gdje god je stigla, da nekažem da se bavila i kaznenim djelom, ali meni nedokazivo da sam bar imala kameru da je snimim, ljigež, ljigež, lažljivica prve klase, a sad joj spustim na svakoj njenoj jadi i bjedi. Kad sam bila jadna i kad sam htjela dati otkaz išla sam kukati ostalima što ona radi i znaš šta je nakraju ispalo da sam ja šizofreničar, a ona žrtva, nisam mogla vjerovati, a ona hvala Bogu ima debelu prošlost, ali nema veze ja sam bila nova i nova žrtva za omalovažavanje jer sam se bojala svega a najviše da ću izgubiti posao. Kad su me svi zgazili i napravili luđakinjom, kad sam shvatila da tamo nitko nikoga necjeni i da to nisu ljudi s kojima ja privatno se družim, zacjelile rane, a onda javno pred svima iznosim svoje mišljenje, borim se za sebe, a ružne priče su samo rezultat ljubomore i zavisti,. RADITE svoj posao najbolje što možete, i glava gore, znanje neka je na nivou, i oštar jezik, ako oni nepoštuju vas nemojte ni vi njih. Dat će vam otkaz moš mislit, svako svoju guzicu čuva kad se zakuha. Promjenite stav, to je malo teže, ali kad budu vidjeli da s vama nemogu kako su prije postupali naći će novu žrtvu.. tako to ide.. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 5 godina kasnije...

poštovanje.,,,kolegica mi zaposlena u trgovini radi 3 mjeseca..u ta tri mjeseca poslodavac traži od nje da kupuje hranu i određene proizvode gdje je istekao rok valjanosti..nadalje...sustavno vrijeđa malrtretira u prostorijama gdje nema kamere..iz saznanja drugih starih djelatnica saznalo se da su sve sustavno maltretirane i da plaćaju hranu koju ne preuzmu dobro i nemogu zvati putnika da donese zaboravljenu robu ili plaćaju svu robu za koju je istekao rok valjanosti...također su joj preporučili da ode doktoru i da uzme neke tablete za smirenje i da popije prije posla jer je tu takav običaj........ molim kako i na koji način nešto poduzet jer navodno poslodavci u XXXXX ne žele ništa poduzet je trgovina izvrno funkcionira za njih

uređeno: od drot13
brisanje naziva poduzeća
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

Imam situaciju mobbinga na poslu. Shizofrenicnu šeficu koja me maltretira, a sama ima bezbroj kaznenih djela na grbači. Jedno od njih je što otprilike jednom mjesečno ne dodje na posao i to ne prijavi u tajništvo. I tako godinama. Radimo u firmi gdje postoje kamere na ulazima. Zanima me, ukoliko ju sada prijavim, da li i ja snosim posljedice s obzirom da sam tolike godine sutila o tomu? Još me zanima da li je legalno snimati razgovor izmedju nje i mene bez njenog znanja? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 3 godina kasnije...
Pozdrav svima,
Obraćam vam se kako biste mi dali savjet kako postupiti, točnije kakva je procedura u Hrvatskoj prilikom tužbe za mobbing na radnome mjestu.
Dugo vremena pratim forume na tu temu i primjećujem da je u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje teško dokazati takvu vrstu zlostavljanja na poslu.
 
U mome slučaju, konkretno, riječ je o vrlo uglednoj firmi koja djeluje u Hrvatskoj u području trgovine dugi niz godina, a porijeklom je iz Austrije.
Radi se o voditeljici poslovnice koja čitav niz godina provodi mobbing nad svojim djelatnicama, i to na vrlo perfidne načine. Prvi slučaj mobbinga desio se prije nekih 8 godina, možda i više u poslovnici u Šibeniku, i umjesto otkaza dobila je premještaj u Rijeku gdje je preuzela mjesto voditeljica koja je doblia otkaz jer nas je potkradala. Isprva smo bili oduševljeni promjenom, i smatrali smo da je pravo osvježenje i da je jednostavno "čvrsta ruka" koja upravlja nama, djelatnicama. No uskoro su počeli pravi problemi. Radno vrijeme dućana bilo je, i još uvijek je, do 21 sat, ali mi smo često ostajale puno duže iza svoje smjene, kako bismo ostavili što uredniji dućan, no ona je uvijek umanjivala naš trud, znala je vikati, citiram: "Šta je ovo! Zašto se ostajale! Dućan je kao da us ga slagali pijani majmuni!". Kad nas je primala u smjenu znala je reći, ponovno citiram: "Gonjajte na dućan", bilo je tu puno puta izjava i kako nas mrzi i tako.
Pisala nam je opomene, gdje je puno puta preuveličavala istinu, a mi smo ih od straha za radno mjesto potpisivali.
Primjerice dala je opomenu curi koja je sa svojih 45 kila odbila istovarati robu s kamiona i razbijati paletu jer fizički to nije moguće odradit, što je ona i znala ali ju je na taj način pokušala slomit, što je i uspjela jer je cura nedugo nakon toga sama otvorila bolovanje i dala otkaz. Toj istoj curi je odbila dati slobodan dan za pregled kod liječnika iako je najavila pregled mjesec dana unaprijed pod izlikom da je raspored za taj mjesec gotov. Curi koja je išla na svadbu nije htjela dati slobodan dan, a pri svemu tome zaposlila je prijateljicu za koju je znala da je alkoholičarka i ima psihičkih problema u dućan i pisala joj je slobodne dane kad bi pijana došla na posao. Samim time ugrozila je samu djelatnost jer je ta djelatnica došla pijana i otišla kući u vrijeme naše najveće akcije i mi smo morali nadoknađivati njen izostanak, a ona je za njega primila punu plaću.
Navest ću također, da je voditeljica i sama sklona opijanju i dolaženju na posao u takvom stanju, i to ne bi bilo bitno u ovom slučaju da to nije radila usred smjene sa svojom bivšom šeficom dana, pila pivu u kafiću dok smo mi slagale dućan po crti. Maltretirala je cure da dućan mora biti popeglan, a ona je u jutranjoj smjeni ostavljala grozan dućan. I za takve stvari je dijelila opomene, jer navodno nismo izvršile zadatak koji je bio zadan. Cura koja joj se došla požaliti da se ne stigne složiti jer ona u jutarnjoj smjeni ne radi svoj posao je potjerana iz ureda na dućan. Nakon nekog vremena ja i još nekoliko djelatnica, ostavit ću zasad anonimno odlučile smo snimati njene izljeve bijesa i nakon nekoliko godina imamo zbilja puuuno materijala gdje se vrlo dobro čuju uvrede i razna izderavanja koja smo trpili. Htjeli smo se obratiti nadležnima u firmi, ali je voditeljica toliki manipulator i lažljivac da je toliko izmanipulirala istinu da nam valjda nitko ne bi povjerovao. Desetak cura koje su bile vrlo zadovoljne svojim radnim mjestom dale su otkaz isključivo radi mobbinga, gdje je ona sa zadovoljstvom rješavala curu po curu. Sve su one kvalitetan radni kadar, i sve su one otvarale prvo bolovanja zbog maltretiranja pa tražile novi posao.
Smatra li se mobbingom da cura koja se vrati s bolovanja nakon autoimune bolesti , na prepolovljenju satnicu,  dobiva zadatke kao što su razvlačenje robe s kabina i zaprimanje kamiona, pored svih poslova koji su jednostavniji, i sve to pod izliko da je to naređenje direktora koji smatra da svatko bez obzira na liječničku dokumentaciju mora raditi sve ili će dobiti otkaz. (To naravno isti direktor nije nikad potvrdio ali postoji snimka na kojoj ona takvo što izjavljuje.)
 
Postoji još bezbroj primjera ali da ne duljim, zanima me s obzirom da imam sve uvrede i maltretiranja snimljena, neke bivše djelatnice su spremne dati iskaz( nove se boje što će im se dogoditi ako progovore), posjedujem i medicinsku dokumentaciju na kojoj je kod nekoliko cura potvrđeno da su bile na bolovanju zbog stresa na poslu i elemenata mobbinga, od kojih su neke razvile duboke strahove, mogu li dići tužbu na osnovu takvih dokaza i hoće li se isti na sudu uvažiti s obzirom da voditeljica nije znala da ju se snima? Ukoliko to neće biti uzeto u obzir kao dokaz hoće li se bar saslušati na sudu pa da direktori kojima ona maže oči kako je divna na svoje uši čuju što radi?
 
Molim za odgovor i veliko hvala
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

nisam se još obratila nikome osim udrugama i ovome potralu.

Voditeljica naravno nije znala da se snima, jer vrlo vjerojatno ne bi reagirala na načine na koje jest da zna da ju se snimalo. Imam neke stare poruke koje cuvam a koje bi mogle posluziti kao dokaz.Nisam se još obratila poslodavcu jer se bojim da će upravo oni zataškati i stišati situaciju s obzirom da mi za njih kao da i ne postojimo.

Sjećam se puno situacija koje su zahtjevale dvije strane priče ali oni su uvijek saslušali samo njenu i na tome bi samo stalo , tako da se iskreno bojim obratiti im se kako ne bi nakon toga bilo odrađeno ništa s njihove strane, a da djelatnicama stvorim dodatne probleme svojim istupom i da se maltretiranje ne pogorša.

Iako ako sam zakonski obavezna prvo prijaviti njima pa tek onda pokretati tužbu spremna sam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, svjesna sam i te situacije da postoji velika vjerojatnost da će u strahu od mogućnosti gubitka posla mnoge cure odustati od svega. Međutim smatram da se tome nekako mora stati na kraj pa makar se i sama borila protiv vjetrenjača. Još je u meni neki tračak nade da će netko prepoznati da se radi o sustavnom zlostavljanju i da će stati na kraj tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo biste, da bi postojao pisani trag, morali poslodavčevoj osobi za zaštitu dostojanstva radnika, podnijeti pritužbu na uznemiravanje od strane voditeljice, te dobro opisati i dokumentirati situaciju (predati, naravno, i snimke koje imate, u internom postupku koji provodi poslodavac to bi bio valjan dokaz - najlakše je sve mailom proslijediti), te tražiti od poslodavca da Vas zaštiti od uznemiravanja na radnom mjestu, u protivnom da ćete poduzeti mjere koje Vam stoje na raspolaganju (a to su, prekid rada uz naknadu plaće pod uvjetom da u daljnjem roku od 8 dana podignete tužbu protiv poslodavca koji Vas nije zaštitio, te voditeljice koja Vas je uznemiravala).

Naravno, morate dati poslodavcu šansu od 15 dana da reagira, pa je dobro da to možda napravite na početku godišnjeg odmora ili slobodnih dana kako ne biste doživjeli daljnje uznemiravanje. Ako ste u kontaktu s radnicama koje su dale otkaz zbog mobinga ranije, možda bi one svjedočile u Vašu korist, ništa ih to više ne košta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

  • No registered users viewing this page.
 • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
 • Napravi novi...

Važna informacija