Jump to content

Tehnološki višak u školi


gala385

Preporučene objave

Poštovani, čl. 115. st. 2.  Zakona o radu  propisano je:

"(2) Pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika."

Obzirom na oprečna mišljenja sa svih strana, kakva je sudska praksa u slučaju kada npr. ravnatelj škole da posl. uvjetovani otkaz npr. osobi koja bi po poslodavčevoj tablici tehnološkog viška bila npr. na 2 mjestu za otkaz (dakle s više staža, starosti i obveza). Pretražujem praksu Vsrh i nalazim na konfliktna obrazloženja gdje županijski sud navodi da poslodavac mora voditi računa o kriterijima, no negdje se navodi "kojem će kriteriju dati prednost u dispoziciji je poslodavca".

Dakle je li praksa suda striktno uvažiti tužbeni zahtjev radnika ukoliko poslodavac da poslovno uvjetovani otkaz ne poštivajući kriterije i otkaz da osobi koja po kriterijima nije najmađa, s najmanje staža itd?  Imamo kaos po školama radi različitih stavova pravnika. Npr. od 4 učiteljice 3 odu na roditeljski dopust i ravnatelj da otkaz osobi pred mirovinu, iako može otkaz dati s odgođenom primjenom tj. po prestanku okolnosti koje uzrokuju zabranu otkaza osobe koja je po kriterijima realno višak?

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija