Jump to content

Rad Hrvatskog umirovljenika u Austriji


Spijalov

Preporučene objave

U mirovini sam od 2006 G zbog ozljede na radu gdje mi je nastalo oštećenje od 80 % za što primam naknadu. Profesionalna nesposobnost za rad prema članku 34 st 1 ZOMO. Tražim mogučnosti dodatne zarade. Raspitao sam se na mirovinskom i rekli su mi da mogu raditi u HR na ugovor o djelu da mi se ne dira mirovina ali ako se zaposlim moram im javiti jer mi se u tom slučaju mirovina drugačije obračunava i ukida oko cca pola mirovine ako se negdje zaposlim i uđem u sustav osiguranika bez obzira koliko zarađujem. .

Saznao sam za mogućnost rada u Austriji na 10 sati tjedno sa kojim mogu zaraditi max 450 € mjesečno bez obaveze za poslodavca na uplaćivanje mirovinskog, zdravstvenog i oporezivanja u Austriji. Poslodavac samo treba osiguranje od ozljede na radnom mjestu. U poreznoj su mi rekli  da zbog invalidnosti imam porezni prag 5000 kn mjesečno. Sve iznad toga se oporezuje 24% i da samo moram ispuniti neki obrazac za njih ako dodatno zarađujem vani.

U mojem mirovinskom nisam mogao dobiti odgovor i zato me zanima slijedece:

-Kako HR zakon o mirovinskom gleda na to? Da li time za njih ulazim u neki sustav osiguranika? Da li sam u tom slučaju obavezan prijaviti zaposlenje na HR mirovinskom? Kakav odnos imaju Hrvatska i Austrija po tom pitanju?

Ne bih želio napraviti grešku i ne prijaviti ako to moram ali ne bih volio prijaviti ako ne moram pa da mi oduzmu pola mirovine ako sam ipak imao pravo na cijelu mirovinu. 
Molim vas za savjet

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi do 20 sati tjedno (4 sata na dan) onda mirovina ostaje cijela.U poreznoj se ispuni porezna kartica (osobni podaci+podaci o poslodavcu) i upiše u kojem omjeru ide porezna olakšica na mirovinu a koliko % ide na tu novu plaću.Ako je sadašnja mirovina manja od 5000 kn bit će olakšice i na tu austrijsku plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam što ste se javili na moj upit. No možete li mi molim vas  malo više pojasniti?  😀 Znaći ne trebam ići na mirovinsko kod nas?

To je posao u Austriji od 10 sati tjedno ili 40 mjesečno 
 Znam da moram ići na poreznu i prijaviti dohodak jer ostajem prijavljen u HR. 
Zanima me kako mirovinsko gleda na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam i pitao pravnicu u mirovinskom pa mi nije mogla reći ništa vezano za takav rad u Austriji. A za rad kod nas mi je rekla da čim se negdje prijavim bez obzira koliko radim ili zaradim, da moram javiti mirovinskom i da mi umanjuju mirovinu. 😀To onda očito nije točna informacija? 

Vi radite 20 sati ovdije u HR i ne diraju mirovinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mirovinski se plaća u zemlji u kojoj se radi tako da onda naše mirovinsko ne bi imalo ništa s time pa se ne može onda tražit upis toga rada u Austriji i preračunavanje mirovine.

Da, dobivam cijelu ali ja sam u starosnoj mirovini.

A onaj tko je u invalidskoj mirovini obustavlja se mirovina.

https://www.mirovinsko.hr/hr/zaposljavanje-i-mirovina/290

Pošto u Austriji poslodavac nije dužan uplaćivati mirovinsko pitanje bi trebalo postaviti direktno ministarstvu pošto ovaj slučaj nije svakodnevan pa nisu sigurni u odgovor.A i ja sam predvidio da je riječ o invalidskoj mirovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Samo za info ako će netko postavljati slično pitanje. Poslao sam upit i evo i odgovora

UPIT

Poštovani

Korisnik sam invalidske mirovine od 2006 G zbog profesionalne nesposobnosti za rad, odnosno djelomičnog  gubitka radne sposobnosti prema članku 34 st 1 ZOMO. Svjestan sam da kada bih se negdje zaposlio ili počeo obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje, isplata mirovine mi se ne obustavlja, ali se određuje nova svota mirovine koja se isplaćuje za vrijeme mog zaposlenja. 

Saznao sam za mogućnost rada u Austriji na 10 sati tjedno ili 40 mjesečno, sa kojim smijem prema njihovom zakonu zaraditi max 450 € mjesečno. U takvom slučaju to je posao u kojem prema takvom zaposleniku za Austrijskog poslodavca ne postoji obaveza uplate osiguranja prema meni ni mirovinskog ni zdravstvenog u Austriji a niti u Hrvatskoj. Poslodavac treba za mene samo osiguranje od ozljede na radnom mjestu.

Pošto u Austriji poslodavac u tom slučaju nije dužan uplaćivati mirovinsko za mene, pretpostavljam da se ne može onda tražiti niti upis toga rada u Austriji te eventualno preračunavanje mirovine. 

Moje pitanje stoga glasi:

Da li bi mi se i u tom slučaju mirovina smanjivala i zašto ili nebi, budući da na taj naćin ne obavljam djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje ali u Austriji? 

Boravište i prebivalište imam u Hrvatskoj i ne bih se odjavio već bih svaki tjedan tamo radio jedan ili 2 dana.

ODGOVOR

Poštovani,

s obzirom da se na vas, kao korisnika hrvatske mirovine, primjenjuje hrvatsko zakonodavstvo, 
vaš iznos mirovine se s obzirom na zaposlenje mijenja prema ZOMO-u.

Vaša obaveza je da o svakoj promjeni koja bi utjecala na uznos mirovine obavijestite HZMO, te dostavite kopiju ugovora o radu kako bi referent mogao donijeti konačnu odluku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija