Jump to content

Naslijeđivanje uzurpiranih zemljišta


tbrez@

Preporučene objave

Pozdrav!

Naslijedio sam od pokojnog oca prije gotovo 5 godina neke čestice poljoprivrednog zemljišta. S obzirom na to da se radi o zemljištu koje je često poplavljivano, korišteno je kao livada. Živim i radim u Zg, a tek sam prije koji mjesec prošetao tim područjem koje se nalazi u drugoj županiji i primijetio određene promjene i krajobraz. Naime, lokalno je ribičko društvo proširilo granice svojih ribnjaka na štetu čestica koje su u mom posjedu. Nedavno sam išao provjeriti putem ARKOD-a kakvo je zapravo stanje i uvidio da su gotovo trećine ukupne kvadrature na 3 čestice pod vodom. U mom posjedovnom listu čestice su upisane u svojoj originalnoj kvadraturi i vlasnik sam 1/1. Ovakvo stanje nije svježe, nasipi nisu novi. Išao sam vidjeti što će mi reći u SRD. Tajnik društva, koji je jedini bio dostupan, bio je prilično neugodan i otresit. Rekao mi je da kasnim 12 godina (očito je to vrijeme kad je zemljište uzurpirano).

Dakle, imam li ikakva stvarna prava nad uzurpiranim zemljištem, obzirom da sam zemljište naslijedio u takvom stanju, a stvarno stanje saznao tek nedavno?

Sukladno Zakonu o vlasništvu, prema čl. 25 st.1, posjed koji je prešao na mene kao nasljednika, dužan sam štititi od samovlasnog smetanja treće osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, tbrez@ je napisao:

Rekao mi je da kasnim 12 godina (očito je to vrijeme kad je zemljište uzurpirano).

 

Prije 3 minuta, tbrez@ je napisao:

Sukladno Zakonu o vlasništvu, prema čl. 25 st.1, posjed koji je prešao na mene kao nasljednika, dužan sam  štititi od samovlasnog smetanja treće osobe.

Iz opisanog je izvjesno da je nastupila prekluzija glede posjedovne zaštite ( čl. 21 st. 3.ZV) , slijedom čega osnov treba tražiti u zaštiti vlasništva ( čl. 161 i 162 ZV

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, Matrix je napisao:

 

Iz opisanog je izvjesno da je nastupila prekluzija glede posjedovne zaštite ( čl. 21 st. 3.ZV) , slijedom čega osnov treba tražiti u zaštiti vlasništva ( čl. 161 i 162 ZV

Shvaćam da je nastupila prekluzija, još odavno dok nisam bio vlasnik spornih čestica. Ali na činjenično stanje me nitko nije upozorio, nego sam to sam shvatio nedavno. I zapravo mi je najsporniji dio zapuštenost nasipa, koje nije održavan, a kaznu za zapuštenost mogu prema svemu ovome očito mogu dobiti samo ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, tbrez@ je napisao:

Shvaćam da je nastupila prekluzija, još odavno dok nisam bio vlasnik spornih čestica. Ali na činjenično stanje me nitko nije upozorio, nego sam to sam shvatio nedavno

Rokovi za posjedovnu zaštitu su procesno pravne prirode, tako da je bez učinka pozivanje na činjenicu da ste to shvatli tek nedavno i da niste upozoreni. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija