Jump to content

SUSJED NE ODRŽAVA SVOJU ŽIVICU KOJA PRELAZI U MOJ POSJED


babalu12

Preporučene objave

On uredno orezuje sa svoje strane, dok je ono što prelazi k nama ostavio i ne dira. Nemamo alat za orezati živicu, a investirati u nešto što nam ne treba je besmisleno. Lišće i grančice njegove živice nisu nam potrebne. Nejasno mi je da li bez tužbe za smetanje posjeda možemo bilo što napraviti, a da je legalno. Ne razumijem zašto bi mi trebali čistiti njegov nered koji on ne želi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, babalu12 je napisao:

da li bez tužbe za smetanje posjeda možemo bilo što napraviti

Ne radi se o tužbi zbog smetanja posjeda, niti o bilo kakvoj tužbi kojom se od suda traži da prisili vlasnika susjednog zemljišta da posiječe ili ukloni grane, žile i korijenje, obzirom da zakon ovlašćuje vlasnika susjednog zemljišta da to učini sam. 

Po pitanju štete koju su na vašoj nekretnini prouzročile grane tuđega (susjedovog) drveća, a što se ne bi dogodilo da je njihov vlasnik postupao dovoljno obzirno, imate pravo tražiti naknadu po općim pravilima obveznog prava. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, zakon dopušta susjedu da radi nered na našem posjedu, a istovremeno nas tjera da čistimo o vlastitom trošku njegov nered. Jer, da bi živicu očistili s naše ograde, to moramo raditi učestalo, alatke nemamo. Jer živicu nije dovoljno samo jednom orezati, ona će opet i opet rasti preko ograde. Naknadu po općim pravima obveznog prava - na koji način tražim, gdje i preko koga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav pitanje oko parcele 

Ako na odvojenim parcelama koje su jedna do druge i obadvije imaju staru građevinu te jedan zid koji je zajednički i obadvije građevine su naslonjene na taj zid  tj.,  recimo parcela broj 2 ima manju građevinu i naslonjena je  na parcelu 1 na zid kuče od  1 parcele. Recimo zajednički zid. A vlasnik parcele 2 uopće nedolazi 40 g te se njegova građevina urušila ali povlaćii ovaj zid te dolazi do pucanja istoga a i moguče je da se uruši građevina na parceli 1.

Moje pitanje trebam li pozvati opčinom inspekciju pa onda tim putem ili mogu osobno tj., putem odvjetnika sudu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
, Matrix je napisao:

Ako nema mirnog rješenja, tužbom. 

 

Pred nadležnim Općinskim sudom

 

Osobno ili putem odvjetnika. 

Mirnog rješenja nema, živica i dalje raste. Obzirom da Zakon doslovce kaže da očistimo i zadržimo susjedov nered koji nam je prešao s njegovog u naše dvorište, koji je smisao tužiti jer ovoga što nam radi nered štiti Zakon. Na taj način samo sebi nanosimo financijsku štetu. Preostaje nam samo kupiti alat i gorivo za rezanje njegove živice čistiti isto više puta na godinu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Imam isti problem. Susjed je zasadio živicu na svojoj strani. Do sad ju je na zahtjev dolazio uređivati i s naše strane jer u proljeće i ljeto raste kao luda i brzo proguta nemale volumene prostora. Sad mu se to više ne da i odbio je dalje uređivati s naše strane. Izvlači se na to da mi imamo pravo to uređivati s naše strane (što stoji u zakonu o vlasništvu).

Meni to nije pravo nego obaveza koju mi je bez mog pristanka nametnuo susjed. Trebalo bi zakon o vlasništvu u članku 105. nadopuniti na način da je vlasnik živice dužan na poziv susjeda održavati živicu i s njegove strane. Inače se susjedu nameću dodatni troškovi (u novcu i vremenu) koje nije tražio niti na njih dao svoj pristanak. Tu već ulazimo u kršenje ustavnih prava.

Zna li netko za konkretan članak kojeg zakona na koji susjed može pozvati vlasnika živice da ju održava i sa strane susjeda? Znam da ima na kraju Zakona o obveznim odnosima nešto o izvanugovornim štetama. Bi li to bilo primjenjivo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

Ova živica ima funkciju ograde između Vas i susjeda?

Ne. S desne strane našeg dvorišta (prema tom susjedu) smo prema zakonu mi postavili ogradu (žičana mreža). On je naknadno u svom dvorištu uz našu ogradu posadio živicu. Nije nas morao pitati niti smo mi dali pristanak. Do sad ju je i dolazio povremeno pošišati s naše strane. Međutim, zadnji put je rekao da više neće jer to navodno mi moramo održavati s naše strane. U Zakonu u vlasništvu piše da mi to SMIJEMO rezati, ne da MORAMO. Održavanje živice košta i vremena i novca koje mi ne želimo trošiti (zato i nismo nigdje sadili živicu), a on nas sad prisiljava na to. Dakle, živica nema funkciju međe, nismo pristali na nju i ne želimo da se održavanje njegove živice svali na nas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija