Jump to content

Dokaz sadržaja preporučene pošiljke


Lagavulin

Preporučene objave

U mnogim zakonom i ugovorima/statutima propisanim slučajevima se određeni dokumenti moraju slati poštom preporučeno, primjerice za javne natječaje za posao, davanje otkaza ugovora o radu ili ugovora o najmu/zakupu, prijave dioničara za glavnu skupštinu itd. Primjerice jednostranog otkaza ugovora o najmu stana od strane najmodavca, čl 22. st. 1. Zakona o najmu stanova navodi da se obrazloženi otkaz predaje neposredno uz potpis druge ugovorne strane ili poštom preporučeno... ako najmodavac isporuči otkaz poštom, mora li, i kako uopće može, dokazati sadržaj te pošiljke, tj. da je zaista poslao otkaz ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 35 minuta, Borbena7 je napisao:

Ako se šalje poštom, onda se šalje preporučeno i sa povratnicom koja je dokaz o izvršenom uručenju.

Povratnica je dokaz o uručenju pošiljke. Što je dokaz o sadržaju pošiljke? Meni može stanodavac preporučeno s povratnicom poslati jednostrani raskid ugovora o najmu, a po primitku pošiljke ja mogu raskid baciti u smeće i tvrditi da mi nije poslao raskid ugovora nego ljubavno pismo koje sam po primitku bacio u smeće. Kako stanodavac može dokazati da je poslao raskid ugovora?

uređeno: od Lagavulin
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 28 minuta, Borbena7 je napisao:

Također, povratnica. Ako druga strana tvrdi drugačije na njoj je da to i dokaže. 

Povratnica ne opisuje sadržaj pismena. Iz vaše tvrdnje slijedi da u tijeku natječaja za radno mjesto profesora u školi neka osoba može školi poslati prazan list papira preporučeno s povratnicom i zatim poništiti natječaj osim ako škola ne dokaže da je ta osoba stvarno poslala samo prazan list papira? I kako može netko dokazati sadržaj pošiljke koja mu je uručena?

Stanodavac može najmoprimcu poslati prazan list papira i nakon ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka samo promijeniti brave jedan dan? Kako najmoprimac može dokazati da mu je poslao samo prazan list papira a ne obavijest o jednostranom raskidu ugovora?

Zaposlenik pošalje prazan list papira poslodavcu i ne pojavi se više, poslodavac treba dokazati da mu nije poslao izvanredni otkaz?

U svim slučajevima primatelj pošiljke trebao bi dokazati da mu nešto nije uručeno? Kako se može dokazati negativna tvrdnja uopće?

uređeno: od Lagavulin
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, Lagavulin je napisao:

Povratnica ne opisuje sadržaj pismena.

Na povratnici se može i napisati naziv sadržaja koji se šalje, ali Vašom logikom tumačenja, primatelj i na to može reći da je to laž.

Prije 16 minuta, Lagavulin je napisao:

Iz vaše tvrdnje slijedi da u tijeku natječaja za radno mjesto profesora u školi neka osoba može školi poslati prazan list papira preporučeno s povratnicom i zatim poništiti natječaj osim ako škola ne dokaže da je ta osoba stvarno poslala samo prazan list papira?

E da se ovako poništavaju natječaji...onda bi bilo tko mogao poništiti bilo koji natječaj. 

Prije 17 minuta, Lagavulin je napisao:

Stanodavac može najmoprimcu poslati prazan list papira i nakon ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka samo promijeniti brave jedan dan?

Može, a to bi napravio s kojim ciljem? I da se najmoprimac pozove na ovakvu situaciju, najmodavac treba imati kao dokaz, osim povratnice i dokumente koje je poslao najmoprimcu.

Prije 19 minuta, Lagavulin je napisao:

Kako najmoprimac može dokazati da mu je poslao samo prazan list papira a ne obavijest o jednostranom raskidu ugovora?

Uvijek to može tvrditi, pa ako je voljan temeljem ovakve izjave pokretati sudski postupak, samo naprijed. Najmodavac je dužan kao dokaz imati dostavnicu i dokumente koje mu je dostavio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, sadržaj pošiljke je dokaz o sadržaju pošiljke. Dakle, onaj tko tvrdi da je to bilo ljubavno pismo, a ne otkaz ugovora, mora to i dokazati, inače se smatra da je to otkaz ugovora.

Ovaj problem koji navodite sam imala jednom: naime, istom tijelu je u jednoj pošiljci poslano više različitih dokumenata ili zahtjeva, koji su se svi odnosili na različite stvari, ali uštede radi, stavljeno je u jednu kovertu. Nakon primitka, ispostavilo se da tijelo jednu od namijenjenih pošiljaka unutar iste koverte nije zaprimilo, a pošiljatelj kasnije ni na koji način nije mogao dokazati da je unutar te koverte poslao i tu pošiljku.

Od tada, koliko pošiljaka ili zahtjeva, toliko i koverti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato Španjolci imaju burofax kojim se dokazuje isporuka i sadržaj dokumenta. Svijet je saznao za burofax zahvaljujući Messiju.

Citiraj

A burofax is a service provided by Spain's Postal Service (Correos) for sending documents where it is necessary to prove that the document was delivered and also the contents of that document. It is widely used where the sender needs to be able to legally prove that the recipient received the document on a given date and what the contents were. A court of law will accept the sender's receipt of delivery as proof the document in question actually was delivered.

Kao i Lagavulin, često sam se pitao isto - kako je dokaz primitka pošiljke nepoznatog sadržaja dokaz o primitku konkretnog sadržaja. Na povratnicu se može bilo što napisati da je sadržaj pošiljke, u pošti to nitko ne provjerava, zar ne?

uređeno: od NutCoco
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija