Jump to content

Prijenos imovine na roditelja


vaky

Preporučene objave

Poštovani,

mama i ja smo naslijedili imovinu od preminulog oca u omjeru pola-pola. Zbog činjenice da ja ne živim u županiji gdje je imovina (podstanar sam i radim u drugoj županiji) želio bi prebaciti vlasništvo nekretnine u potpunosti na mamu da mogu ući u natječaj za subvencionirani stambeni kredit.

Moje pitanje je, kako mogu to napraviti financijski najbezbolnije? I da li mogu možda ipak biti kanditat za APN iako sam suvlasnik kuće u drugoj županiji?

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete biti vlasnik odnosno suvlasnik stana ili kuće koju prodajete radi kupovine većeg stana ili kuće. 

Najbezbolnije bi bilo da ste se već prilikom nasljeđivanja odrekli nasljedstva u majčinu korist, no sada je najbezbolnije da svoju polovicu darujete majci. Sklopit ćete ugovor o darovanju koji ćete ovjeriti kod javnog bilježnika (50,00 kn za ovjeru potpisa), predat ćete u gruntovnicu prijedlog za uknjižbu ugovora (sudska pristojba 250,00 kn) i to je to. Kroz koji dan ili tjedan će ugovor biti proveden i Vi više nećete biti suvlasnik. Porez na promet nekretnina prilikom ove transakcije ne plaćate jer se radi o besplatnom darovanju između srodnika u uspravnoj liniji (čl. 15. Zakona o porezu na promet nekretnina).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija