Jump to content

Problem s grobnim mjestom prije ostavinske rasprave


absythium

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Moja obitelj ima kompliciranu situaciju oko koje trebamo pomoc. Mislim da spada u nasljedno pravo...

 

Krenimo redom: moj djed preminuo je prije par godina te je kremiran, a urna je polozena na Markovo polje u zemljani grob. 

 

Sve oko djedove smrti rjesavao je stric te je on naveden kao vlasnik tog groba. Nazalost, nije dugorocno razmisljao i odabrao je u tom trenutku najpovoljniju opciju a to je bilo grobno mjesto na Markovom polju umjesto kazete na Krematoriju.

 

Nazalost, stric je preminuo u travnju ove godine. Tijelo je kremirano ali urna je do ovog mjeseca bila “na cuvanju” na Krematoriju jer smo tek sada dobili mogucnost kupovine kazete na Krematoriju. Kupili smo kazetu na Krematoriju, stricevu urnu cemo poloziti tamo, a plan nam je preseliti i dedinu urnu.

 

Onaj dio koji je kompliciran, te ni Gradska groblja (Zagreb) nam nisu dali konacnu informaciju, je sljedeci: stric nije imao pokretnine ni nekretnine a nazalost je ostavio dugove kojih ce se njegova djeca odreci na ostavinskoj raspravi. Jedino sto ostaje nakon strica je to grobno mjesto uz spomenute dugove.

 

Pitanje je: kako/kada/na koji nacin mozemo napraviti “ekshumaciju” djedove urne na Markovom polju i preseliti na Krematorij? Gradska groblja imaju stav da je potrebno cekati kraj ostavinske rasprave kako bi nasljednik grobnog mjesta (novi vlasnik) na Markovom polju mogao podnijeti zahtjev, no to mi nema smisla s obzirom da trazimo samo prijenos urne. Cini mi se nelogicnim da ostavinska rasprava blokira obitelji da prenese djedovu urnu na drugo mjesto...

 

Bilo koji savjet je dobrodosao! 
Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što kaže čl. 14. Odluke o grobljima (odnosi se baš na konkretno groblje za koje pitate)

Iskopavanje i prijenos posmrtnih ostataka odnosno urne u drugo grobno mjesto može se odobriti na zahtjev članova uže obitelji pokojnika (supružnik i djeca). Ako su članovi uže obitelji umrli prije osobe čiji se prijenos traži, zahtjev mogu podnijeti drugi srodnici, prema redoslijedu utvrđenom zakonskim propisima o nasljeđivanju, odnosno druga ovlaštena osoba.

Zahtjev za iskopavanje i prijenos pokojnika može podnijeti i osoba koja prema pravomoćnoj sudskoj odluci ima pravo korištenja grobnog mjesta na kojem je pokopan pokojnik čiji se prijenos traži.

Iskopavanje i prijenos posmrtnih ostataka obavlja Podružnica Gradska groblja.

Iskopavanje posmrtnih ostataka iz groba može se odobriti nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u grob.

Prijenos posmrtnih ostataka iz grobnice u drugo grobno mjesto može se odobriti pod uvjetom da je pokojnik pokopan u kovinskom lijesu, bez obzira na protek vremena od dana ukopa do dana prijenosa.

Za iskopavanje i prijenos potrebna je suglasnost svih korisnika grobnog mjesta iz kojega se posmrtni ostaci vade i grobnog mjesta na grobljima iz članka 2. ove odluke u koje se posmrtni ostaci prenose.

Iznimno od stavka 6. ovoga članka, ako je podnositelj zahtjeva za iskopavanje i jedan od korisnika grobnog mjesta iz kojega se posmrtni ostaci vade, za iskopavanje i prijenos nije potrebna suglasnost ostalih sukorisnika toga grobnog mjesta.

Osobe iz stavaka 1. i 2. ovoga članka zahtjevu za iskopavanje i prijenos dužne su priložiti suglasnost svih sukorisnika grobnog mjesta i sprovodnicu koja se izdaje prema propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, to smo procitali no prema trenutnom stanju korisnik grobnog mjesta na Markovom polju je pokojni stric. Zato ne mozemo dobiti suglasnost, a kako ce se tijekom ostavinske rasprave njegova djeca odreci nasljedstva da izbjegnu dugove pitanje je sto ce biti s djedovim ostacima / urnom.

Siguran sam da ce se novi vlasnik/korisnik grobnog mjesta znati nakon ostavinske rasprave. To bi, pretpostavljam, trebao biti Grad Zagreb i tada bismo trebali traziti suglasnost za ekshumaciju urne. 
 

Cini mi se izrazito komplicirano i cudno da nisu predvidjeli ovakve situacije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, absythium je napisao:

Hvala, to smo procitali

Niste me razumjeli, iskopavanje i prijenos posmrtnih ostataka odnosno urne u drugo grobno mjesto može se odobriti na zahtjev članova uže obitelji pokojnika (supružnika i djece). Djed ima takvih osoba i one mogu podnijeti zahtjev već sada. A sve da ih ni nema, tad je predviđeno da zahtjev mogu podnijeti drugi srodnici, prema redoslijedu utvrđenom zakonskim propisima o nasljeđivanju, a to bi onda bili Vi kao unuk itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 27 minuta, Borbena7 je napisao:

Zahtjev za iskopavanje i prijenos pokojnika može podnijeti i osoba koja prema pravomoćnoj sudskoj odluci ima pravo korištenja grobnog mjesta na kojem je pokopan pokojnik čiji se prijenos traži.

Ovo nije potrebno čekati, a uostalom takva osoba nikada ne mora podnijeti zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, sve jasno! Moj otac moze podnijeti zahtjev, taj dio nije problematican (ja samo prikupljam informacije umjesto ostalih clanova obitelji). Ono sto je problematicno je suglasnost korisnika grobnog mjesta na Markovom polju, imate li ideju kako to rijesiti? Nisam siguran da sam razumio zadnju poruku “

Ovo nije potrebno čekati, a uostalom takva osoba nikada ne mora podnijeti zahtjev.”

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, absythium je napisao:

Ono sto je problematicno je suglasnost korisnika grobnog mjesta na Markovom polju, imate li ideju kako to rijesiti?

Korisnik je pokojni, tako da je njegova suglasnost nemoguća, a zahtjev imate. Možda da se zahtjevu pridruže i zakonski nasljednici strica kao pokojnog korisnika.

Prije 7 minuta, absythium je napisao:

Nisam siguran da sam razumio zadnju poruku “

Ovo nije potrebno čekati, a uostalom takva osoba nikada ne mora podnijeti zahtjev.”

Općenito govoreći, zašto budući korisnik mora željeti podnijeti zahtjev ili dati suglasnost. Recimo da ga nije briga i zbog toga Vi ne možete prenijeti posmrtne ostatke i to morate tražiti sudskim putem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija