Jump to content

Nepošteni posjednik u suvlasničom nasljedstvu


Vicka

Preporučene objave

Poštovanje,  radi se o nasljeđenoj obiteljskoj kući koja nije legalizirana a kuća i katastarska čestica su se vodile u posjedovnom listu i kao takve išle u ostavinsku raspravu. Svi članovi koji su živjeli i bili prijavljeni u kući su umrli. Nakon ostavinskih rasprava brat i sestra (moja majka) su dobili suvlasništvo po pola. Pošto je bio jedan ključ sestra je napravila drugi i jedan dala bratu a drugi ostavila sebi. Brat je nakon par dana promijenio brave i ne dozvoljava sestri ni da priđe uz tvrdnje da je sve njegovo. Pošto je došlo do velikih svađa između njih dvoje ja sam nazvala njegovu kćer, sve joj objasnila i savjetovala da se dogovorimo kao ljudi i izbjegnemo sud. Nakon toga brat i sestra su prepustili dogovor nama djeci. U međuvremenu on je u kuću doveo podstanara koji je još tu unatoč upozorenjima. Svojoj kćeri je prenio svoju percepciju stanja vlasništva koja ne odgovara istini ni na papiru ni moralno. Ja sam je upoznala sa situacijom i poslala joj papire. Ona to sada proučava pa bi nakon toga trebale postić dogovor. Mene zanima možemo li mi napraviti međusobni ugovor u kojem bi se podijelili u stanju koje je trenutno odnosno bez legalizacije? 

Zahvaljujem

uređeno: od Vicka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Vicka je napisao:

svoju percepciju stanja vlasništva

Neznam kakva je to njegova percepcija, s obzirom na sljedeće:

 

prije 3 sati , Vicka je napisao:

Nakon ostavinskih rasprava brat i sestra (moja majka) su dobili suvlasništvo po pola

 

 

prije 3 sati , Vicka je napisao:

u međuvremenu on je u kuću doveo podstanara

Polovina najamnine od najma kuće je vaše majke kao suvlasnice, što je utuživo obzirom da polovinu najamnine stjeće bez osnova, odnosno na uštrb vaše majke. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Ja sam skratila priču da bude jasnije odgovorit. Ujca je ustvari jedan rođak nagovorio na sve ovo nakon što ga je posvadio sa mojom materom a sve u cilju da se on okoristi u tom trenu financijski tako što je neodređenu svotu novca pokojnika zadržao za sebe a poslije ovom kućom jer ujca stvarno nije bila briga za ičim. Da nije bilo rođaka mi bi se odmah bez problema dogovorili ali ovaj je zamislio da će lako doći do kuće ako bude ujčeva i napunio mu glavu lažima a ovaj kad nekome povjeruje na prvu nema šanse da drugog sasluša. Nakon posijane mržnje uvjerio ga je da može uzeti skoro cijelu kuću jer je posjedni list na dida. U međuvremenu se ujak uživio u vlasništvo. Što se tiče početnog vlasništva sve je bilo od dida i njegove sestre podjednako i tako se živilo cijeli život. Moja mater i njena sestra su se odrekle nasljedstva na didovoj ostavinskoj u korist braće, njih dvojice. Sljedile su ostavinske od didove sestre i ujca i svi su prihvatili nasljedstvo. Materi su djeca od sestre, sestra je umrla, darovali svoj dio. Tako ako se uzme da je bilo sve zajedničko od dida i njegove sestre i ako se zbroje dijelovi odbijeni, dobiveni i darovani mater i ujac imaju po pola. Ako se pak ide u detalje sa posjedovnim listom onda ujak ostaje na 1/3 jer iako se mater odrekla didovog nasljedstva ovaj posjedovni list nije bio u ostavinskoj pa se onda toga nije ni odrekla. Ovaj posjedovni list iako glasi na dida, bio je samo na ujčevoj ostavinskoj koji je bio zadnji da je živio u kući. U tom slučaju mater sa darovanim sestrinim dijelom ima 2/3 kuće a ujac 1/3.

Što se tiče podstanara on kaže da je izašao ususret prijatelju i primio njegovu konobaricu u kuću jer nema gdje stanovati. 
Ja sam im dala uvjet da u što kraćem roku ta cura iseli, nama daju druge ključe i da se dogovorimo šta je čije po pola. Ako neće idemo na sud. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija