Jump to content

Porez na inozemni prihod


Kakun

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam par pitanja vezano za otvaranje web shopa. Radilo bi se o stranici koja bi u svom načelu bila posredništvo u prodaji digitalnih proizvoda na stranom tržištu s procesom naplate preko payment gatewaya kao što je Paypal. Kako je svaki ulazak u posao rizik, pa tako i ovaj, zanima me kakva bi vrsta poslovanja bila najprikladnija i najpovoljnija za početak, otvaranje paušalnog obrta ili nešto drugo? I što ako to želi otvoriti osoba koja ima status redovnog studenta - mora li prije toga prijeći na vanredan način studiranja?

Također me zanima i kako funkcionira sistem "rent a company" gdje se uz određenu mjesečnu naknadu i proviziju po transakciji ostvaruje pravo na unajmljivanje firme na internetu (strane, lokacija EU) koja za vas vodi sve administrativne/knjigovodstvene poslove? Poslao sam upit kako ja opravdavam novac kojeg ja sa svog Paypal računa prebacim na račun svoje banke u Hrvatskoj i odgovor je bio "It is your personal freelance income". E sad, što bi to točno značilo za poreznu? Pošto se prvi put susrećem s ovim, molio bih što precizniji odgovor. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Kakun je napisao:

I što ako to želi otvoriti osoba koja ima status redovnog studenta - mora li prije toga prijeći na vanredan način studiranja?

Trebao bi. Postoji opcija da bude vlasnik obrta/firme, a da neko drugi bude zaposlen u obrtu/firme da sačuva status redovnog studenta (direktor u slučaju firme). Iako postoji opcija da ostane redovni student ali bez studentskih prava. Neka to provjeri u referadi jer pojedini fakulteti to dozvoljavaju (koliko znam FER ne), a neki ne

prije 11 sati , Kakun je napisao:

vrsta poslovanja bila najprikladnija i najpovoljnija za početak

nezahvalno je reći bez znanja kojom bi se djelatnošću bavili i koliko imate novaca na raspolaganju. ovako na prvu što se tiče papirologije paušal da, ali on nosi sa sobom neograničenu odgovornost za dugove. ako bi išli na firmu j.d.o.o., studenta staviti na poziciju prokurista (ali nezaposlenog da zadrži studentska prava) pa nek si isplaćuje plaću kroz studentski ugovor što je sa strane porezne uprave sasvim uredu i neće stvarati probleme. s time da onda imate trošak knjigovođe oko 500 kn mjesečno, 50 kn mjesečno za banku, 80 kn HGK mjesečno. 

prije 11 sati , Kakun je napisao:

It is your personal freelance income

Za poreznu dohodak ostvaren u inozemstvu. 12% poreza na dohodak uz pripadajući prirez te imate obavezu u roku od 8 dana prijaviti taj dohodak na obrascu JOPPD

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Po ovome sto citam, firma moze ako nekoga imenuje za direktora, ali obrt bas i ne :/ Da citavu mogucnost dovedemo na nulu provjerio bi jos ovo: radi se o kombinaciji pomorac sa povremenim zaposljenjem u međ. plovidbi i redovan student. Kad bi pomorac otvorio obrt morao bi kako pise prebaciti vodenje na poslovođu za vrijeme odsutnosti s kopna, a redovan student ne moze biti poslovoda? Šah-mat. Država 🏆 😀

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija