Jump to content

Otvaranje tvrtke


tomislav2811

Preporučene objave

Pozdrav,

imam nekoliko pitanja vezano za otvaranje d.o.o. 

U skorije vrijeme planiram otvoriti tvrtku koja će se baviti proizvodnom djelatnošću. Prvih nekoliko mjeseci tvrtka neće obavljati nikakvu djelatnost niti imati ikakve prihode. Minimalno 3-4 mjeseca bit će mi potrebno za uređenje prostora, nabavu opreme, sirovina za proizvodnju i sl. Zanima me da li je moguće da u tom periodu, prije nego što proizvodnja započne, tvrtka nema niti jednog zaposlenika? S obzirom da neće biti prihoda, ne vidim smisao u plaćanju radnika koji neće raditi ništa. Također, radi se o opremi za profesionalnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost nabave opreme prije otvaranja tvrtke jer uređaji nisu dozvoljeni za prodaju fizičkim osobama. Ako firma može postojati bez zaposlenih, postoji li neki rok unutar kojeg je obavezno zaposliti nekoga? 

Druga stvar koja me zanima na koji način (i kome) se prijavljuje adresa pogona ako je različita od adrese sjedišta. Adresa sjedišta bi bila na adresi mog prebivališta, a adresa na kojoj bi bio proizvodni pogon u drugoj županiji. Da li je potrebno prilikom osnivanja navesti tu adresu, ili se to radi naknadno? I na koji način i gdje (trgovački sud, javni bilježnik, porezna ili nešto četvrto)? 

Hvala unaprijed. Lp

 

uređeno: od tomislav2811
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ako Vi kao direktor niste nigdje zaposleni, odnosno niste obvezno osigurani po drugoj osnovi (umirovljenik itd.), tada ćete svakako biti osigurani po osnovi članstva u upravi trgovačkog društva (konkretno, mjesta direktora). Ta obveza tereti Vas osobno, a ne društvo, i plaća se po najvišoj osnovici. Ako se pak zaposlite u društvu, tada je obveznik doprinosa na plaću Vaše društvo, i plaća se po nešto manjoj direktorskoj osnovici za zaposlenog direktora (laički objašnjeno). Dakle, jedino u slučaju da ste stalno zaposleni negdje drugdje, u ovom periodu društvo može funkcionirati bez troškova za direktora.

2. zašto prilikom osnivanja ne biste naveli adresu proizvodnog pogona kao mjesto sjedišta? Ovako se izlažete eventualnom prigovoru da biste morali registrirati u sudskom registru podružnicu, iako to nije nužno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, tomislav2811 je napisao:

Zanima me da li je moguće da u tom periodu, prije nego što proizvodnja započne, tvrtka nema niti jednog zaposlenika?

Moguće je. Postoji više opcija. Prva jest da ste zaposleni negdje drugdje i da imate plaću veću ili jednaku minimalnoj direktorskoj osnovici (ovih 5 i nešto je bruto 1 iznos). U tom slučaju nema nikakvog troška za društvo (ali nema onda nesamostalnog rada) niti se morate prijaviti na obavezno mirovinsko osiguranje. Druga opcija jest da se prilikom registracije imenujete prokuristom koji ima 98% ovlasti ali ne mora biti u radnom odnosu niti se na njega odnose propisi kao za članove uprave. Možete imati plaću čak i nižu od direktorske osnovice i biti u statusu prokurista bez da morate biti u radnom odnosu.

 

, tomislav2811 je napisao:

Druga stvar koja me zanima na koji način (i kome) se prijavljuje adresa pogona ako je različita od adrese sjedišta

Nadležnom sudskom registru. To se radi tako da se sastavi kod bilježnika odluka o osnivanju podružnice koju on šalje trgovačkom sudu koji onda vrši upis. Dodatno morate to prijaviti DZS-u (ne sjećam se na kojem obrascu ali reći će vam oni). Koliko vidim iz ove ispod teme trebate odmah u startu to naglasiti kod bilježnika prilikom osnivanja.

Ne postoji rok u kojem se neko mora zaposliti ali bi bilo poželjno čim firme krene ostvarivati prihod jer možete imati jako neugodne posjete od strane porezne.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija