Jump to content

Sanacija balkona na zgradi- pričuva ili?


ApacheRose

Preporučene objave

Pozdrav, imamo problem u stambenoj zgradi sa 7 suvlasnika.  Dva balkona je potrebno obnoviti, na balkonu u potkrovlju se odljepljuju pločice i s tim povezano (navodno) je izbila vlaga na zidu unutar stana te na plafonu u stanu ispod, čiji balkon je također u poluderutnom stanju.

Dio stanara tvrdi da se sanacija balkona plaća iz pričuve (i da su balkoni zajednički dijelovi zgrade), a dio da je to odgovornost svakog od suvlasnika te ne možemo postići dogovor.

Zgrada je stara 17 godina i plaćamo pričuvu, u kojoj nema dovoljno sredstava, tako da i ako se usuglasimo oko radova potrebno je podići kredit.

Tko je u pravu, da li svaki suvlasnik mora svoj balkon popravljati sam ili se koriste sredstva iz pričuve?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako međuvlasničkim ugovorom niste uredili drugačije, tada se balkoni ne smatraju zajedničkim dijelovima. Međutim, korištenje sredstava pričuve moguće je za pojedine popravke kao što su vanjski zidovi, stropovi i podovi , ali samo ako je to predviđeno u programu održavanja ili ako postoje opravdani razlozi za ovakva uređenja, a po mom mišljenju bi to bio kod Vas slučaj, jerse radi o izvanrednim poslovima uzrokovanim prodorom vode ispod stana suvlasnika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani, 

Imamo slično pitanje pa opet otvaram ovu raspravu. 

Naime, živim na zadnjem katu zgrade, na uglu zgrade je nastao problem. Krov ima pukotinu i slijevao se niz vanjski zid balkona/unutarnji stana, te je voda izlazila i direktno na balkon kroz pukotine u zidu. Balkon se oštetio pritom. Pločice su se digle i hidroizolacija se uništila. Vlaga je usla i u stan. Upravitelj zgrade i predstavnik stanara tvrde da voda sa krova nije uzrok vlage, iako imam slike vode kako otjece na balkon i mokrog zida. Tvrde da sama moram popraviti balkon jer ne mogu dokazati da je balkon unisten radi otjecanja sa krova. Da li je to istina? Da li moram sama popraviti balkon iako se radi o ostecenju sa krova? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosli su radnici od upravitelja, koji su doslovno par puta samo pokucali po plocicama balkona i rekli da je vlaga radi toga  da su se plocice digle. Nisu htjeli vidjeti niti sliku kako je voda curila iz zida na balkon. Vec su odmah zakljucili da problem nije krov, vec moj balkon. Zatim su, za svaki slucaj, isli na krov vidjeti da li ima kakva pukotina. I nasli su je, pokazali su mi slike. Tada su rekli da balkon nije njihov problem, a da ce krov popraviti. Tada je dosao predstavnik stanara, kojem sam pokazala slike, i pokazala da je vlaga izbila i na vrhu zida, ne samo na dnu. Na sto je on rekao da sigurno moj balkon nije originalno dobro napravljen i da to nije iz pricuve vec da sama moram sanirati. To je to. Nitko drugi nije dosao, pogledao. Nista. Moze stvarno biti da balkon originalno nije dobro napravljen, ali je isto istina da je voda, tko zna koliko dugo, curila tocno na moj balkon sa krova. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija