gala385 objavljeno: 29. rujan 2020. Dijeli objavljeno: 29. rujan 2020. Poštovani, pitanje se dijelom odnosi na nasljedno, dijelom na obvezno pravo... Naime, osoba A (pokojna) kupila je stan od Industrogradnje 80tih, međutim nikada na stanu nije upisala vlasništvo u gruntovnici. Posjedujemo kupoprodajni ugovor, no nemamo tabularnu ispravu. Rješenjem o nasljeđivanju (stan naveden na rješenju), iza osobe A nasljednicima je proglašeno tada živih 5 braće i sestara. U međuvremenu su preostala 2 brata i obitelji 3 pokojnih braće i sestara. Što bi ukratko trebalo napraviti da 1 brat upiše vlasništvo na sebe? Koliko vidim industrogradnja d.d. ima pravnog sljednika. Nadalje, odvjetnik traži 15 tisuća kuna za rješavanje cjelokupnog postupka, po meni previše... Lp Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
IMPC odgovoreno: 29. rujan 2020. Dijeli odgovoreno: 29. rujan 2020. Neće se nikako moći upisati samo jedan brat ako je njih 5 naslijedilo taj stan kao vanknjižno vlasništvo odnosno možda je u rješenje ušlo kao pravo iz kupoprodajnog ugovora? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
gala385 odgovoreno: 29. rujan 2020. Autor Dijeli odgovoreno: 29. rujan 2020. Ma shvaćam, isplatili bi ostale...zanima me koliko komplikacija tu ima odnosno postupaka... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
IMPC odgovoreno: 30. rujan 2020. Dijeli odgovoreno: 30. rujan 2020. Za početak trebate imati ugovor na temelju kojeg će se jedan brat legitimirati kao jedini vlasnik tog stana (može biti i da ga kupuje od svih ostalih nasljednika ili da mu ga oni daruju), to ne bi trebao biti problem. A nakon toga treba pokrenuti pojedinačni ispravni postupak (ako nemate tabularnu ispravu) u kojem će jedan od braće priložiti sve te dokumente (kupoprodajni ugovor s Industrogradnjom, rješenje o nasljeđivanju, ugovor na temelju kojeg postaje jedini vanknjižni vlasnik i kakve god još dokaze ima...). Svakako morate riješiti pitanje upisa i "počistiti" stanje u zk prije ili kasnije, čini mi se kao neminovno. gala385 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.