Jump to content

Placanje alimentacije punoljetnom djetetu pomoc


rujan2011

Preporučene objave

Molim za pomoc. Imam 19, 5 godina i redovno se skolujem ( student). Roditelji su se razveli kad sam navrsio 18 god i bio sam punoljetan.Zivim s majkom koja je brizna i muci se  i puno radi. Otac zivi svoj zivot i uopce nista ne plac za mene iako radi .Iako imam za zivot zahvaljujuci majci zelim  da mi otac koji uopce ne pita i ne skrbi o meni niti placa alimentaciju da  makar plati neku alimentaciju .Nemam love za odvjetnika pa vas molim sto moram uciniti. Otac radi i ima redovita primanja i svu lovu osim kredita trosi na druge zene i provode. Koji su koraci da se naplatim i od kojeg datuma ga mogu tuziti i traziti placanje alimentacije te kako da to ubrzam ( privremena mjera i tuzba). Hvala na svemu i ako moze objasnjenje po koracima lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema navedenom, otac Vas je dužan uzdržavati tj. imate puno pravo na uzdržavanje i razmišljanje da svoje pravo potražujete sudskim putem (kada već dobrovoljno ne ide) Vam je sasvim ispravno i samo nastavite u tom smjeru bez oklijevanja.

Vi bi trebali podnijeti zahtjev za uzdržavanje i u pojednostavljenom izvanparničnom postupku za određivanje uzdržavanja tražiti svoja prava. Postupak bi trebali pokrenuti pred općinskim sudom na čijem području imate prijavljeno prebivalište, odnosno boravišta. Ovaj postupak se pokreće prijedlogom u kojemu trebate naznačiti iznos uzdržavanja čije određivanje predlažete. Evo Vam link1 i link2 da vidite kakve iznose uzdržavanja predlažu tablice za maloljetnu djecu. Po zaprimanju ovog Vašeg prijedloga, sud će ocu dostaviti isti (ovo su hitni postupci i dostava ide brzo, mislim u roku od 8. dana od zaprimanja prijedloga na sudu), a onda on ima rok od 8 dana da podnese prigovor. E sad, ako otac u ovom roku ne podnese prigovor, sud će bez održavanja ročišta sa rješenje prihvatiti Vaš prijedlog. Ovo rješenje čak niti ne mora imati pisano obrazloženje... A ako otac podnese prigovor, tada se postupak nastavlja prema pravilima postupka u sporovima o uzdržavanju tj. radi se o parničnom postupku. Mišljenja sam da Vam do ove faze postupka uopće neće trebati stručna pomoć, a ukoliko se po zaprimanju prijedloga otac s bilo kim stručnim savjetuje, trebao bi dobiti informaciju da prigovor nema baš nikakvog smisla, dapače da se upušta u nepotreban sudski spor i da će si još prouzrokovati dodatne troškove postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija