Jump to content

Brisanje uvjetne osude


ASIJA

Preporučene objave

prije 14 sati , ASIJA je napisao:

Poštovani,

da li se uvjetna osuda briše iz kaznene evidencije na zahtjev kažnjenog lica, ako da, šalje li se zahtjev za brisanje kazne općinskom sudu, koji je u ovom slučaju donio presudu, MUP-u ili Tužilaštvu koje je podiglo optužnicu.

Briše se po službenoj dužnosti 1 god od prestanka provjeravanja.Prvo treba provjeriti kod onih kod kojih se to vodi da li je brisano ili nije a onda dat zahtjev za brisanjem.Briše MUP.

prije 12 sati , atomic95 je napisao:

Hrvatska? 

Ma jok,ona uvijek pita za BiH pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je u BiH, ne bih znao, treba pogledati njihovu inačicu zakona koji uređuje tzv. pravnu rehabilitaciju.

Kod nas je kako Atomic piše, iako se ponekad znade desiti da Ministarstvo pravosuđa nije 100% ažurno, pa se kasni sa nekim brisanjima (u tom slučaju, kod nas situacija se rješava primjenom odredaba čl. 21. ili 20. Zakona).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, atomic95 je napisao:

Hrvatska? Brišete se iz kaznene evidencije po službenoj dužnosti, što znači da ne trebate pisati zahtjev. Briše se nakon proeteka roka od 3 godine od roka provjeravanja uvjetne osude (rok kušnje, od njegovog isteka, pa 3 godine nakon). 

Da li rok provjeravanja počinje, od dana donošenja presude ili nakon godinu dana od dana donošenja presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam osuđena uvjetno na godinu dana tj. izdat mi je kazneni nalog kojim necu platiti novčanu kaznu ako ne ponovim krivično djelo u roku od godine dana. Presuda je donijeta 01.11.2018. kad mi onda nastupa rehabilitacija, 01.11.2019. ili 01.11.2020.godine ?

Krivični zakon Federacije BiH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda kojom je izdan kazneni nalog (u RH) na kojeg optuženik nije prigovorio postaje pravomoćna protekom 8-dnevnog roka unutar kojeg je optuženik mogao podnijeti prigovor (a taj rok počinje teći idući dan od dana zaprimanja presude).

Znači, kod vas (pod pretpostavkom da je tako i u BiH), presuda primljena 05/11/2018, nema prigovora pa postaje pravomoćna sa danom 14/11/2018, pa kreće rok provjeravanja od jedne godine, koji ističe sa danom 14/11/2019, a rehabilitacija (ukoliko se doista radi o jednogodišnjem roku po vašem pravu) nastupa sa danom 15/11/2020.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija