vaky objavljeno: 24. kolovoz 2020. objavljeno: 24. kolovoz 2020. Poštovani, mama i ja smo naslijedili imovinu od preminulog oca u omjeru pola-pola. Zbog činjenice da ja ne živim u županiji gdje je imovina (podstanar sam i radim u drugoj županiji) želio bi prebaciti vlasništvo nekretnine u potpunosti na mamu da mogu ući u natječaj za subvencionirani stambeni kredit. Moje pitanje je, kako mogu to napraviti financijski najbezbolnije? I da li mogu možda ipak biti kanditat za APN iako sam suvlasnik kuće u drugoj županiji? LP Citiraj
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 24. kolovoz 2020. odgovoreno: 24. kolovoz 2020. Možete biti vlasnik odnosno suvlasnik stana ili kuće koju prodajete radi kupovine većeg stana ili kuće. Najbezbolnije bi bilo da ste se već prilikom nasljeđivanja odrekli nasljedstva u majčinu korist, no sada je najbezbolnije da svoju polovicu darujete majci. Sklopit ćete ugovor o darovanju koji ćete ovjeriti kod javnog bilježnika (50,00 kn za ovjeru potpisa), predat ćete u gruntovnicu prijedlog za uknjižbu ugovora (sudska pristojba 250,00 kn) i to je to. Kroz koji dan ili tjedan će ugovor biti proveden i Vi više nećete biti suvlasnik. Porez na promet nekretnina prilikom ove transakcije ne plaćate jer se radi o besplatnom darovanju između srodnika u uspravnoj liniji (čl. 15. Zakona o porezu na promet nekretnina). Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.