Jump to content

Ovršeni otac na ispodprosječnoj plaći i minimalni iznos naknade za skrb


telesisija

Preporučene objave

Otac ima troje djece ispod sedam godina. Ovršen je pa kakav god posao da dobije FINA će mu izbit trećinu zarade, a realno ne može dobiti posao iznad 5500 HRK.

Vidim minimalna naknada za djecu do sedam godina je oko 938 kn. Zanima me je li to po djetetu ili za svo troje djece odjednom? Pretpostavljam ovo prvo. 

Računam li dobro, otac s plaćom od 5500 kn nakon FINA-e ima 3667 kn. Nakon naknade za skrb 3x(938 kn) mu ostane tek 853 kn. 

Je li moguće na razgovoru o skrbi za djecu odbiti da on plaća dio naknade? Recimo, da se pogodimo da plaća 500 kn ili 1000 kn? 

Ne kanim ga oderati do gole kože naknadama, iako realno, njemu je lakše jer ne plaća podstanarstvo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek su predani papiri za plan i raspored viđanja djece pa čekamo da se radnica vrati s godišnjeg i pokrene obvezno savjetovanje. Ne znam kako te stvari idu. Ima dug za nešto imovinsko što su njegovi roditelji zakuhali pa je dug spao na sve članove obitelji. Djeca su ispod sedam godina, zbog privatnosti ne želim iznositi točnu dob. On još nema posao. Tek ga traži, ali neće moći imati ništa više od 5500 kn garantirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alimentacija nije pravo koje pripada roditelju već djetetu, te je se kao takve ne možete odreći, ni potpuno niti djelomično. Pogledajte odluku1 i odluku2, jer su iste trenutno mjerodavne za određivanje visine alimentaciji. To što je otac već ovršen putem Fine nije presudno za prisilnu naplatu alimentacije. Ukoliko ne bi plaćao alimentaciju i dođe do prisilne naplate u ovršnom postupku, tada bi Fina trebala prestati postupati po toj ovrsi i tako sve dok se dug na ime alimentacije ne naplati. Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini tri četvrtine plaće ovršenika, ali ne više od dvije trećine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine netoplaće ovršenika, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine netoplaće ovršenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija