Jump to content

Ponešto o Domovinskom ratu


Mrljavac

Preporučene objave

1. DOMOVINSKI RAT je rat protiv unutarnjeg i vanjskog srpskog i crnogorskog agresora te Jugoslavenske armije, za slobodu, samostalnost, neovisnost Republike Hrvatske kao nacionalne države i domovine Hrvata i svih njezinih građana. Domovinski rat je trajao od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine.

 

2. RATNI VETERAN je od starog Rima do modernog doba u svim državama i međunarodnim organizacijama prihvaćeni naziv za razvojačenog sudionika rata s odlikama iskusnog i vještog ratnika bez obzira na životno doba. Veterani Domovinskog rata su svi njegovi sudionici koji su na bilo koji način sudjelovali u ratnim operacijama, od prvih redarstvenika i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, ZNG preko dragovoljaca, pripadnika pričuvnih i profesionalnih postrojbi i mobiliziranih pripadnika Hrvatske vojske.

 

3. DRAGOVOLJAC Domovinskog rata je ratni veteran koji se dragovoljno bez mobilizacijskog poziva uključio u prve ratne skupine pričuvne ili profesionalne ratne postrojbe. Dragovoljce odlikuju izuzetne domoljubne i ratne kreposti.

Sudjelovao je u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

 

4. HRVATSKI VITEZ je među ratnim veteranima prihvaćeni naziv za sudionike rata koji su se, viteški izlažući svoj život u obrani života i građana i za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, dragovoljno ili pozivom uključili u Domovinski rat u njegovim najtežim i najneizglednijim trenucima 1990. i 1991. godine.

 

5. RATNI PROFITER je onaj građanin Hrvatske koji je tijekom Domovinskog rata od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine postigao poduzetničku dobit (profit ili bilo kakvu imovinu mimo pozitivnih propisa, npr. neplaćanjem poreza), podmićivanjem, neregularnim prisvajanjem državne i privatne imovine, na osnovi neustavnih propisa i onih koji nisu sukladni zakonima, prijevarom, krađom, nasiljem, ili je na bilo koji drugi neregularan način iskoristio okolnosti rata.

 

6. RATNI DEZERTER je vojno sposoban građanin RH koji se nije odazvao mobilizacijskom pozivu, koji je falsificiranjem, podmićivanjem i lažnim potvrdama izbjegao mobilizaciju ili na bilo koji drugi način uključivanje u Domovinski rat te koji se u vrijeme šestogodišnjeg rata iz privatnih razloga duže od 4 mjeseca nalazio izvan neokupiranog dijela Hrvatske, bez obzira da li je pozvan ili ne u Hrvatsku vojsku.

 

7. RATNI JUNAK ILI HEROJ Domovinskog rata pripadnik je ratne skupine ili postrojbe koji je pokazao iznimnu hrabrost, ratno umijeće, i solidarnost, postigao poseban ratni učinak i priznanje pripadnika svoje postrojbe.

 

Tu se svatko ponegdje može prepoznati ili ga mogu drugi prepoznati.

 

Najomiljeniji su oni junačine i biznismeni pod rednim br. 5. i 6.

 

:horor: :trk: , a poslije :lazes:

 

 

 

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da li je to iz tvoje knjige Domovinski at od A do Ž i to onaj uvodni dio POJMOVI. :-)

 

Mislim da ti nedostaje RATOZAHVALNIK - osoba koja je zahvaljajući domovinskom ratu na leđima drugih došla do nekog položaja a nakon rata s ciljem zadržavanja tog položaja ili daljnjeg napredovanja gazi-uništava onu grupaciju zahvaljujući kojoj se dočepala položaja. Hebi ga tučem u stranu. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja imam toga po particijama pa ću ovih dana stavljati na svoju web stranicu bez obzira što je u izradi, mislim da će se forumaši snaći, vidim da se tablica za izračun mirovine već skida.

još jedan razlog što sam "otključao" svoju www stranicu je zbog dugačkih postova na forumu koji naprave cijelu zbrku, a radi se o kojekakvim zakonima i pravilnicima. to ću s vremenom sve posisati sa foruma i staviti na web i normalno druge tekstove i ostalo od kojih će forumaši imati informacijske koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čuj pa nemaš ih kam strpavati, i kakav bi to trebal biti jorgan da sve primi... a sad o onom dijelu pod planinu to je već za razmisliti :-D , međutim kako je netko napisao prema njima moraš biti posebno pažljiv da ne bi nekoga uvrijedio jer su oni za ono vrijeme kad su neki drugi bili na prvoj crti morali komunicirati sa pripadnicima drugih zemalja da bi im nakon 5-6 mjeseci provedenih u elitnoj birtiji napokon objasini gdje je Hrvatska a danas ih lako možeš prepoznati po nešto povišenim autima sa karakterističnim pogonom 4X4 i da ne zaboravim među prvima su dobili neka prava i po starom zakonu a i po novom i sad sam malo :-x , i idem na :coffe:

i baš mi se trenutno :fuckam: za njih a dok jedan dan po...dim onda bu malo :čekić: a bolje i to nego :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija