Jump to content

Prekršajni postupak - što dalje?


blackChandelier

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me što se može dalje poduzeti glede toga da je u prekršajnom postupku radi nasilja u obitelji, utvrđeno od strane sutkinje da je iskaz svjedoka/oštećenika nevjerodostojan (iz razloga što su policajci iskazali da žrtva tom prilikom nije djelovala previše uznemireno zbog cijele situacije, iako joj je bivši supružnik u pijanom stanju pokušao razvaliti ulazna vrata da uđe u kuću, kojom prilikom ti isti policijski službenici nisu ni osigurali dokaze, nego pošli autom uhvatiti nasilnika koji je krenuo bježati svojim), a upravo zbog nedostatka dokaza je ista izašla ususret i povjerovala među ostalim i navodima nasilnika kojemu je tom prilikom utvrđeno preko jednog promila alkohola u krvi. Žrtva/svjedok je iste večeri nakon razgovora u postaji otišla i zatražila hitnu pomoć, gdje joj je ipak doktorica psihijatrije (a čiji je nalaz inače bio priložen spisu), za koju vjerujem da malo bolje može utvrditi nečije psihofizičko stanje od jednog policajca sa trogodišnjom srednjom školom, utvrdila da je žrtva bila itekako uznemirena, te joj propisala i dala lijek za smirenje. 

Budući da na samu donesenu odluku žrtva/svjedok nema pravo žalbe u ovom postupku, a s obzirom da je ista očito i debelo zakinuta u svojim temeljnim pravima, gdje nasilnik, otprije poznat policiji i sudu, dakle recidivist, biva oslobođen optužbi i da se takvoj osobi zbog nedostatka dokaza (za koje sama žrtva nije niti kriva što nisu osigurani) izlazi u susret, zanima me kako i što dalje učiniti jer je ovo jedna od onih odluka zbog kojih požalite što živite u ovoj državi, ali koju opet ne možete tek tako prepustiti slučaju.

Otvorena sam za sve prijedloge, kao i onaj koji uključuje Europski sud za ljudska prava.

Molim Vas za pomoć i unaprijed hvala za svaki komentar!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija nije ni ovlaštena ni osposobljena da svjedoči o nečijem psihičkom stanju.

Ako se nema više prava žalbe može se ići sa izvanrednim pravnim lijekom po čl.213-216 https://zakon.hr/z/52/Prekršajni-zakon

Ovi znaju pomoći i uputiti http://sos-rijeka.org/pokretanje-i-tijek-prekrsajnog-postupka-u-slucaju-nasilja-u-obitelji/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se, i žalosno je da je tako sve odigrano, ali je i sad se ta osoba mora nositi sa tim činjenicama, a pritom nema pravo na žalbu. Zahvaljujem na ovome za izvanredni pravni lijek, svakako ću proučiti to, a za udrugu Sos Rijeka sam osobno bila volonter, i čak i sudjelovala u pisanju istih članaka, no mislim da za pravnu pomoć mi ipak treba stručnjak.

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 21 sati , blackChandelier je napisao:

... (iz razloga što su policajci iskazali da žrtva tom prilikom nije djelovala previše uznemireno zbog cijele situacije... 

Policajci ne svjedoče o psihičkom stanju, nego o onome što su vidjeli, tako da govore opisno o neposredno uočenom. Moguće je i da je žrtva bila u šoku (što zna biti) i funkcionirala normalno, ali se kasnije slomila, tako da bi i oni i liječnik bili potpuno u pravu.

  

prije 21 sati , blackChandelier je napisao:

... nisu ni osigurali dokaze...

O kojim dokazima se radilo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija