Jump to content

Krađa u trgovini u iznosu od 1000 kn


Elefteria

Preporučene objave

Poštovani, 

Neki dan sam uhvaćena u krađi parfema u DM-u u iznosu od 499,99 kn. Pozvana je policija i napravljen je zapisnik uz nazočnost trgovkinje. Otvoreni parfem mi je pao na pod i razbio se, štetu nisam podmirila. DM me također tereti za krađu koju je snimila kamera istog tog parfema prije par tjedana, ali me nitko nije uhvatio. Imala sam masku i drugu frizuru pa mi nije jasno kako su me prepoznali. Uglavnom, šteta ne prelazi 1000 kn i sada me zanima što će DM poduzeti i trebam li samo nadoknaditi štetu trgovini, ako podignu privatnu tužbu ili je moguće da svjedeno završim u zatvoru. Psihički sam bolesnik i liječim se već godinama zbog depresije, ansioznosti i graničnog poremećaja ličnosti. Nikada do sada ništa nisam ukrala u životu, ali sada mi je zaista bilo jako loše psihički. Mogu li svoju liječničku dokumentaciju upotrijebiti u smislu olakotnih okolnosti, ako DM podigne tužbu protiv mene? Što mogu očekivati nadalje? Poziv na sud ili poziv u trgovinu i da li postoji extra globa uz navedenu štetu od 1000kn?

Lp, 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, hvala puno na odgovoru. Dakle, zvat će me onda u trgovinu na razgovor da im tamo to nadoknadim ili ne znam kojim putem će potraživati odštetu. Dakle, krađe u istoj trgovini se zbrajaju, unatoč plaćenoj odšteti. Ima li ikakve koristi ponijeti liječničku dokumentaciju sa sobom da sam u postupku liječenja od borderlinea (rizično ponašanje plus pokušaj suicida zbog depresije) i da se nalazim u razdoblju između 2 rehabilitacije? Ili da to radije ostavim doma. 

Lp, 

Elefteria

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno, hvala, jako ste ljubazni i milosrdni. Naravno da psihički poremećaj nije opravdanje za krađu, ali je definitivno utjecao na moje antisocijalno ponašanje tijekom te 2 krađe. 

Dakle, trebala bih dobiti samo pismeni zahtjev iz DM-a za odštetu bez odlaska na razgovor k njima ili na sud. 

Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pitanje 

Sta kada budete ulovljeni u kradi u trgovini,a vrijednost robe max.100kn.

Zastitar pozvao u skladiste,artikli vraceni.

Osobnu je skenirao,policija nije zvana i osoba je pustena kuci.

Zastitar je samo rekao u slucaju ponovne krade u tom ducanu policija se zove.,nemojte to vise raditi.

 

Hoce li biti kakvih daljnjih sankcija,tuzbi ili poziv od strane policije???

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan, 

Još jedno pitanje. Hoće li nakon ove moje krađe od 1000 kn moja potvrda o nekažnjavanju biti čista jer nisam sigurna po kojem principu se ne može dobiti čista potvrda? Htjela bih promijeniti svoje ime, a za promjenu mi treba ta potvrda. Koliko se u prosjeku čeka taj pismeni dopis iz trgovine za naknadu štete, ako znate? 

Lp, 

Elefteria 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Pozdrav, sve sto pisem je samo teoretski iz znatizelje. 

Znaci osoba koja krade po ducanima vec skoro godinu dana(krada u jednoj akciji nikad nije preko 1000 kuna) , i nikad nije uhvaćena do jucer. Ukupna steta se teoretski moze mjeriti u desecima tisuca kuna u 3 razlicite kompanije u ukupno 10tak poslovnica. Naime ta osoba je pobjegla iz ducana i radnici su trcali za njim skoro pola kilometra. Koje su posljedice? Mogu li oni pregledati sve kamere i zbrojiti totalnu stetu te to prijaviti? Napominjem da nemaju nikakve podatke osim snimke sa kamera. Ako dode to takve tuzbe od policije koja je kazna za to? Zatvor? 

uređeno: od Pitanja100
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovakvom hipotetskom slučaju, ako govorimo o lokaliziranom incidentu (znači krađe po trgovinama u istom kraju), radilo bi se o produljenom kaznenom djelu krađe iz čl. 228. st. 1. KZ-a u vezi čl. 52. st. 1. i 4. KZ-a odnosno sve vrijednosti ukradenih stvari bi se zbrojile i na kraju bi se dobilo djelo koje se goni po službenoj dužnosti odnosno od strane DORH-a.

Zapriječena kazna bila bi, sukladno odredbi čl. 52. st. 5. KZ-a u vezi čl. 228. st. 1. KZ-a do 4 godine i 6 mjeseci uz moguću novčanu kaznu kao sporednu, iako bi realnost u slučaju prvog kaznenog djela, uz priznanje i kajanje, najvjerojatnije išla na uvjetnu osudu ili djelomičnu uvjetnu osudu (uz moguću novčanu kaznu kao sporednu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Pitanja100 je napisao:

Hvala puno na odgovoru, zanima me jos praksa. Kako ce oni dokazat to sve? Ta osoba nosi i masku zbog koron. Takoder tko ce u praksi pregledati 150 kamera u 10 poslovnica u proteklih godinu dana? Znaci je li to realno, dali oni to stvarno rade? 

Jasno da bi zbog maske bilo teško dokazati sve odvojene radnje koje ulaze u koncept produljenog djela, ali postoji mogućnost ako bi počinitelj nosio identičnu odjeću, kao i kroz neka druga prepoznatljiva obilježja (primjerice frizuru, tetovažu, karakterističan način hoda i slično). Postoji i mogućnost tzv. biometrijskog vještačenja gdje vještak uspoređuje konstituciju i način hoda pojedinca. Uglavnom, iako je otežano, postoji mogućnost.

I da, prodavaonice znaju surađivati, posebice ukoliko se to počne dešavati na redovnoj bazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o kaznenom djelu, bez obzira što je sitno, a kako oštećenici imaju na raspolaganju neke mehanizme (zaštitare, video-nadzor...), jasno je da će to i koristiti. Vrlo je jednostavno - staviš sebe u poziciji oštećenika i razmisliš koliko bi daleko bio spreman ići u otkrivanju počinitelja i sprječavanju drugih da počine isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...

Imam pitanje ,u 8mj.2021 sam uhvaćena u dućanu zbog krade parfema ,na nadzornim kamera iz drugog dućana su me također prepoznali znači Bipa

 i Dm skupa ...podignuta je optužnica u 1mj.ove godine i sad čekam suđenje ,stavljeno mi je produljeno kazneno djelo krađe,za vrijeme počinjenja sam imala uvjetnu kaznu isto za krađu koja je istekla u 9mj.2021 znači mj.dana nakon što sam počinila to u Bipi i Dm-u....22.svibnja imam sud,u međuvremenu sam saznala da sam trudna i evo imam još 3 tjedna do rođenja djeteta,od onda nisam NITI BIH VIŠE POČINILA IŠTA SLIČNO!!!(inače nisam zatvorski nikad kažnjavana,i taj uvjet mi je bila prva krađa u kojoj sam uhvaćena,ovo bi mi bilo drugi put da me zbog toga sudski gone) isto tako ,tad kad su me uhvatili državno odvjetništvo nije predložilo istražni zatvor ....

Zanima me ako bi mi tko mogao pomoći ,dat savjet što bih mogla očekivati kao kaznu,strašno se bojim jer ne želim ići u zatvor sada kad ću dobiti bebicu a i stvarno se kajem za te stvari ....dali če mi dati zatvorsku kaznu???

Nisam napisala ,radi se o iznosu od preko 2 tisuće kuna...

uređeno: od lola1508
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Aham ,joj nadam se da neće :(( ,čula sam od nekih ljudi da se zna dobiti uvjet na uvjet ....tako sam zabrinuta,a na riješenje su mi isto napisali da ako slučajno ne dođem na suđenje da oni mogu to i bez mene obaviti,nije mi dodijeljen nikakav odvijetnik niti ništa...prvi put su mi ga bilo dodijelili...a i policajci su mi bili taj put rekli u stanici da najvjv od toga neće biti ništa eh sad ne znam...tamo sam na ispitivanju sve priznala pred kamerama 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav, imam pitanje

Danas sam uhvaćen kako iz DM-a kradem 115 slika izrađenih u aparatu. Slike su ukupne vrijednosti 30 eura. Kada me zaštitar uhvatio, odveo me u ured i zapisao zapisnik o krađi. Ponudio mi je dvije opcije: Da platim štetu odnosno ukradene slike ili da se zove policija. Naravno, rekao sam nadoplatiti štetu. Sve sam na kraju platio, a on je rekao da zapisnik neće slati policiji. Moje pitanje je: Ako on to i kojim slučajem pošalje policiji, koja bi bila kazna ili opomena izrečena, a ako ne pošalje, što se onda događa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija