HelenRogan objavljeno: 1. rujan 2020. Dijeli objavljeno: 1. rujan 2020. Pozdrav svima koji su mi voljni pomoći. Naime, htio sam vas pitati za savjet. Susjed je postavio cijev za vodu koja ide na put koji je u privatnom vlasništvu. Znači, mi smo dio našeg privatnog zemljišta ostavili za "put". A uz taj put je susjedov zid, koji ima par rupa gdje isti, kad je kiša ili kada nešto pere, ispušta vodu. E sad, susjed nema alternativu pošto mu je kuća viša nego moja, pa tu vodu mora "negdje" pustiti. Također ne možemo reći da sve možemo riješiti usmeno jer isti posjeduje pištolj, te je u svađi s okolnim susjedima. Sad me zanima, koje su mi opcije. To mi u jednu ruku smeta, jer ako mu dopustim jednu stvar, on će se ohrabriti pa vremenom raditi još gore stvari. Hvala na pomoći i savjetima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 2. rujan 2020. Dijeli odgovoreno: 2. rujan 2020. On dakle ispušta vodu na Vaše zemljište? Nema on to pravo, to proizlazi iz čl. 110. Zakona o vlasništvu, koji govori o imisijama, ali svakako treba razmisliti o alternativama za odvodnju. Može li napraviti odvodni kanal ili nešto slično? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
HelenRogan odgovoreno: 2. rujan 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 2. rujan 2020. Hvala na brzom odgovoru. Teško da može. Postoji kanalizacija koja je na drugom kraju njegova zemljišta na koju je isti priključen, nekih 100m od njegove kuće. No to vjerojatno zahtijeva neku vrstu financiranja i pravljenja odvoda. Isti je uza zid napravio vanjski umivaonik s kojega voda ide kroz te rupe na moje zemljište. Prije je bila jedna oveća rupa no s tim umivaonikom probio ih je još nekoliko. Hvala vam na pomoći, da li možda znate da li se isplati podići tužbu i pravdu tražiti na sudu? Jer pretpostavljam da je to jedina opcija ako nije za dogovor. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 7. rujan 2020. Dijeli odgovoreno: 7. rujan 2020. Jedino ćete podnošenjem tužbe saznati smije li on to raditi ili ne, iako je moje mišljenje da nema, jer nije Vaš problem što otklanjanje imisija njemu predstavlja trošak. Tužba se odnosi na zahtijevanje da se otklone uzroci imisije i naknadi eventuakna šteta. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 8. rujan 2020. Dijeli odgovoreno: 8. rujan 2020. , Ruby_Danderfluff je napisao: Tužba se odnosi na zahtijevanje da se otklone uzroci imisije i naknadi eventuakna šteta. Ukoliko tužitelj traži zabranu «ispuštanja odnosno otjecanja otpadnih voda sa nekretnine tuženice na njegovu nekretninu» tada se tužba tužitelja temelji na odredbi čl. 167 ZV-a (actio negatoria), a to iz razloga što tužitelj tužbenim zahtjevom traži zaštitu od uznemiravanja (uznemiravanje može biti počinjeno određenim radnjama koje predstavljaju čin smetanja, odnosno radnjama koje predstavljaju štetne imisije). Županijski sud u Varaždinu, Gž. 768/05-2 od 23.V.2005. Ruby_Danderfluff 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
HelenRogan odgovoreno: 6. srpanj 2022. Autor Dijeli odgovoreno: 6. srpanj 2022. Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.