Jump to content

Tužba bivšeg bračnog druga


shift66

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me dal moja svekrva ima prave osnove da  pokrene postupak za podjelu bračne stečevine?

Priča ide ovako. Svekrva se rastala prije desetak godina a za vrijeme trajanja razvoda ( koji je bio sporazuman ) je svekar sebi kupio stan u centru grada kako  bi izbjegao plaćanje poreza na drugu nekretninu. Znači kupio je stan i podigao kredit na svoje ime dok su još bili u braku. Moja svekrva za to nije znala. Za vrijeme trajanja razvoda on ju je  ucjenjivao da će joj oduzet jednog od dvojicu sinova ukoliko mu ona ne da svu ušteđevinu i zajednički auto. Ostavio je i nju i sinove u siromaštvu kako bi sebi  priuštio razne materijalne stvari. I oko alimentacije se također  švercao (plaćao manje nego što treba) ali nema nikakvog pisanog traga o tome kako bi  isti bio dokaz. Ovim putem želim reći kako je otac koji ima primanja više od 8 000 kuna  a moja svekrva ima oko 3500 često zanemarivao sve svoje roditeljske obaveze i dužnosti kao što su naprimjer plaćanje vozačkog,raznih eskurzija,školovanja, znači ništa. No kako je on plaćao alimentaciju i kako na papiru njemu sve ide u korist  ovaj zadnji dio priče nije toliko relevantan za moje pitanje,ali je važan da se zna kakav je to bio čovjek i kakav je dan danas. I zato želimo pitati za pravni savjet. Zanima je dal ga moja svekrva može tužiti da joj on isplati pola vrijednosti toga stana zato što se on smatra bračnom stečevinom iako je on sad već u potpunosti isplatio taj stan sam. Zabrinjava me tvrdnja da bi on  u slučaju tužbe mogao  pokrenuti postupak povratka otplaćenog dijela kredita  jer ukoliko on to pokrene njoj se uopće neisplati pokrenuti tužbu kako bi dobila polovinu bračne stečevine jer ona nimalo nije sudjelovala u otplati toga kredita.

Zahvaljujem od srca 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ne može. Naime, bračna stečevina je sve ono što je stečeno radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, a ne braka. Dakle, ako je on u toku razvoda, kad više nisu živjeli zajedno, odnosno kad je već prekinuta bračna zajednica (zajednica stola i postelje), kupio stan, taj stan predstavlja njegovu vlastitu imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.Samo da pitam. Sto se tice bracne zajednice,on je svo to vrijeme živio skupa sa zenom (mojom svekrvom) i dijelio s njom sve,mislim da čak i postelju (ostale stvari sigurno jesu),dal to nesto znaci u ovom slucaju?

Kako bi on mogao dokazati da nije bilo tako? 

uređeno: od shift66
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , shift66 je napisao:

Kako bi on mogao dokazati da nije bilo tako? 

Jednostavno, dokazima koji idu u prilog tvrdnji da je bračna zajednica prestala tj. da nisu živjeli na istoj adresi, odnosno da je on stvarno živio negdje drugdje. A prema ovome što navodite, teško bi ovo mogao dokazati. Dapače, ona bi mogla dokazati da nije došlo do prestanka bračne zajednice, jer uopće nisu prekinuli međusobnu vezu i zajednički život, te da su i za to vrijeme živjeli kao i do tada tj. da su dijelili sadržaje životne zajednice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , shift66 je napisao:

Kako bi on mogao dokazati da nije bilo tako

Samom činjenicom da je trajao postupak razvoda braka, a opće je poznato da se brak razvodi zbog teško narušenih bračnih odnosa. 

 

prije 3 sati , shift66 je napisao:

To onda znaci da ga ona moze tuziti te pokrenuti spor oko podjele toga stana iako ona nije sudjelovala  u njegovoj otplati?

U slučaju eventualnog usvajanja zahtjeva kojim se utvrđuje da predmetni stan čini bračnu stečevinu, jasno je da bi bio osnovan i zahtjev suprotne strane na utvrđenje da i kredit čini bračnu stečevinu. U tom smislu istićem Odluku Županijskog suda u Varaždinu,br. Gž .3608/13-3, od 17. srpnja 2013., prema kojoj novčana sredstva koje jedan bračni drug dobije kao kredit i otplaćuje ga, ne predstavlja njegovu vlastitu imovinu, a nakon razvoda braka dug tog bračnog druga s osnova kredita koji je utrošen za povećanje zajedničke imovine ili za druge zajedničke potrebe predstavlja dug koji tereti oba bivša bračna druga.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija