Jump to content

Ustup nasljednog dijela kod oporučnog raspolaganja


njapra

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam jedno pitanje prvenstveno za praktičare s iskustvom iz provođenja ostavinskih postupaka.

Na prvom ostavinskom ročištu iza pok. djeda saznali smo da je ostavio oporuku. U ovoj fazi postupka, upitno je da li smo svi suglasni oko načina raspoređivanja ostavine, stoga recimo da za sad sporazum o raspodjeli nije moguć.

Ono što me iznenadilo na prvom ročištu jest izjava javnobilježničkog prisjednika da ustup pojedinog nasljednika u korist drugog sunasljednika nije moguć, obzirom da se radi o oporučnom raspolaganju. Uporna je u tome i inzistira na svom stavu, a ja baš nisam siguran u ispravnost takvog stava. Ustup nasljednog dijela uređen je poprilično šturo, spominje se samo u čl. 133. st. 3. ZN-a, pa bi volio da se javi pokoji praktičar sa svojim mišljenjem oko ove situacije.

Dakle, pitanje je: je li moguć ustup nasljednog dijela pojedinog nasljednika na drugog sunasljednika kod oporučnog nasljeđivanja, ili se to može samo kod zakonskog nasljeđivanja?

 

Hvala Vam svima unaprijed na izdvojenom vremenu i mišljenjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , njapra je napisao:

je li moguć ustup nasljednog dijela pojedinog nasljednika na drugog sunasljednika kod oporučnog nasljeđivanja, ili se to može samo kod zakonskog nasljeđivanja?

Do zakonskog nasljeđivanja dolazi zbog smrti ostavitelja neovisno o njegovoj volji, za razliku od oporučnog nasljeđivanja koje predstavlja posljednju volju ostavitelja izraženu za života kroz jednostrani pravni posao. Dakle, posljednja volja ostavitelja je da osoba određena oporukom dobije određenu imovinu, a budući da je biti nasljednikom pravo ali ne i obveza, on to može prihvatiti ili odbiti, no ne i ustupati u ostavinskom postupku. Međutim, to nije zapreka da nakon pravomoćnog okončanja ostavinskog postupka oporučni nasljednik pravno raspolaže nasljeđenom imovinom, pa tako određenim pravnim poslom izvrši prenos prava vlasništva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija